woensdag 29 september 2010

bergen

   Niet nog meer viaducten maar bergen
 
Het hoogste punt in het Groninger landschap is de top van een met aarde afgedekte vuilnisbelt. Maar daar kan verandering in komen. 
Bij  gemiddeld een meter opspuiting -aan de randen duinen en dijk, in het midden niets- valt Rottum te vergroten tot een vijftig vierkante kilometer, waarvan de westelijke helft ten goede komt aan wilde flora en fauna, terwijl tegenover het drukke Borkum een eco-badplaats gecreeerd wordt. Op 's zomerse zaterdagen varen er uit de Eemshaven zeven grote veerboten naar dat Oostfriese eiland, welk in de 16e eeuw nog tot Groningerland gerekend werd.  Bij felle zon wordt het water op de ondiepe wadden opgewarmd en stroomt daarna a 25 graden langs het strand van de eilanden in deze buurt. 's Winters kan de Eemscentrale warm water leveren voor een overdekt zeebad. Een vijfduizend bedden plus congrescentrum en dat alles in collectief beheer lijkt niet te hoog gegrepen voor het nu nog onbewoonde eilandje. Coco opzet, collectief en cooperatief, is gewenst omdat aanvankelijk startende regionale middenstand dra de zaken zou overdoen aan Albert Heyn en andere reuzen-uitbaters.
Nederland behoeft verandering van de politiek inzake het landschap. Van statische bewaring kan overgegaan worden naar fraaie nieuwvormingen en hiertoe behoort ondermeer vervanging van stukken dijk door heuvelpartijen langs de Eems. Met daarop leuke gehuchten. Eelde is te verplaatsen naar de op te hogen plaat in de Eems, waar ook vliegtuigindustrie kan komen naast aanvoer van toeristen richting Rottum en Borkum.
Nu zijn de waddeneilanden wandelend en om Rottum niet in de Eems tenonder te zien gaan is er een versterkte punt aan de westkant nodig. Dat mag bestaan uit een zeventig meter hoog duin waaronder hotelfaciliteiten in hoogbouw rondom een beschutte binnenplaats en te bereiken met een treintje door het natuurgebied. Dit laatste mag groot wild herbergen als dat past in een floriade zone van af het strand tot aan de hoogvenen bij Emmen. In het Oldambt staan de mooiste boerderijen van de hele wereld. Maar soms moeten serre, prieel in een grote siertuin, moeshof en boomgaard voor de internationale erfgoedlijst weer bijgemaakt worden.
Eigenlijk is het niet de bedoeling om op Rottum, in het havengehucht, op de boerderijenterp, langs de baai met winterbadhal, in het net als de rest autovrije stranddorp of onder dat  hoge duin met mega-recreatieve voorzieningen te wonen. Hiervoor is een nieuwe stad boven Uithuizen aan het wad meer geschikt. Dat liefst in sierravorm, op ruggen met windwerende bebouwing rondom een centrale multifunktionele kern.
Voor de Groninger bestuurders liggen Rottummerplaat en -oog nog buiten hun horizon en zij kozen voor pootjebaden in het bruinige water van de Blauwe Stad. Als het water daar weggepompt wordt kunnen daar prachtige kuddes koeien van diverse rassen grazen en toeristen plezieren. Daarenboven is een de bio-industrie hatende landbouwuniversiteit mogelijk in en rond Finsterwolde, het rode dorp waar zuinige semi-miljonairs naar toe moesten. Echte rijken hebben geld te over en verblijven liever in een koninginnebadplaats, waartoe Rottum-bad kan uitgroeien.
 
                        Vulkaan
 
Op de satelietfoto is het duidelijk te zien, het goudkleurige zand van de plaat bij Den Helder. Maar ook vanaf de dijk wordt een heldere streep in het donkere water waargenomen. Echter alleen maar een streepje en niet de moeite waard om er een foto van te nemen daar het veel te gering op de afdruk zal komen. Wat te doen? Wat te knutselen aan het Nederlandse grondgebied, hier buitengaats; of de boel laten zoals die is en weten dat eens de stromingen in het zeegat wellicht weer voor verdwijning zullen zorgen? Er kan een prachtig viaduct gebouwd worden van het Hollandse vasteland via die Noorderhaaks naar het eiland Texel en dat met een zeer flauwe bocht zodat je die met 180 km/uur kunt nemen. Hoef je ook niet rondom te kijken maar mag je je concentreren op het automobielwezen.
 
Af en toe is er een nieuwe electriciteitscentrale nodig en vanwege de zware fundering kan het grote gebouw ook wel in zee gebouwd worden. Of op de genoemde plaat in de vorm van een prachtige vulkaan. De buitenkant ervan zal voor een deel uit te beklimmen aangebrachte rots bestaan, maar meestens uit zwart glas, zodat je alvast een tropisch binnentemperatuurtje krijgt en onder de flanken er vanalles zal willen groeien. Fijner nog is om de vorm van een caldeira te kiezen, waardoor er een open doch zeer beschutte ruimte ontstaat. Die met het koelwater lekker vochtig warm blijft voor de plantjes. Misschien past er ook een badvijver. Deze vorm heeft het voordeel dat de buitenkant van de grote constructie nagenoeg vrij kan blijven van menselijke activiteiten tot rust der zeehonden en vogels. Wel moet waar het even kan een miniflora in velerlei gestalte boven het boven hoog water uitstekende mogelijk zijn. Dat trekt dieren aan en die kunnen zelf uitmaken of ze blijven.
 
Foei zal er geroepen worden door menig "natuurbeschermer": nooit en te nimmer daar een electriciteitscentrale, want die hoort in de toch al verpeste stad. Alsof zo'n stad niet opgeschoond hoeft te worden. De volgende generatie wil de zwarte vulkaan op die gele plaat tegen een blauwe lucht nooit meer kwijt. 
 
           
                        kleiner IJselmeer

Wellicht komt Nederland op het lijstje in Thomas Cook's European Time Table met interessante spoorwegtrajecten als een trein van Groningen via Stavoren naar Amsterdam, over een heuvelige waterkering rond een stuk voor groot wild droog gemaakte IJselmeerbodem, even langzaam rijdt bij een drenkplaats. Mensen die zich anders voor een trein wensen te werpen zouden hier ook terecht kunnen. Dit IJselmeer is overmatig groot voor vogels en vissen; bovendien zeer statisch met stenen dijken en zonder getijdewerking dat ijs breekt ten bate van sommige fauna-soorten. Hier en daar valt voorland op te werpen, ook soms dienstig als begraafplaats. Tussen Almere en Amsterdam-Noord passen heuvelige eilanden met fraaie gehuchten, waarlangs een slingerende weg voor personenautos de files ten zuiden van de hoofdstad doet verminderen. Ook kan de oostelijke helft van het Markermeer groen worden met op de waterkering nieuwe buitens langs een echte zandweg.
Het Amsterdamse ligt boven een grote slenk die zich uitstrekt van de Noordzee tot voorbij Roermond, waar recent een aardbeving met kracht vijf op de schaal van Richter voorkwam. De Utrechtse Heuvelrug lijkt medegevormd te zijn door lichte kanteling van het blok ingesloten door de hoofdbreuk van deze slenk en kleinere dwarsbreuken. Het is dom om onder de zeespiegel woningen te bouwen, want het slenkensysteem is mogelijk nog actief, ofschoon in de duizend jaar opgetekende historie van Amsterdam niet over aardbevingen gerept werd. De bodem der Atlantische Oceaan groeit op de diverse breedtes verschillend aan en misschien ontstaat hierdoor lichte draaiing tegen de klok in van de Britse Eilanden met verwijding van de Noordzeeslenk en opheffing van de Ardennen.
Als er in Rusland geen stropers waren zou de Siberische tijger zich mogelijk tot in Europa verbreiden en met het geschetste wildreservaat past zo'n tijger in het wapen der natie. Zulke dieren zijn niet bang voor treinen, vluchten niet; ook niet als er druk verkeer langs gaat van de zuidelijke Nederlanden richting veer/cruiseboot Denemarken. 

              hervormde Veluwe

Toen er een dik ijspakket over de noordelijke helft van ons land lag werd het gebied der Veluwe omgevormd tot en wirwar van heuvels en dalletjes, net zoals tegenwoordig de oostkant van Jutland er uit ziet. Maar grote vervlakking kwam er in de allerlaatste IJstijd onder een toendraklimaat en dit tot op de huidige dag, zij het dat bebossing de eentonigheid zeer tempert. Er zijn ondertussen aanzienlijk meer otos dan wilde zwijnen op die Veluwe, doch na enig toeren zoekt men streken verderweg op waar meer relief zorgt voor grotere aantrekkelijkheid. Dat kost benzine en het automobiel slijt. Daarom ware een deel van deze streek te veranderen, te hervormen tot een dal voor een nieuwe Rijnloop richting Veluwemeer met aan weerszijden heuveltoppen tot een driehonderd/vierhonderd meter hoog. 's Winters krijgen die een witte kap van sneeuw. De verbinding voor stromend water tussen Rijn en IJsel kan verdwijnen, terwijl wel scheepvaart her en der mogelijk blijft via sluizen. In het oosten van Gelderland dagzoomt bijna kalksteenrots, maar je ziet er nog weinig van omdat er een dun laagje zand bovenop ligt. Hier kunnen beken verdiept worden zodat je dalen met rotswanden krijgt. Afwatering geschiedt naar de IJsel.
Zowel hier als op de Veluwe langs het kronkelend dal met meanderende rivier kan nieuwe aangepast bebouwing verrijzen in enige compacte kernen, soms beneden nabij de stroom, soms boven op een heuveltop. Na de poldertijd krijgen we aldus een periode met iets totaal nieuws. Zal dat welkom zijn? Hoogstwaarschijnlijk  ten zeerste bij wie er mogen vertoeven, maar er zal vast en zeker ook gevist worden naar allerlei bezwaren. Wie zal dat betalen, die verfraaiiing van het landschap met nieuwe elementen (terwijl er van het oude nog genoeg overblijft)? Hoeveel verstook je in je auto en welke berg zand is daar wel niet mee te verzetten? Misschien wordt na voltooiing de hele Veluwe afgesloten voor autos, klein of groot, oud of nieuw en duur. Mountainbiken dan tussen de zwijnen door.
 
               flora en fauna
 
Met eenvoudige regels wordt ons Nederland een stuk prettiger voor mens en dier, zoals daar zijn:
Elk dier onder controle van de mens zal voldoende natuurlijke buitenruimte hebben om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen.
Bij elk kunstmatig verhard oppervlak, hetzij dak boven gebouw, erf of straat zal hoog opgaand geboomte aangeplant worden ter compensatie van voor de Natuur verloren gegane vruchtbare aarde.
Elk dier zal zijn natuurlijke gang gaan.
Gebruik van vergif is verboden tenzij bij gerechtelijke uitspraak overmatige agressie is vastgesteld.
De wegen worden omgebouwd tot veilige snelheid voor wild. In elke provincie komt een race circuit.
Het lijkt niet mogelijk om het plukken van onrijpe bramen goed tegen te gaan; de mens is hebzuchtig en wil zijn weckflessen vol stoppen. Maar er zijn nog zoveel andere planten en bomen, dikwijls veel vriendelijker dan de braamstruik, die aangeplant kunnen worden om de passant te plezieren. Besef dat we onder een veel te bureaucratisch regime gebukt gaan waar je niet als elk dier kunt pissen en daartoe voorzieningen aantreft zonder dat een of ander persoon er geld aan moet overhouden. In Friesland zijn er dorpen waar een kind nog nooit een volwassen boom heeft gezien omdat de vanouds arme bevolking het hout snel kapte en geen oog had voor de rijkdom van volgroeid geboomte. Het zal ook nog wel even duren voordat men ginds in het Noorden voorland tegen de kale dijken opwerpt om een mooie overgangszone tussen het mariene milieu en het droge zoete te krijgen. En wanneer worden de hoogten van de Mammon, de daken boven de schuren der bio-industrie vernietigd? Buitenlandse hulp is zeer welkom daar het bij eigen volk aan kennis schort. 
 
 
          Skiberg
 
Het hoogste deel van de Ardennen reikt tot een 700 meter en bestaat uit een nogal vlak plateau met venen, niet ver bezuiden Vaals. De Walen hebben er niet veel aan, behalve dat regenwater er doorheen sijpelt richting Spa en aan de nederlanders verkocht kan worden. Wij echter zouden met wat buldozers op een stukje van een tien vierkante kilometer er relief kunnen aanbrengen met dalen en een kunstmatige berg bovenop, zodat je op duizend meter boven zeenivo kunt komen en er 's winters dikwijls sneeuw zult vinden. Wat is nou 300 meter verhoging helemaal voor onze geweldige machines en denk ook aan een houten topconstructie die nog iets verder de hemel in reikt en ons enorm lange pistes helpt verschaffen. Plus een heus wintersportdorp, waar natuurlijk ook de Walen en de Vlamingen welkom zijn.
Wat moet er in ruil afgestaan worden? Dat zou een kunstmatig eiland voor de kust van Zeeuwsvlaanderen kunnen zijn, hetwelk bij de autonome deelrepubliek Wallonie getrokken wordt. Zo krijgen de mensen daar toegang tot strand en zee in eigen beheer en wie gunt hen dat niet?
 
Mogelijk is ook een iets groter eilandje, desnoods schiereiland dat met Zwitserland gedeeld wordt. Hier kan Bern voor zijn jeugd een marinehaven exploiteren en de Zwiterse jeugd enorm plezier doen met varen op allerhande oorlogsbodems die de status van land en volk zullen verhogen en tevens bijvoorbeeld een beetje kunnen bijdragen aan de bestrijding van piraterij. Da's niet zo moeilijk met die grote schepen tegen de kleine bootjes.
 
Reken even mee hoeveel van onze schooljeugd skien kan leren op onze nieuwe Skiberg en welk enorm bedrag dat zal uitsparen aan reis- en verblijfkosten richting Oostenrijk, aangenomen dat Zwitserland wegens duurte toch al afvalt.
 
 
                 Hollandse kust
 
Rond de Maasvlakte ligt een uitstekende dijk. Electriciteitscentrales en tanks voor olieopslag kunnen tegenwoordig in zee gebouwd worden. Liefst in combinatie met strandjes voor tourisme naar helder water buitengaats. Dat eventueel ook nog opgewarmd en beschut binnen een halfopen caldeira. Vanaf de pier bij Hoek van Holland is een nieuwe kustlijn mogelijk met baaien, waarvan de kapen versterkt worden met beton om er bovenop hoogbouw van compacte nederzettingen te plaatsen. Hierachter ontstaat dan stil water waarin plek is voor ladende en lossende schepen. Het gebruik van containers valt terug te dringen daar al dat gesleep met die zware ijzeren dingen energie vreet.
Dan is een nieuwe dijk om een Tweede Maasvlakte eigenlijk een overbodig iets. Het plan daartoe stamt trouwens uit een ver verleden en niemand in Rotterdam was zo wijs om het bij te stellen, zeg maar compleet te veranderen.
Ook de Hondsbosse Zeewering valt te versterken op die manier, namelijk met een in zee uitstekende kaap waarop een leuk stadje zonder autos.
Er is nog een stuk Hollandse kust dat aandacht verdiend en hervormd kan worden, namelijk aan het tegenwoordige IJselmeer en Markermeer. Tientallen eilandjes zijn er mogelijk, bezet met gehuchten of niet, voorbij een bosrijke heuvelige zone ter vervanging van sommige dijken. Oostelijk van Enkhuizen staat er maar een meter water en het gebiedje opsplitsen in parten boven en onder zeenivo is een koud kunstje. Behalve waarschijnlijk de organisatorische aanpak.

 
              nieuwe grachtenstad
 
Als er een miljoen Marokkanen in de Benelux willen wonen maar hun oude paspoort niet wensen op te geven is het wellicht billijk om een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond tegenover de Canarische Eilanden te verlangen en daar onder Nederlandse wetgeving een prachtige metropool te bouwen. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen gindse drie nieuwe steden gebouwd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen. Aldus wordt het Rijk vergroot en soortgelijk kan dat in de halfwoestijn tegenover de Benedenwindse Antillen.
Voor de nog steeds toenemende wereldbevolking zijn nieuwe metropolen nodig aan de rand van de woestijn en niet op schaars wordend vruchtbaar land. Je kunt er gevarieerd bouwen, bijvoorbeeld de Palestijnse bevolkingsexplosie, bedoeld om de Israelis in zee te drijven, ten zuiden van Gaza opvangen in een Manhattan-achtig district, een grachtenkwartier, een echte woestijnstad compact in hoogbouw om de zon buiten te houden en binnnenin palmentuinen te hebben, een Bedouinendorp en een racecircuit nabij de verder autovrije stad, voorzien van automatische gondels op vijf meter boven het maaiveld voor transport van twee personen of vrachtjes. De grote stad biedt huisvesting, werk en recreatie, is een instrument ook ter verbreiding van welvaart en waarom zich te nationalistisch opstellen als je in de met afvalwater gedrenkte groene zone rondom die NL plaats in Afrika ondermeer nuttige research kunt doen naar de verbouw van groenten en fruit.
In de 21e eeuw zullen het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Himalaya, het Noordpoolgebied, het Dreamland der Aboriginals losgemaakt moeten worden van staten om net als Antarctica onder internationale controle te komen ten behoeve van ongestoorde wilde flora en fauna. Op kleinere schaal zijn grenslijnen te veranderen in mensenvrije grenszones en dit is allemaal geheel in overeenstemming met echte democratie, respect voor al wat leeft, doch tegen de ambities van op macht en geld beluste lieden.

      
                    wegen en doelen
 
Misschien vindt God het wel leuk het patroon met al die asfaltlijnen van auto- en gewone wegen nadat het zicht van Boven op bloemkoolachtige structuren ietwat eentonig werd. Maar hebben we het goed gedaan, goed aangelegd? De auto is een monster qua doodsoorzaken, beide bij mens en dier. Daarom moet het ding gekooid worden, opgesloten op een eigen weghelft dat niet direct grenst aan die van tegemoet komend verkeer. Dit niet alleen bij autowegen, maar overal en zo krijgt Nederland bij uitvoering een progressief etiketje. Rijden harder dan overstekend wild aankan, of kinderen in staat zijn te verwerken, moet taboe zijn en daarom mogen de wegen best slingeren, mag er rondom veel zorg aan het landschap besteed worden. De ervaring leert dat te langzaam rijden waar de weg aangelegd is voor 180 op je teller de slaap binnendringt.
Hebben wij zoveel haast dat er grote klaverbladen nodig zijn om vaart te houden? Waar willen wij dan naar toe? Meestal willen wij al gauw terug. Het woon-werkverkeer is voor bijna niemand plezierig doch een last. Loont het doel van de reis de moeite? Worden wij soms gedwongen om in feite onnodige kilometertjes af te racen? Het heen en weer slepen van doorgaans al fors meer dan duizend kilo ijzer in de vorm van een automobiel kost ook wat. Met de bestede energie had je het stedelijke en het industriele landschap kunnen veranderen en zulks is nog uitvoerbaar. Dus moet men de doelen van al dit gedoe op de weg bestuderen en nagaan of er alternatieven zijn. Wie meteen om meer asfalt roept wordt ervan verdacht niet te hebben nagedacht. 

 
                    Gedachten
 
Zij die een mooie baan en een ton aan inkomen hebben zijn heel tevreden over onze rechtsstaat met zijn vooraanstaande democratie en in de Grondwet als eerste artikel het discriminatieverbod. De parlementariers onder hen kibbelen natuurlijk wel over wie dit of dat mag worden om nog meer aanzien te verwerven en hun politieke vrienden te kunnen begunstigen. Zij willen niet weten dat art 3 der Grondwet -ieder is benoembaar in een overheidsfunktie- open, eerlijke sollicitatieprocedures inhoudt met regelmatige toetsing. Zou dit art gerespecteerd worden dan waren er niet slechts partijleden burgemeester met de facto buitensluiting van de overige 95% der bevolking, noch zouden hoogleraren -die de jeugd moeten onderwijzen- zich een voor het leven beschermde positie met overmatig salaris hebben kunnen toeeigenen.
Honderdduizend euro uit onze Schatkist ontvangende volksvertegenwoordigers blijken de belangen van de eigen financiele klasse het best te behartigen. Dit is heel evident bij de aftrek hypotheekrente, welke rijken in staat stelt om eenzelfde huis te verwerven voor netto tientallen procenten minder dan een minimumloner kwijt zou zijn. Terwijl de aftrek pensioenpremie een stiekume manier is om -tegen het belasting betalen naar draagkracht in- geld uit de zakken van laagbetaalden over te hevelen naar al welgestelden, die het niet nodig hebben voor levensonderhoud, maar wel voor het bevredigen des mensens hebzucht.
Meent u dat de minima en benedenmodaal, toch een meerderheid van het volk vormend, zo niet goed voorzien worden van werkelijke deelname aan beraad en besluit, een grondrecht? Dan is het raadzaam om de gedachten eens te laten gaan over een parlement van driehonderd leden, die niet meer dan vijftig duizend euro per man of vrouw krijgen (extra van rijke rechtse partijen mag). Tegelijk kan art 1 der Verklaring van de rechten van de mens ingevoerd worden: Ieder wordt geboren vrij en gelijk inrechten, hetwelk vrijheid van godsdienst, meningsuiting, eerlijke verdeling van lasten, deelname aan beraad en besluit over hoofdzaken via referenda betekent, alsook het recht inhoudt op een minimale eigen plek om te wonen of te vertblijven zonder dat anderen tegen je wil daar geld uit slaan. Het gaat hierbij niet over de bouwvakker die een reele prestatie levert maar over huisjesmelkers en de welgestelde die door de aftrek hypotheekrente geld over houdt en zo de arme kan "helpen" aan een huurhuis tegen niet geringe vergoeding.
 
Blijkbaar moet er liefst ook in de hoofden een en ander hervormd worden, het gladde asfalt waarlangs de massa geleid wordt vervangen door diepe en hoge gedachten.