woensdag 29 mei 2024

een links programma ter vergelijking

Er zit 1500 miljard in de nederlandse pensioenpot. Dat is bijna een ton per persoon en een tweehonderdduizend per gezin. In een democratie is de belangrijkste taak zorgen dat er gelijkwaardigheid bestaat en dit moet leiden tot redelijke herverdeling van wat er in de Schatkist binnenkomt. Het vullen daarvan hoort naar algemene opvatting te geschieden naar draagkracht. Rond het jaar van inkomstenverwerving is er belasting te betalen want anders verwatert dat. De fiscus doet helaas zijn werk niet goed en gehoorzaamt regenten die welgestelden zoals zijzelf bevoordelen. Met belastingontwijking waarvan de advocaten op de Amsterdamse Zuid-As leven en binnenlands met een enorme overheveling via de aftrek pensioenpremie uit de zakken van laagbetaalden naar wie het niet nodig hebben omdat zij al overhouden. Het geld dat de Schatkist derft door die aftrek wordt aangevuld door vooral de minima en jeugd met te lage loontjes. 
Het resultaat is een piramidale maatschappij met aan de onderkant soms voedselbanken en uitbuiting van werkers. Dit laatste niet alleen hier maar ook bij importen uit lagelonenlanden. Die anderhalf biljoen euro is niet voor zulke mensen bestemd en zij hebben er niets over te zeggen. In opdracht van profiterende rijkere lieden regelen een paar mensen tegen riante vergoeding belegging van het geld om in feite de piramide nog steiler te maken. 
Helaas is dit niet tegen het zere been van de vakbonden omdat de bonzen daar goed gesalarieerd zijn en later zelf mee profiteren. Eigenlijk zou alleen van de SP correctie te verwachten zijn, maar daar houdt men zich liever bezig met afgeven op israeli's die hun oude joodse land weer helemaal in bezit nemen. Wel met respect voor de arabische minderheid mits die afziet van vestiging ener oema provincie plus bijbehorende onderdrukking en terreur. Bij voldoende internationale solidariteit zou de vakbond oproepen tot staking; voorlopig is een heffing op producten goed mogelijk, die gestort wordt in gindse AOW-potten. De PvdA-er die in Brussel al miljonair werd heeft geen wezenlijke verbetering als programma en de hele Tweede Kamer telt slechts hoog gesalarieerden met het hemd doorgaans nader dan de rok al zetten zij dit niet zo in de krant.
   Dan zijn het dus de burgers die zich moeten inspannen om een links sociaal regeringsprogramma op te stellen en daarmee bij de meerderheid van het volk gehoor en steun verwerven. Iedereen behoort moeite te doen en meewerken conform de normale plicht in een democratie. Twijfelaars zijn over te halen door wie gaat stemmen en daarvoor tijd vrij maakt om zich te oriënteren bij de stembus honderd euro te doen toekomen. Hoe links is God de HEERE, Die velen als Bron erkennen? In Zijn Natuur pakt de grote bek wat ie pakken kan maar Zijn Boodschapper propageert de barmhartige samaritaan. Zijn Sfeer of Heilige Geest laat ons zingen over een hemel of Paradijs, waar volgens de Koran moslims, joden en christenen bij elkaar aan tafel komen te zitten en nu daarom alvast dit wat kunnen oefenen. Onze Grondwet met art 1 over non-discriminatie of positiever erkenning en behartiging van gelijkwaardigheid luidt niet anders. Art 3 over het tegengaan van het Haagse baantjescarrousel blijkt volgens de rechter zonder waarde en zij volgen gaarne de regenten, zich aan dezen onderwerpend als het zo uitkomt en zelf met dezulken meeprofiterend, ook graag hoog in de piramide nestelend. En een overmatige portie van die anderhalf biljoen incasseren; dat is lachen geblazen, uitlachen van onwetende beneden-modalen.
Wat is er met dat enorme kapitaal anders mogelijk? Delging van de staatschuld, hetgeen nadelig is voor wie over hadden en uitleenden tegen rente, hun bezit vermeerderend. Verhoging van de gelijkelijk verdelende AOW met honderden eurootjes per maand, waarvan een deel zal doorvloeien naar jongere generaties en allerlei subsidies plus ambtenaren kunnen verdwijnen. Overname van de grote productiebedrijven plus krimp waar vervuiling is en uitbreiding zonder winst voorop te stellen met vaak hogere lonen. Ook woningbouw in buurlanden van staten die vluchtelingen veroorzaken. Het is daar ruimer en stukken goedkoper en je kunt drie keer meer mensen helpen, nota bene in een meer vertrouwde omgeving. 
