maandag 23 maart 2009

ewa

In Westeuropa vond vroeger het rechtspreken plaats op een ding, een soort volksvergadering. Men zocht voor conflicten redelijke oplossingen, die duurzaam stand zouden houden. Het woord eeuw is afkomstig van zulk ewa recht. Indertijd had men geen geschreven teksten en daarom kon iets best strafbaar zijn hoewel het niet in een wet omschreven was. Oudere mensen herinnerden zich de afloop van vroegere rechtsgedingen en speelden daarom een belangrijke rol.

Het romeinse recht, dat in de westerse wereld momenteel domineert, wordt gemaakt door een elite en die zal zichzelf niet tekort doen. Dikwijls wordt getracht om zich te bevoordelen en daartoe helpt ruime beschikking over geld en meer dan evenredige zeggenschap. Heb je die dan is het prettig om zoveel mogelijk en ongestoord je gang te kunnen gaan, want je vermag meer dan vele concurrenten.
Vandaar dat in dit systeem niets strafbaar is tenzij in het verleden kwalijke gevolgen bleken en er op het papier van het wetboek in vervolging en straf voorzien wordt.
Omdat aldus geschreven tekst uiterst belangrijk wordt mag vaak een enkele persoon die goed kan lezen als rechter funktionneren. Natuurlijk behoort hij wel eerlijk te zijn en moet zich houden aan de eed of belofte van getrouwheid. De rechter verkeert volgens de alom gepropageerde ordening van Montesquieu in een onafhankelijke positie naast de wetgevende en de uitvoerende machten. In de practijk volgt hij niet zelden onder loslaten van die onpartijdige onafhankelijkheid de regering, temeer om dan zelf ook van begunstiging te profiteren.

In het dierenrijk heerst bestendige harmonie wat betreft de instandhouding van soorten indien de mens afwezig is. Als medeschepselen hebben zij recht op plek naast de mens die zich over de Aardbol verspreidde. Om goed tot hun aard te komen blijken er evenwel beperkingen voor ons mensen noodzakelijk. Dit geldt ook ten aanzien van de planten. Eenvoudige regels helpen hierbij op de goede weg:
Elk dier onder controle van de mens zal beschikken over voldoende natuurlijke buitenruimte om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen.
Bij kunstmatig verhard oppervlak, hetzij erf, straat of dak boven gebouwen zal hoog opgaand geboomte aangeplant worden ter compensatie van voor de Natuur verloren gegane vruchtbare aarde.
Elk dier zal zijn natuurlijke gang gaan.
Gebruik van vergif is verboden tenzij er door bevoegde rechters overmatige agressieve activiteit vastgesteld wordt.
Het Amazone-oerwoud, het Noordpool-gebied, delen van de Noordamerikaanse prairie, van oostelijk Siberie, de Himalaya, de Sahara, binnen-Borneo en het Dreamland der Aboriginals zullen losgemaakt worden van staten en mensenvrij, behoudens stammen van inboorlingen, onder internationale controle gebracht worden gelijk Antarctica ten behoeve van wilde flora en fauna.
Grenslijnen tussen staten kunnen veranderen in mensenvrije grenszones, met bijvoorbeeld de beer weer heer op de Golan en de leeuw brullend in de Sinai.
In dichtbevolkte streken zoals Nederland hebben de mensen bijna alle grond in gebruik genomen voor zeer opgeschroefde behoeften, zodat er weinig resteert voor een gezond dierenrijk. Dit moet veranderen en kan geschieden door de boeren te verplichten om een tiende van de akkers te bebouwen voor het wild, de honden die kleine dieren opjagen of aanvallen in de omgeving van de woningen te houden en niet daarbuiten, kunstmatige hindernissen zoals asfaltdijken tussen verschillende milieus te vervangen door overgangszones en zich met handel en wandel te concentreren in stedelijke gebieden en compacte dorpen.
Hierover is een ding bijeen te roepen, dat vervolgens per referendum voorstellen doet, waarna een ondergeschikt parlement zorg draagt voor uitwerking en dagelijkse controle op de gang van zaken.
Daarna komen de verhoudingen tussen de mensen onderling aan de orde.

Geen opmerkingen: