vrijdag 7 mei 2010

Haags straattheater

   optocht 30 april - 9 juni 
 

Een stoet van parlementariers vertrekt van het Binnenhof naar een piepklein maar mooi caravannetje (beschikbaar uit de stalling Ganzenhoeve te Zeewolde) in de buurt van het paleis Noordeinde.
Voorop loopt een in blauw pak met oranje sjerp geklede Mark Rutte (acteur met masker), dragend een bord met daarop: "de VVD wil vrijheid voor iedereen behalve natuurlijk voor het volk (geen referenda)".
Daarachter een in het wit met vuile vlekken geklede Balkenende, voorzien van een oranje hoge hoed, die een emmer met schoonmaakspullen draagt. Op de emmer staat: "wij wassen voeten". Hij loopt af en toe op het publiek toe waar een acteur staat die zijn voeten wil laten wassen. Maar Balkenende keert zich schaterend van hem af.
Bos en Cohen sluiten aan, de een met oranje pet, zich alsmaar in de handen wrijvend en verstaanbaar mompelend "vijf ton wachtgeld, da's binnen!" en de ander met enorme oranje das op een roze overhemd, een theepot meezeulend. Ze delen fake stadspassen uit. Vrolijk doen ze elkaar sjaals om met de tekst "adspirant-lid miljonairsclub".
Vervolgens een D-66-er met bijv. oranjebroek en spandoek waarop: "Meer geld voor het onderwijs" en daaronder: "More money for teachers, professors, civil servants" in nog grotere letters.
Een PVV met oranje geschminkt gezicht, beladen met handboeien in verschillende formaten, loopt af en toe uit de rij en monstert personen uit het publiek om dan mogelijk passende handboeien te inspecteren.
Een in het groen geklede Groen Linkser met oranje pruik draagt wiegend een bord met daarop: "Ook wij willen aftrek hypotheekrente houden. Gemiddeld bedraagt dat bijna 4000 euro per huishouden".
Hierachter de SP, die rode kledingstukken uittrekt, waarop oranje ondergoed zichtbaar wordt. Een tweede SP-er draagt een bord: "Aftrek hypotheekrente laten blijven (al krijgen de minima niets en de rijken des te meer)".
Een SGP-partijlid met flink wat oranje aan het lijf keert al lopend telkens een bord om, waarop aan de ene kant staat: "Bekeert u tot Mammon's bio-industrie" en aan de andere kant: "Goed Nieuws: Het deel van de Tien Geboden waarin ook aan het vee sabbath, ontspannen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving, toegekend werd is afgeschaft".
Aan het eind van de rij loopt de Dierenpartij (dame), net als de vorige personen met goed zichtbaar partij-embleem, dragend een reusachtige oranje tandenborstel. Het publiek begrijpt niet wat dat moet voorstellen. Leugens wegpoetsen?Ze heeft aan de hand een jong meisje met etiket "Sociale Unie". Het kind deelt folders uit met daarop de tekst:
   "Echte democratie betekent referenda over hoofdzaken, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en dagelijkse controle.
   Niet toename van flutbanen maar herverdeling van de betere funkties -zodat iedereen zich tenminste een deel van de week optimaal kan ontplooien- brengt meer welvaart. Het maakt de arbeidsweek korter en scheelt files.
   De NL rechters werken het Internationale Verdrag op de burgerrechten onder tafel, met als gevolg adel boven minder volk. Maar zijn ik en mijn leeftijdsgenootjes niet allemaal prinsen en prinsesjes? Toekomstvisie? Handel daarnaar en stuur de bedervende Trix Amsberg met haar familie weg".
 
De optocht komt aan bij het caravannetje, waarin een jongeman huist die zijn hoofd uit het bovendeurtje steekt om rond te kijken. De politici, behalve de Dierenpartij met het kleine meisje, vormen een halve kring en zeggen in koor: Woont u daar? In een caravannetje?
De jongeman antwoordt: Ja, hier woon ik. Ik woon hier tijdelijk, totdat ik misschien ooit rijk ben.
Het koor: Een caravan hoort op de camping.
J: Maar dat kost wel tweeduizend euro per seizoen.
K: Gaat u dan in een huis wonen!
J: Dat is duur, zoveel geld heb ik eigenlijk niet.
K: Gaat u dan op een kamer wonen.
J: Dat kost ook een heleboel. Wel drie-, vierhonderd euro in de maand. Iedereen wil aan mij verdienen.
K: Koop dan een pand, dan krijgt u aftrek hypotheekrente.
J: Een eigen huisje van vijftig, zestig mille, dat zou niet gek zijn.
K: Ha, ha, ha. U bent gek. Bij zo'n lage prijs is er geen hoge hypotheek nodig en dan krijg je geen renteaftrek. 
J: Renteaftrek? Wat is dat?
K: Dat is belastingverlichting voor modaal en bovenmodaal.
J: Maar men moet toch naar draagkracht betalen. De zwaarste lasten op de sterkste schouders?
K: Ha, ha, ha. U bent zeker een vreemdeling in Den Haag. Wij genieten van aftrek hypotheekrente.
J: Ik niet.
VVD-er: Nee, maar u bent wel belangrijk hoor.
PvdA-ers: U telt heus mee, hoor!
J: Hoezo?
D-66-er: Gemiddeld is de aftrek hypotheekrente bijna 4000 euro.
PVV-er:  Als u niets krijgt ontvangen wij dus des te meer.
Ze wrijven zich in de handen, behalve de Dierenpartij die op een paaltje zit en een beetje met het meisje speelt.
J: Nou ja, ik vind het niet eerlijk. maar wat doe ik er aan.
Groenlinks: U moet meehelpen. Update: Je hebt gelijk.
J: Meehelpen, hoezo?
SGP: U krijgt geen aftrek en wij krijgen daarom meer. Geeft u ons dat dan maar.
J: Geven? Wat geven?
K: Gemiddeld 4000 euro per huishouden, dat is per twee huishoudens in totaal 8000 euro, snapt u?
J: Ja, ja, ik kan ook wel rekenen, hoor.
VVD-er: Nou als het gemiddelde 4000 is en de een niets krijgt, wat wordt er dan op de bankrekening van de ander bijgeschreven?
J: Gefeliciteerd, een mooi bedrag. Zoveel geld, daar moet ik een heel jaar van leven.
SP: Ik wil het geld graag contant.
CDA-er: Hij stapt op de jongeman af, die intussen buiten de caravan is gaan staan. Geeft u dan maar het geld contant.
K: Ja, contant mag ook best, hoor.
De VVD-er probeert bij de broekzak van de jongeman te komen om daaruit geld te halen.
De CDA-er voegt zich erbij met ongeveer dezelfde handeling.
De PvdA-ers heffen vermanend het vingertje op en roepen: Solidariteit, geeft u nu het geld dat ons toekomt.
De SP roept: Wij zijn voor loonsverhoging met 5% in de komende jaren. Dat is wel vijftig cent meer voor wie nu een tientje verdient.
D-66 zwaait woest met zijn bord en wijst daarop onoplettend de tekst "meer geld voor de schoolmeesters" aan. De Groenlinkser corrigeert hem, gebaart dat hij "meer geld voor het onderwijs" moet aanwijzen. De D66-er schrikt en corrigeert.
De SGP-er houdt de jongeman zijn hoofddeksel voor als collectezak.
De jongeman loopt op de Dierenpartij toe. Deze glimlacht en geeft hem een hand. De jongeman loopt terug naar de caravan, gaat naar binnen en sluit de deur.
K: Dat gaat zo maar niet. Om de beurt: Houd de dief. Ze duwen de caravan naar een parkeerplaats waar een groot bord staat met "Afval hier". Het kind kijkt toe en begint te huilen.
De politici verzamelen zich weer op de plek van het toneel -waar de caravan niet meer het uitzicht beneemt- en eentje roept, wijzend: Kijk daar staat het paleis van onze koningin. De VVD-er roept: Leve de koningin. De CDa-er roept zo idem en alle anderen volgen, de SP een beetje lusteloos. Behalve de Dierenpartij, die het kind verzorgt, dat nu luid is gaan bleren. De politici trachten te overstemmen met "Leve de koningin, hoera". Het kind huilt nu sloten tranen. De Dierenpartij vangt die op in een fles en laat die zien aan het publiek, maar ze verwisselt de fles zichtbaar voor Amaro bitter en daarvan krijgen de omstanders een glaasje aangeboden.
 
Hoe loopt het nu verder af? Krijgen de politici berouw, komen zij tot inkeer? Waarschijnlijk niet. Zij houden vast aan ongelijke verdeling van macht en bijbehorend inkomen. Ze houden het volk vleespotten der bio-industrie voor. Het kan nog lang duren voordat het kleine meisje groot wordt en aan Uittocht naar werkelijke democratie begint.
Straatmuzikanten spelen en zingen (er is melodie beschikbaar op deze site):
 
Edel en hoog geboren
als mens naar Godes beeld
zoek ik rechtens behoren
de vrijheid onverheeld
Om 's Heeren (mag ook Natuur's) aardse gaven
te proeven met verstand
bied ik mijn broeder haven
deel oogst in dit rijk land.
 
           En voor buitenlanders goed te verstaan:
 Humain par la sagesse
de Dieu le Createur
nous cherchons en noblesse
la liberte d'tout coeur
le droit pour chaque tete
s'appelle egalite;
sur Terre se rend une fete
plein de fraternite
   (kan de leestekens niet vinden)


Geen opmerkingen: