woensdag 25 november 2009

essay VU

nbsp;                  essay
                         Scheuren en samenwerken
 
Ooit werd de Vrije Universiteit gesticht voor "kleine luyden" en golden er christelijke beginselen zoals verwoord door de apostel Jacobus, die niets van rijkdom moest hebben.
Het tegenwoordige bestuur van deze onderwijsinstelling wil kenniskwartier worden van de kapitalistische Zuidas te Amsterdam, waar de Mammon regeert. Een van de practijken daar is het pootje lichten van de fiscus, met constructies het belastingbetalen naar draagkracht ontwijken. Zo verschuiven de lasten te dragen door multinationals naar de gewone man. Er gaat rond dat op die Zuidas de Amerikaanse belastingbetaler voor wel een miljard getild is.
Onlangs rekende De Telegraaf voor een vroeggepensionneerde van nog geen zestig jaar uit dat hij de hypotheek op zijn huis van drie ton nog niet moest aflossen teneinde forse belastingaftrek bij zijn goede pensioen te blijven behouden. Deze persoon kreeg 125.000 euro van een koopsompolis uitgekeerd en dat zou in ongeveer twintig jaar door rente genoeg aangroeien om dan in een keer die hypotheek af te lossen. Een onverdacht socialistische minister zou vragen: Waarom werkt u niet en roomt u geld af van mensen die wel arbeiden en misschien niet kunnen missen wat u van hen opstrijkt. Voelt u zich een parasiet? Wouter Bos kan zijn baan als minister van Financieen kennelijk niet aan want de bovenstaand genoemde oneerlijke verdelingen zijn flagrant in strijd met de taak van de overheid: zorgen dat de een de ander niet uitbuit en daartoe de wet handhaven, die immers beoogt om de zwakkere partij te beschermen tegen de sterke, de rijke, de listige, de gemene. Die Bos komt van de VU en heeft daar dus eigenlijk niet geleerd op te komen voor "weduwen en wezen", achtergestelden en nog veel meer daarvan in de Derde Wereld. 
                  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                  Egoisme in de vorm van veel kinderen willen hebben is een belangrijke oorzaak van armoede. Overbevolking remt de economische ontwikkeling. De Heer der Schepping heeft het beheer over de Aarde aan de mens gegeven en Adam noemde de dieren geen biefstuk, gehaktbal, speklapje of worst maar respecteerde hun identiteit, inbegrepen scharrelen en natuurlijke omgang. Zeg niet: laat God zelf maar zorgen; ik vul eerst mijn buik en de ellende van dieren kan me niet schelen, evenmin de schade voor volgende generaties. De HEERE zegt Zich te zullen wreken op dergelijke ontheiliging van Zijn naam, waarbij Hij tot een soort knechtje van de mens gedegradeerd wordt. Tot in het derde en vierde geslacht! Wie wilde flora en fauna schaarse ruimte afpakt om zijn egoisme bot te vieren....Er zijn al voorstellen in de maak om zulk verwerpelijk gedrag tegen te gaan en af te straffen door de daders minder ruimte en ontplooiingsmogelijkheden toe te meten, hun deelname aan cultuur  en zorg te beperken en hen te dwingen tot lang en hard werken maar niet voor eigen gezin. Hun kinderen ontkomen niet aan inperking omdat de familiebanden sterker zijn dan de intermenselijke cohesie en er anders door bedrog en tegenwerking niets van de noodzakelijke correctie terecht komt.
                 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bos vervangt niet de politiek van zijn voorganger de VVD-er Zalm, ook afkomstig van de VU, die de vermogensbelasting zodanig verlaagde dat de welgestelden thans letterlijk slapende rijker worden. Ook nooit gehoord zeker van het vijftigste jaar, de herverdeling om de looser weer een kans te geven en vooral bedoeld om enigszins gelijke startposities voor de jeugd te verkrijgen. De man ontving een eredoctoraat en krijgt thans 100 x meer toegespeeld dan een jeugdloner. Zoveel geld kan een mens niet op aan eten en drinken, maar hij vermag arme mensen ermee te "helpen" aan een huurhuis. Dat gebeurt vaak als aandeelhouder van hypotheekbanken als je geen huisjesmelker wilt heten. De kloof tussen rijk en arm wordt zo lekker groter. Nota bene nog extra door toedoen van de staat die via aftrek op hypotheekrente de welgestelde in staat stelt om een eigen huis te verwerven voor netto tientallen procenten minder dan een minimumloner kwijt zou zijn. Zo houdt de een geld over om de ander te "helpen"! De Juridische Faculteit van de VU verdient niet haar naam, evenmin als die op andere universiteiten, vanwege onkunde als het geen kwaadaardigheid is. Want het Verdrag van Parijs, art 60 wordt onder de tafel geschoven en uitleg krijgen de studenten niet. Dat art verplicht de lidstaten der Europese Unie te zorgen voor een open en eerlijk markt, waar ieder op zijn wens goederen en diensten kan verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die aan anderen aangeboden worden. Beperkende bepalingen zijn verboden en het principe van art 60 wordt bevestigd door de art 81 + 82 van het oprichtingsverdrag der Europese Gemeenschap. Daarenboven impliceert art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, al in de preambule gesanctionneerd in het door Den Haag ondertekende Internationale Verdrag op Burgerrechten, ongetwijfeld ook materiele componenten, zoals het recht op een minimale eigen plek om te wonen of te verblijven zonder dat anderen tegen je wil daar munt uit slaan.
De Nederlanders hebben een staatshoofd dat de wet niet handhaaft, liever de parasiet uithangt, uit is op status en poen. En velen meeslepend. Het zoontje kreeg van Balkenende uit onze schatkist een buitenhuis in Afrika. Wij mogen er geen gebruik van maken; wij worden bedrogen door Balkenende, afkomstig van de VU, en zijn companen. Nu deze universiteit zo is afgegleden, de NL maatschappelijke piramide versterkt in plaats van bezig te zijn met "Uittocht", en niets meegeeft aan cursussen voetenwassen, daarentegen het carriere maken benadrukt en stimuleert en de hal hiervoor regelmatig inricht past de hier aan studenten van goede wil gegeven opvoeding niet meer bij de oorspronkelijke doelstellingen. Of er wordt hervormd met wegjagen van het Huidige Bestuur of een scheuring is nodig, waarna degenen die niet te maken willen hebben met een Universiteit van Mammon zelfstandig verder gaan. Waar? De Friezen in Leeuwarden zijn te passief. In "Finsterwolde" beogen nog velen een werkelijk samen delen, al ging dat elders door verkeerde aanpak die persoonlijke hebzucht ruimte verschafte meestal fout. Er zijn bijna een miljoen Marokkanen in de Benelux, die hun oude paspoort wensen te behouden en hier willen blijven. Is het redelijk om in ruil een tienduizend vierkante kilomerter woestijngrond tegenover de Canarische eilanden te verlangen om er een metropool onder Nederlandse wetgeving te stichten? Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe steden gebouwd worden, waarvan eentje weg te geven is aan Marokko en een andere aan de Westsaharanen. De geologen mogen er uitzoeken hoeveel water de Sahara kan absorberen, zodat bij ons de zeespiegel iets lager wordt. De grote stad verschaft huisvesting, werk en recreatie; is een bron voor vermeerdering van welvaart in een wijde omgeving. Men hoort niet langer vruchtbare grond in beslag te nemen voor verstedelijking. Met het afvalwater valt bovendien een groene ring te creeren, zodat een VU daar compleet kan draaien.
Waarom zou de VU in het overvolle Amsterdamse nog flink moeten groeien? Hieraan ligt Bommeliaanse gedachtengang ten grondslag. Op de Zuidas, zo verwachten de medewerkers, krijg je meer status en hoger salaris. De opperbobo is een slimmerik die zo dom was meer dan twee ton te gaan verdienen, geheel in strijd met navolging van de Heer. Zijn vrienden willen vlak bij die Zuidas waar nu sportvelden liggen een nieuwe beta faculteit en waar deze nu nog staat zullen de sporters dan terecht kunnen. Er groeit immers geld genoeg op de rug van de belastingbetaler. Ook is een nieuw hoofdgebouw voorzien, met vierkante of rechthoekige zalen en kamers. Ondanks dat twee dagen in de week en 's avonds de bestaande VU-gebouwen nagenoeg leeg staan. Hoewel men terdege weet dat jongelui uit Derde Wereldlanden die thuis onvoldoende scholing krijgen er gaarne gebruik van zouden maken. Dat mag niet want anders dan van 9 tot 5 werken is voor de zittende docenten niet aantrekkelijk en bekwame mensen van buiten aantrekken ho maar. Lees in het universiteitsblaadje dat eigen volk voor gaat bij vacatures; de Grondwet, art 3 verplicht to open, eerlijke sollicitatieprocedures doch wordt hier onbekend gehouden. Het is zo onchristelijk, de vrijheid van het woord, lesgeven door buitenstaanders saboteren, hen weren om zelf de mooiste baantjes betaald uit de schatkist te behouden. Anderen worden dan automatisch minder geschikt bevonden. De hoogleraar wordt voor het leven benoemd tegen overmatig salaris en zo wil hij het houden, de deugniet. Van regelmatige, eerlijke vergelijkende test is geen sprake. Ze hebben er in de bibliotheek zelfs het Internet voor afgestudeerden praktisch ontoegankelijk gemaakt. Zo hou je potentiele concurrenten buiten de deur.
 
Scheuring komt ervan. Ieder make voor zichzelf uit waar hij bij wil horen, of hij accepteert dat er in de mensa gespot wordt met de Geboden, er onrein vlees van de bio-industrie op tafel komt. Waarom spreekt de VU Bos niet tegen als deze beweert dat er elite moet zijn en bedoelt wat de volksmond graaiers en oplichters noemt, die gelijkwaardigheid niet anders willen zien dan als recht om naar beneden te trappen bij het zelf opklimmen. Bos bleek toch geen voorstander van referenda over hoofdzaken met het parlement als ondergeschikte voor uitwerking en dagelijkse controle. Hoe kan een minimumloner zich goed laten vertegenwoordigen door iemand die elke maand bijna tien mille op zijn bankrekening bijgeschreven krijgt? Er is economisch zo ontzettend veel te hervormen dat zelfs afsplitsing van de hele VU gemeenschap nog niet voldoende kennis daartoe activeert. Er valt geestelijk zulke enorme afdwaling te herstellen dat de hele Universiteit van Amsterdam gevoegd bij de scheurders nog mankracht tekort zou komen. En reken maar niet dat twintig werkgroepen van ambtenaren tot iets in staat zijn. Hun opdracht is doen wat de kliek-aan-de-macht zich wenst en echte democratie met referenda, met sociaal verantwoorde materiele verdeling en respect voor elk dier indirect de grond in te boren als het rechtstreeks teveel zou opvallen. Dit in opdracht van Balkenende, Bos en hun mannetjes zoals Zalm. Met Rouvoet, ook van daar, als jaknikkende onbenul die de tien Geboden elke zondag het ene oor en het ander uit laat gaan, alsof er geen vee bestaat waar God voor wil zorgen, herstel opdracht aan ons tot zorg geeft. In de kerk delen de CDA-ers een miniem stukje brood waarna ieder zich huiswaarts rept om apart biefstuk respectievelijk gehaktbal te nuttigen, al naar de eigen stand. Ongetwijfeld een slechte voorbereiding op het aanzitten aan de hemelse tafel. Naar de kerk gaan zien ze als verzekering om na riant aards pensioen in het hiernamaals verder goede verzorging te genieten.
Op de VU zijn ze momenteel bezig om spaarzaam groen te slopen en er werd al een veldje kunstgras aangelegd. Voor de Hortus is daar geen plaats meer. In hun paradijs staan gladde hoge torens waar de mus geen onderdak vindt en dat de zwaluw een kunstig nest wil bouwen vinden ze niet passend.
Als hoogleraar aan de VU kun je denken: na mij de zondvloed/de sterkste overleeft in de evolutie/Van Nazareth zou uit de toon vallen in het King David 5 sterren hotel. Daar confereren lijkt ons best aantrekkelijk. Er is vast nog tijd genoeg om eventueel van partij te veranderen en de winnende is momenteel die van kabinet, parlement, VU-bestuur, Trouw en het universiteitsblad Ad Valvas, welke beide laatste berucht zijn om weglatingen van verhelderende bijdragen die hen niet zinnen.
Bij scheuring, afsplitsing, onenigheid der geesten komt aan de orde wie er weg moeten en wie blijven. Vormen de "fundamentalisten" slechts een kleine minderheid binnen de grote VU zodat de samenwerking met de Zuidas kan voortbestaan als die hun mond moeten houden of oprotten? Op grond van het orignele programma uit de 19e eeuw zullen evenwel de nieuwlichters moeten afhaken. Let wel dat 2009 een andere tijd is dan waarin Abrahm Kuyper leefde met ondertussen geevolueerde geest. Joodse, christelijke en moslim voorgangers voeren overleg in het Amsterdamse en daar wordt niet meer gebeden tot Jezus. God is Een en vergeeft om niet klinkt nu de boodschap, al willen de roomsen er nog niet echt aan. In de Westerkerk speelt een egotripper orgel en drukt de gemeentezang weg, terwijl alleen de dominee uit de Bijbel mag voorlezen. In de St Nicolaas is er fraaie uitvoering al mag er wat meer variatie komen. Onder leiding van een bobo der Universiteit van Amsterdam werd de nieuwe Bijbelvertaling echter weer ketters met het zinnetje "(Jezus) die God is". Maar het eerste hoofdstuk van het evangelie van Johannes begint kennelijk met verwijzing naar Genesis 1: Een ver doch machtig koning (ons verder onbekend) spreekt een woordje en de dingen gebeuren dienovereenkomstig duizend kilometer verderop. Dit is technisch goede beschrijving als je er zelf niet bij geweest bent. In het Nieuwe Testament of Verbond wordt onze potentiele status verhoogd van knecht naar kind. Een kind zit aan tafel en heeft enige toegang tot pa's portefeuille. Dit nieuwe initiatief van Buiten wordt door Johannes eerst lyrisch bezongen en daarna vermeldt hij dat Jeso (noordnederlandse naamsuitgang) de enige is die meteen als kind geboren werd. "Vader en zoon" is een Midden-Oosterse uitdrukking welke goed te vertalen is met twee handen op een buik; in woord noch daad van elkaar te onderscheiden. Het Griekse gedoe met halfgoden of een  Logos is niet nodig en ongewenst. Jeso verwees veel naar de psalmen en hij kende natuurlijk de Uittocht, waar als teken bloed aan de deurpost gesmeerd werd. Voor de Thomassen die anders niet kunnen geloven is er een lam nodig dat met zonden beladen de woestijn ingestuurd wordt om daar te creperen. God vergeeft om niet en derhalve is de "bijdrage" van Jeso nog royaler te noemen, dit alles gezien uit oogpunt van vertalen. Paulus lijkt een halve Romein te zijn gebleven met het heidense "voor wat hoort wat". Vroeger was men geenszins dom en toen Mozes wegbleef op de berg en de Israelieten zich zeer verlaten voelden maakten ze een gouden kalf. Dat diende volgens archeologen indertijd als voetbank voor de godheid gelijk bij ons een koning een kroon draagt. Zulk proberen God naar zich toe te trekken viel dus niet in goede aarde. Hij wil zich kennelijk niet voor ons karretje laten spannen op de plek die wij voor Hem uitkiezen.
Straks vieren de moslims, waarvan er een heleboel rondlopen op de VU en voor Allah een hok in de kelder kregen, weer het Offerfeest. De meesten denken dat Abraham zijn zoon dood moest maken als blijk van absolute gehoorzaamheid aan het opperwezen. Maar ginds diende toen hetgeen aan de godheid toebehoorde in het vuur geworpen, geofferd te worden. Abraham moest erkennen dat niet hij baas was over Izak. Evenmin komt zoiets toe aan leiders die jeugd willen aanzetten tot terroristische zelfmoordacties. Het liep allemaal goed af ofwel werd van Boven bevestigd de individuele vrijheid. Men beschikte nog niet over de termen van art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, maar toch! Reken maar dat godsdiensttwisten niet aan de VU voorbij gaan als er volgens het bovenstaande zoveel stof toe is. De op de bovenste verdiepingen van het VU gebouw huizende filosofen en theologen zitten niet zo dicht bij de hemel dat zij in harmonie een in andere faculteiten ingezette scheuring zullen kunnen verwerken. Evenmin als Job vermogen zij in de vierde dimensie der wijsheid te schouwen.
Op de VU wordt de vlag uitgestoken voor het kwaadwillende mens -niet de wet handhaven maar uit zijn op status en poen- dat dit art 1 door het slijk haalt met hulp van de vazallen Balkenende en consorten. In het buitenland bekruipt je schaamte als je moet vertellen uit welk land met zoveel achterlijke "gelovigen" die dit allemaal slikken je afkomstig bent. De bovenlaag uit op meer geld en macht dan er bij eerlijke verdeling toekomt denkt slim te zijn en op deze wijze, de piramidale structuur van de NL maatschappij schragend, meer te kunnen pikken.
               
             ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
             Ondertussen doet zich het merkwaardige feit voor dat er eventjes minder geld nodig is voor het onderwijs in de beta faculteit. Het geval is dat verscheiden professoren samen met de Wikipedia het werk "The Quantum Theorie of Gravitation" van Vasily Yanchilin boycotten, gelijk men in de Middeleeuwen onwelgevallige boeken verbrandde. Deze Russische wetenschapper toont aan dat de oude algemene relativiteitstheorie onjuist is. Dus valt te bezuinigen door professoren die deze nog trachten te verkopen aan de studenten af te danken en meer exemplaren van het helemaal niet dure boek aan te schaffen. Ondermeer wordt roodverschuiving van zonlicht "naar Einstein" toegeschreven aan langzamer verloop van de tijd nabij de grote massa van de zon. Maar ook aan het overwinnen van de zwaartekracht door de uitgezonden fotonen, hetgeen energie kost. In werkelijkheid wordt evenwel niet de som van beide processen gemeten, maar slechts een. Welke? Yanchilin komt met nieuwe theorie die bevredigend antwoord geeft en nieuwe horizons opent voor verder onderzoek. Nog steeds werd hij niet uitgenodigd voor het geven van een gastcollege! Hij verklaart zwaartekracht als een puur kwantummechanisch verschijnsel: Een externe massa vermindert bij een deeltje de onzekerheid volgens de Heisenberg relatie. Op een punt verder weg van die massa is de onzekerheid groter en overkomt het deeltje meer transities, dus ook in de richting van die massa dan op een plek dichter bij die massa in tegenovergestelde richting het geval is. Met als netto resultaat verplaatsing naar die massa toe.
             ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
In de wetenschap is de Eerste Oorzaak volkomen onbekend. Om die te begrijpen zullen we vermoedelijk eerst godentaal moeten leren. In de religie wordt die Oorzaak God genoemd met toevoeging dat Die ons vriendelijk gezind is. Voorheen waren er geen machines en computers zodat een god wel gedacht moest worden als een soort supermens, liefst van hoge leeftijd. Omtrent het echte Wezen zijn en blijven wij onkundig. "Het" gaat ver boven ons brein uit en daarom noemen wij het een Hij. Sedert Darwin weten we dat er evolutie gaande is en om de geestelijke niet te verstoren kan God natuurlijk niet op de televisie verschijnen. Dan zou alles meteen vast liggen en verdwijnt keuzevrijheid. Om geen zombies te worden is bovendien kennelijk goed en kwaad ervaren noodzakelijk, lief en leed doormaken. En strijd op de Vrije Universiteit tussen de aanhangers van de Mammon en de gelovigen. Een heilige strijd zonder compromis? Als men te Finsterwolde voor samen delen is zijn het daar geen tegenstanders. Als er in Slochteren slechts eenvoudige huisjes staan terwijl de villa's in Wassenaar gesitueerd worden, als in de koude Kerstvakantie de lege warme hal van de VU gesloten blijft voor de zwervende daklozen..... Sint Maarten gaf de helft van zijn mantel. De andere helft behoorde aan het Romeinse Rijk en kon hij niet afstaan. Gaf hij alles weg wat hij bezat? Kijk eens wat Sinterklaas en de kerstman doen. Die geven alleen aan familie en kennissen. De vreemdeling krijgt van hen geen hoek van de akker. Een eerlijke helft is voor de NL bovenlaag, sterk vertegenwoordigd op de VU, niet genoeg. Bijzitten bij de godlozen van de Zuidas waar men spot met het Tweede Gebod gelijk aan het Eerste levert meer op. De sociologen zitten te slapen terwijl de bestuurders de samenleving splitsen in boven- en onderliggers. Dit is mijn straatje en om met Jacobus te spreken: Een kind helpt toch een beetje mee op Gods boerderij?



Amsterdam

                        rapport Veerman deugt niet
 
         De commissie Veerman beveelt aan om de metro in Amsterdam af te bouwen en dit ondermeer op grond van anders bijna een half miljard verlies aan comfort voor de reizigers, met name bestaand uit tijdverlies. Dat cijfer is gegoocheld en wel op beunhazende manier, namelijk werd vooral gekeken naar het belang van de forens bij snellere verbindingen en over grotere afstanden. Maar Amsterdam is een hoofdstad en de bezoeker gaat niet naar buitenwijken doch heeft in de binnenstad doorgaans verschillende adressen om langs te gaan. Dat zou heel vlot kunnen met ondermeer een Linksom/Rechtsom tram samengesteld uit de lijnen 5, 16 en 24, die om de paar minuten rijdt en de stoplichten voor autos aan de achterkant van de halte heeft. Naar de weinige stations van de metro lopen kost tijd en is soms te ver zonder aanvullend vervoer. Dan moet men de trap nog af en vanwege grotere capaciteit zullen er minder metrostellen rijden dan er anders trams vervoer bieden. Forenzen en hun baasjes hoort men niet in de watten te leggen. Ruimte maken voor goede vervulling van de hoofdstadfunkties is belangrijker. De vraag rijst of er niet teveel gespreid werd over Sloterdijk, Bijlmer en Zuidas zodat er in de binnenstad geen werkelijke concentratie, geen complete "markt" meer is.
In het onderstaande essay wordt uitgeweid over de volte in Amsterdam en hoe die te verminderen.
Dat kan ook een beetje met efficienter vervoer en kijk eens in Singapore met z'n duizenden roltrappen hoe enorm de drukte toeneemt als je niet vlot op straat meteen in de tram kunt stappen maar honderden meters eerst te voet moet gaan. Bij de metroplannen is plek gemaakt voor een busstation naast de perrons van het Centraal Station. Wat een onzin, want tram en metro hebben genoeg capaciteit om de bussen weg te houden van het gelukkig niet rijkelijke asfalt. Bovendien is de overkapping van dat busstation foeilelijk. Hier hadden juist verticale accenten de eentonigheid van de stationskappen moeten breken, met op de oever heel veel groen, bijvoorbeeld geboomte als in een arboretum, net als te Basel. En waarom geen brug over het IJ nu er maar heel weinig grote schepen varen? Die maken voor fietsers en voetgangers kan binnen een jaar en zulks ook nog gestroomlijnd met technische hulpmiddelen, zoef, in een oogwenk over.
In het Amsterdamse werden de betonbaronnen gespekt met tunnels. Nu zie je vanuit de trein niets meer van het unieke vliegveldlandschap, terwijl de oudere autotunnel maar een paar honderd meter lang is.
Op korte termijn is een semi-Doorloper mogelijk met route Ring, lus Bijlmer en traject Amstelveen, die zeer economisch inzetbaar is omdat er haast geen eindhaltes bij voor komen. Daarnaast is er een nieuwe burgemeester nodig die zorgt voor kleine betaalbare taxis voor mensen die niet aan de Mercedesfabriek en de oliesheiks dikke winst willen afstaan. Nog een vraag: Wat gebeurt er eigenlijk in al die kantoren? Vaak dubbel, overbodig werk omdat regering en gemeente niet goed sturen, maar inkomens verschaffen aan relaties, zodat anderen een al bijna verzadigde markt op moeten. Wel eens de winkeltjes in Egypte gezien, waar duizend keer hetzelfde aangeboden wordt door van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werkende, herstel aanwezige, handelaars?
 
                       Overbevolking weegt zwaar
                                                                               essay
 
   Nergens in Nederland is er nog een plekje te vinden dat aan niemand toebehoort en ook niet gemeenschappelijk eigendom, dus van de staat of de gemeente is. Dat is al heel lang zo maar het valt steeds meer op doordat de vraag naar een eigen domeintje bij de burgers toeneemt. Daarin wordt gehandeld tegen grof geld. De campinghouder verlangt al duizenden euros voor een staanplaatsje waar je aan tientallen regels gebonden bent en eigenlijk alleen maar passief kunt verblijven. Ben je rijk dan is uitwijken naar het buitenland een mogelijkheid om iets van je gading te zoeken en vandaar dat de elite zich nauwelijks bekommert over de opeenhoping waar achterblijvers onder lijden. Sommige welgestelden schromen bovendien niet om in de Amsterdamse jachthavens plekjes voor hun boot weg te pikken van arme luizen zonder auto, die moeilijk ergens in de provincie kunnen gaan liggen. Dit met medewerking van de havenmeesters die meer geld zien binnenkomen. Merk op dat art 1 der Verklaring van de rechten van de mens ook materiele componenten bevat zoals het recht op een eigen minimale plek om te wonen of te verblijven zonder dat anderen daar tegen je wil munt uit slaan. Het gaat hierbij niet over de bouwvakker die een reele prestatie levert maar over huisjesmelkers en aandeelhouders van hypotheekbanken, belust op winst.
In de stad zijn er enige villawijken maar het gros van de bevolking woont gestapeld. In oude 19e eeuwse buurten is de auto veel plaats gaan opeisen. Kinderen en volwassenen komen er ruimte tekort, hoewel ze dat soms niet eens beseffen als gevolg van te weinig ontplooiing. Regelmatig ruilen met bewoners van de villas is er niet bij.
   Met Amsterdam als hoofdstad is er veel mis: Vanuit nederlands sprekend Suriname kom je er niet in zonder visum en blijft het culturele centrum ontoegankelijk als je niet aan "voorwaarden" voldoet. Daarentegen wonen er legio buitenlanders die niet aan de hoofdstadfunktie bijdragen. Men zag hen dikwijls kennelijk liever niet in de dorpen. Ondermeer files op de autowegen zijn een gevolg. Een andere oorzaak van opstoppingen, eveneens voortkomend uit slecht bestuur, zijn bazen die de arbeidsplaatsen niet wensen te spreiden of overbodig werk laten doen om de concurrentie af te troeven en inkomen te krijgen als je niet van de staat kunt vangen. Ze zijn vaak onkundig, hebben geen verstand van spreiding en de NS is zo dom om dan meer forenzentreinen te willen, de ANWB idem meer asfalt. Maak toch de brandstof flink duurder, want dat versoepelt de doorstroming op de wegen, remt het heen en weer slepen van ijzer in de vorm van een veelal overmatig zware auto die niet harder dan de helft van z' n top mag, maakt al het gedoe met rekening rijden overbodig zodat je daar niet aan hoeft te knutselen maar je tijd zinvoller kunt gaan gebruiken. Een hoge olieprijs is zeer gunstig voor de regionale ondernemer doch vermindert de winstkansen van de grote internationale handelaar. Wie hoor je het meest roepen om z'n verborgen eigenbelang achter fraaie volzinnen over maatschappelijk nut te propageren?
 
  Nu zijn er plannen om 70.000 woningen in het Amsterdamse toe te voegen. Dan wordt het nog voller en krijg je steeds meer herrie over toedeling van de ruimte; keuzevrijheid verdwijnt en je zult moeten wonen aan de Stalinallee op IJburg als mensen met meer geld die verlaten. Beter is het om de hoofdstad met ongeveer eenzelfde aantal woningen uit te dunnen. Dan blijven er nog genoeg over voor inwoners die bereid en in staat zijn om de kwaliteit van de hoofdstadfunktie te verbeteren en meer daarvan trachten te bieden. Het gaat hier niet over de Wallen want prostitutie en drugs mogen niet op de voorgrond staan, ook niet bij toeristen. Amsterdam heeft een slechte naam bij verscheiden mensen in binnen- en buitenland zodat velen deze stad zelfs mijden en een culturele markt van optimaal formaat ontberen.
   Waar moet al dat volk naar toe dat anders in die 70.000 + 70.000 woningen terecht kan? Waar moet een kwart van de nederlandse bevolking naar toe om uitdunning en meer ruimte voor zelfstandige ontplooiing te ontvangen?
 
   De wereldbevolking neemt nog steeds toe, maar het extra zal niet langer gehuisvest mogen worden op schaars rakende vruchtbare grond. Derhalve zijn nieuwe metropolen nodig, aan de rand van de woestijn nabij zee of oceaan. De grote stad biedt wonen, werk en recreatie; is een instrument tot vermeerdering der welvaart en met het afvalwater valt een groene ring rondom te creeren voor het dier. Ondertussen zullen het Amazone oerwoud, de Sahara, de Himalaya, etc. losgemaakt moeten worden van staten om net als Antarctica mensenvrij -behalve de inheemse stammen- onder internationale controle te komen terwille van ongestoorde wilde flora en fauna. Hier wordt nog veel te weinig over gepraat.
Er zijn bijna een miljoen Marokkanen in de Benelux die willen blijven maar hun oude paspoort niet opgeven. Is het dan redelijk om in ruil een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond tegenover de Canarische eilanden te verlangen om daar onder nederlandse wetgeving, lees vergroting van het Rijk overzee, een nieuwe metropool te stichten? Je zult er in de gracht met Atlantisch zeewater kunnen zwemmen en autos zijn niet nodig omdat electrische karren, ook langs gondellijnen op vijf meter boven het maaiveld, wel voldoen. Uit energie oogpunt zit het allemaal gunstig, inbegrepen op en neer naar Holland met groenten en bloemen in het vrachtruim. In Europees Nederland ontstaat zo meer ruimte voor opvang van vluchtelingen. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kun je ginds drie nieuwe steden bouwen, er eentje weggeven aan Marokko en een andere aan de Westsaharanen. Zo raakt een wijde omgeving snel en volop in de technisch ontwikkelde 21e eeuw. Het moet dan daar een stukje nieuw Nederland worden omdat anders er onvoldoende autochtonen naar toe willen trekken. Van hetzelfde misschien tegenover de Antillen als je de halfwoestijn in het noordpuntje van Colombia vermag te kopen. En waarom niet tienduizend woningen van die 70.000 in een fraai compact sabbathsstadje aan de rand van het oerwoud in koel klimaat op duizend meter hoogte per trein uit Paramaribo en van het vliegveld bereikbaar?
   Probeer een balans op te maken: Momenteel zijn veel grenzen nog van formidabele omvang, vooral als je arm bent. Die kunnen als barriere verlaagd worden of verschuiven om betere verdelingen te krijgen. Hetgeen niet uitsluit dat soms ook intensifering van het hekwerk gunstige uitwerking zal hebben zoals voor de Papoeas die graag de Javaanse immigranten kwijt willen om hun eigen cultuur volledig te behouden en verder te ontwikkelen. Het gemakkelijkst hiertoe lijkt opvang te stichten op Java en Madura in een splinternieuwe miljoenenstad. Of misschien op Bintang tegenover Singapore en ons land kan daar financieel aan bijdragen.
Op kleine schaal zijn grenslijnen te veranderen in mensenvrije grenszones, zodat ondermeer de beer weer heer wordt op de Golan en de leeuw moge brullen in de Sinai.
   Ook gemeten aan de verfoeilijke bio-industrie is ons land zwaar overbevolkt. De Tien Geboden kennen eveneens sabbath toe aan het vee, i.e. ontspannen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving. Maar vooral op de Veluwe en in Brabant weten ze beter of zijn ze danig goddeloos. Gelegen aan de monding van Europa's belangrijkste rivier -die je vanuit de trein te Rotterdam niet mag zien- is ons land economisch gezien helemaal niet overbevolkt. Er kunnen nog miljoenen arbeiders bij om het kapitalistische systeem te doen gedijen. Bijvoorbeeld in een Middendam, nee geen Am-Ro-dam maar met cooperatieve, collectieve huishouding, tussen Utrecht en Den Bosch op een enorme heuvelige terp met naast het Centrum het vliegveld voor de geluidsarme nieuwe generatie toestellen, een Psalmenhuis waar joden, christenen en moslims terecht kunnen omdat ze die wereldberoemde poezie als gemeenschappelijk erfgoed hebben, een "Orchard Road met omgeving", net als vooruit dan maar van elders gecopieerde mooie wijken plus een eigen futuristische kern. Voor zeg drie miljoen inwoners zodat Holland of een nieuw georganiseerde Benelux federatie van autonome gewesten stedebouwkundig niet achterblijft maar mee voorop gaat lopen. Van Randstad zo naar een Ringstad, mede het Brabantse stadsgebied omvattend en als diamant in die ring zo'n metropool? Dit laat niet onverlet dat elders in het lande de schop gehanteerd mag worden om fraaier en doelmatiger platteland met ook nieuwe dorpjes en gehuchten te krijgen. Thans is de supermarkt niet langer maatgevend voor de omvang van een nederzetting. Je kunt terpen maken bovenop de dijk langs de Eems met daarop wonen. Omdat de olie relatief goedkoop is en je de beschikking over machines hebt zijn stukken met de schop gemaakte dijken te vervangen door heuvelige waterkeringen met voorland dat een overgangszone vormt. Zo eentje ook rondom een droog te maken stuk IJselmeerbodem tussen Stavoren en Enkhuizen voor groot wild, want voor vissen en vogels is dat meer overmatig groot. De expressetrein Groningen-Randstad kan er langs en als die bij een drenkplaats eventjes langzaam rijdt komt NL wellicht op het lijstje in Thomas Cook's European Time Table met interessante spoorwegtrajecten. Rottum tot een vijftig vierkante kilometer vergroten door ophoging met duin en dijk is niet lastig en op de oostelijke helft is een koninginnebadplaats mogelijk. Door de zon op de ondiepe wadden tot 25 graden opgewarmd water stroomt bij eb langs het strand en 's winters levert de Eemscentrale warmte voor een prettig overdekt zeebad, waar ook conferentiegangers in zullen willen duiken. Bezoek aan het Blauwe Meer met bruinig water is hen niet gezien, doch wel komen de toeristen als dat kunstmatige meer, pesterig ontworpen ten gerieve van zuinige semi-miljonairs in een communistisch dorp, drooggemaakt wordt voor een prachtige collectie van 's werelds koeienrassen. Allerlei collectieve buitens passen in een halve Markerwaard waarvan het oppervlak eerst bewerkt wordt tot een golvend terrein met beekjes die naar een bekken voeren dat gebruikt wordt bij "opslag" van electriciteit. Waarom de stevige dijk rond de Eerste Maasvlakte overbodig maken als een electriciteitscentrale evengoed, want zware fundering behoevend, in zee te bouwen valt in de vorm van een caldeira met binnenstrand? Op tien kilometer buiten de kust heb je nog maar weinig slib van de Rijn in het water en 's zomers wat meer zon. Olietanks zijn onder te brengen in de flanken van dit "gebergte" of in monolith-bergen gelijk men die in kalksteengebieden van Zuidoostazie vindt. De oevers van de Nieuwe Waterweg liggen er schandalig verwaarloosd bij en laten ze op het stadhuis van Rotterdam eens aan het werk gaan om hedendaagse innovatie te bedenken in plaats van dat stokoude achterhaalde plan voor een Tweede Maasvlakte te willen. Dan is er ook te doen op de Veluwe, een in de voorlaatste IJstijd tot heuvelig terrein gevormd gebied dat later tijdens een volgende koude periode enorm afgevlakt werd. Mogen wij eraan sleutelen en langs de bestaande hoogste delen een nieuwe Rijntak of IJseldal creeren? Het vrij komende zand werp je op tot skiheuvels van 500 meter hoog: de witte bergen als ze 's winters een sneeuwkap krijgen.
Nederland werd in het laatst van de vorige eeuw zeer statisch gehouden terwijl voorheen juist allerlei initiatieven grote variatie teweeg brachten in het deltagebied van Rijn, Maas, Schelde en Eems. Bedenk wat je interesseert aan toekomstige reformatie der vaderlandse bodem en hoe je daar discussie over kunt houden leidend tot referenda.
De theorie over de plaats van volkeren in deze wereld is aan verandering onderhevig en dat in hoog tempo bij de huidige migratie, door de electronische cultuur en vanwege dikkere portemonnees. Het verdrag van Lissabon valt te kenschetsen als een onwaardig stuk dat over grenzen heen de macht bij een elite tracht te houden zonder te informeren of het volk wel aan de burgers toekomende zeggenschap wenst af te staan. Het is duidelijk dat bij referenda over hoofdzaken met uitwerking door een ondergeschikt parlement er forse nivellering der inkomens zal ontstaan en dat wenst de bovenlaag zich niet. Er is een nieuw stuk nodig: het Verdrag der burgers en art 1 daarin moge luiden: Wie een ander schepsel inperkt anders dan bij redelijke ruil zal zelf beperkt worden. Heel oud is eerdere verwoording, het Tweede Gebod "Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf". Verboden worden telkens omzeild en dan zijn er aanvullingen nodig. Een gebod daarentegen is alles omvattend en komt positiever over. De hierboven voorgestelde tekst is van het karakter sanctie, een strafbepaling inhoudend, nog nader in te vullen. Merk op dat automatisch hiermee het recht op referenda wordt erkend en de plicht om deze te organiseren. Merk op dat automatisch de bio-industrie verboden wordt en dat daarom overbevolking met mensen tegen te gaan is. Vrijheid van godsdienst en meningsuiting vloeien er eveneens uit voort en miljonairs mogen niet langer op anderen parasiteren. Zie er op toe dat met goede discussie er acceptabele verfijning komt.
 
Maar vaak wordt het volk onvoldoende geinformeerd, al op school, en is het niet in staat om mee te praten en de verantwoordelijkheid op zich te nemen die vast zit aan deelname aan beraad en besluit, toch iets wat elk mens toekomt. De vakmensen zullen al verdeeld zijn over bijvoorbeeld het stichten van een Midburg, die miljoenenstad van onnederlandse allure, waar de misschien iets verlegde grote rivieren doorheen stromen en je tracht micromilieutjes als kleine paradijsjes te scheppen. Omdat er zoveel alternatieven zijn. Economen kunnen er aan gaan rekenen en tot de conclusie komen dat het een laaggeprijsde oplossing vormt voor veel problemen, terwijl technici hun hart ophalen aan het verzinnen van autoloos transport in de stad zelf, zodat de mensen enorm aan ruimte winnen. Ondertussen wilde God ginds Boven mogelijk op Terra iets anders dan bloemkool bush zien en de strakke lijnen der autowegen dienden wie weet als welkome afwisseling. Wat is Zijn bedoeling eigenlijk? In de wetenschap is de Eerste Oorzaak volkomen onbekend. De religie noemt die God en stelt daarbij dat Hij ons vriendelijk gezind is. Maar sinds Darwin weten we dat er fysieke evolutie gaande is en thans dringt ook door dat eveneens geestelijke gewenst en aan de gang is om geen zombies of automaten te worden. Dat vergt kennelijk het doormaken van lief en leed, het herkennen van goed en slecht en kiezen. Dus valt te verwachten bij passend bestuur van Boven dat we niet de ideale stad zullen en mogen bereiken in dit strijdend leven. Al zijn er velen die zich liever laten verwennen en met name daartoe de Mammon zich als relatie zoeken.
 


Windows Live Photos