Dat willen we allemaal niet zegt rechts Nederland, want wij hebben hard gewerkt en gespaard. De vruchten ervan plukken komt ons toe en aan staatsbedrijven geleid door ambtenaren hebben we een broertje dood. Links zou het wel moeten willen doch terwijl er voldoende technische kennis en kapitaal aanwezig is schort het aan organiserend vermogen. Op de Vrije Universiteit wil men kenniskwartier zijn van de kapitalistische Zuid-As; op de Universiteit van Amsterdam confereert men met een klein aantal studenten plus allerhande over een terreurstaat op de Westbank; bij het Financieel Dagblad staat geen rubriek open voor hervormers. Voor dezen is het klimaat bar en boos. Vergeet niet dat Albert Heyn minder omzet draait als vluchtelingen tijdelijk opgevangen worden in buurlanden; dat de ChristenUnie niks meer heeft om op te scheppen als gevluchte kinderen teruggebracht worden naar de verantwoordelijke ouders en hun staat. Als uit Bangladesh duurdere spullen komen gaan de kranten van jan en alleman tekeer, toch? Als wij een president zouden kiezen voor onze republiek raakt W Amsberg de Gouden Koets kwijt aan onze prinsjes en prinsesjes te Pekela, Susteren, Koudekerke. Dat allemaal verhoede de Nieuwe Coalitie. Die laat ook eenvoudige varkens houdende miljonairs niet in de steek door de beesten het land uit te zetten naar bijvoorbeeld de ruime bossen van de Baltische staten. En we stemmen niet op de Partij voor de Dieren die er een miljoen woningen bij wil ten koste van de ruimte voor het dier en niet genegen is tot verplichte DNA-registratie om sancties te kunnen nemen tegen overmatige bevolkingsgroei. Waar blijft de opgespoten heuvelrug, met volksbuitens?, tussen Almere en Hoorn waarachter tot Lelystad plek voor groot wild? Waarom niet in het programma dat het Amazone-oerwoud, de Noordpoolstreken, de Sahara, de Himalaya los gemaakt moeten worden van staten gelijk Antarctica ter wille van ongestoorde flora en fauna?
Zijn die duizendvijfhonderd miljard nodig om 's lands welvaart op peil te houden? Het goede leven wordt primair bevorderd door zelf te maken van wat er nodig is en wat je wenst plus verantwoord ruilen. Niet door van anderen te eisen, hen te dwingen af te staan om jezelf te verrijken zonder dat je er nuttig prestatie voor levert. De kern van de kapitalisten hangt juist een tegenovergestelde visie aan. Daar weet men ook heel goed dat pensioenaanspraken opgezegd kunnen worden of vervallen bij natuurrampen en oorlog, dat door de rechter erkende bezittingen betere garanties bieden. De AOW is een omslagstelsel, met verdeling van wat er thans beschikbaar komt. Hierbij hoort redelijke verdeling van wat er al beschikbaar ìs zoals rijtjeshuizen en villa's. Doet men het goed dan bestaat er een aanzienlijke mate van rouleren. Daarvan is rechts afkerig en de leiders van de PvdA en Groen Links doen onvoldoende mee. Onvoldoende betekent dat er vervanging nodig is. In den lande zijn er genoeg lui die willen pogen om zich in dat opzicht beter te gedragen. Die kunnen dan een helemaal links programma uitwerken en presenteren. Waar zijn ze? Consideratie met de "haves" kan hieruit bestaan dat zij niet naar de Schatkist afgeroomd zullen worden beneden zeg tien miljoen, een bedrag groot genoeg om zelfstandig te ondernemen. Wie het grootser willen aanpakken zijn immers afhankelijk van medewerkende medemensen en die zijn doorgaans helemaal niet genegen om bazen te spekken. Zij hebben als vrije gelijkwaardige burgers recht op deelname aan beraad en besluit en omdat ze ver in de meerderheid zijn is het eenvoudig genoeg als je wakker bent om NL eens flink te hervormen. 

Geen opmerkingen: