Vuistschermen
een technische sport
hoe het begon
De heer Hans Bambergen heeft toen hij boksleraar was aan de Universiteit van Amsterdam het vuistschermen bedacht en ontwikkeld. Voor ogen stond hem dat uit gewoonlijke bokspartijen ernstig hersenletsel kan resulteren omdat er zo hard mogelijk toegeslagen wordt. Zulke verwonding is catastrofaal voor intellectuele bezigheden. Maar het mooie van de bokssport zoals de techniek en de sportieve ontmoeting van twee mensen wilde hij behouden. Uit deze overwegingen kwam geleidelijk het vuistschermen voort.
Indertijd bestond het trainingsprogramma uit drie kwartier zaalvoetbal met benutting van de zijboarden totdat de leraar arriveerde en begon aan drie kwartier intensieve conditietraining. Daarna volgde een uur les in vuistschermen met ook sparring. Hierin waren reguliere harde boksstoten verwerkt, maar niet op het hoofd doch op getrainde buikspieren en uitgestoken beschermde hand.
het principe
Om veel kracht te ontwikkelen moet je stevig staan, met beide voeten goed op de grond zodat een grote keten van ingeschakelde spieren bij kan dragen. Flinke overdracht van energie bij een boksstoot resulteert ook uit snel bewegen. Wil de stoot effectief zijn dan moet je raken, met andere woorden dient de tegenstander binnen reach, binnen reikwijdte te zijn. Uiteraard probeer je zelf om zoveel mogelijk buiten de reach van de tegenstander te blijven. Daarom moet bij het vuistschermen voor het maken van lange rechte stoten begonnen worden van een positie buiten reach en zal de voorste voet slechts met de tenen de grond raken terwijl de knie hierop voorlijk is. Op deze wijze kan er niet optimaal hard gestoten worden maar ligt de nadruk op de techniek. Omdat de knie van de voorste voet tot voorbij de voet reikt neemt je reach een beetje toe. Aan te leren is hoe aldus een lange stoot gemaakt kan worden met niet meer dan een lichte touch op de tegenstander. Als de afstand bij het inkomen verkeerd ingeschat wordt of als de tegenstander onverwacht naar voren komt moet er voldoende controle over de stotende arm zijn om in te houden en niet meer dan die lichte touch af te leveren. Zulke beheersing is essentieel bij het vuistschermen. Vergelijk hoe een golfer soms moet doseren, hoewel die er alle tijd voor heeft.
Korte rechte stoten zijn bij het vuistschermen verboden omdat de verdediging hiertegen moeilijk tijdig te activeren is en onbeholpen sporters de ander kunnen blesseren.
Voor hoekstoten zul je moeten inkomen en binnen het bereik van de tegenstander's reach zijn. Ook deze stoten mogen niet harder aankomen dan als lichte touch, behalve als roffel net boven de gordel indien de tegenstander deze met getrainde buikspieren goed kan opvangen of daar beschermt met beide bokshandschoenen. Aangezien korte hoeken van de tegenstander bij het boksen minder effectief zijn dan stoten met een lange uithaal is het zaak om ter eigen bescherming ver in te komen. Tussen dit en buiten reach zijn ligt een gevaarlijke zone waarin niet gekampeerd hoort te worden. Na het buiten reach blijven komt als beste verdediging een zo klein mogelijk trefvlak vormen. Dit combineert uitstekend met de beschreven houding voor een lange rechte stoot met de voorste arm boven het voorste been, want de ene schouder zal hierbij vooruit steken terwijl de andere achter en buiten reach blijft.
stoot- en verdedigingstechnieken
De lange rechte stoot wordt bij het boksen vanaf de schouder ingezet om maximale snelheid en dus het grootste effect van energie overdracht, zeg maar de hardste klap te krijgen. Bij karate wordt gelijktijdig de andere arm pijlsnel teruggetrokken, want dit vergroot nog de snelheid van de voorwaarts gaande arm. De techniek mag in het vuistschermen niet verwateren tot aaien vanuit een positie met halfuitgestoken armen, want zo ontstaan er gaten in de verdediging. Rechte stoten van de tegenstander horen met open bokshandschoen opgevangen te worden. Dit is de beste verdediging want de hardste stoten doen in die handschoen geen pietsie zeer. Bij gesloten handschoen kan de stoot van de tegenstander afglijden en alsnog gevoelige delen, en dat zijn de meeste, van je lichaam kwetsen. Die open verdedigende handschoen bevindt zich naast de voorste schouder en vindt enige steun tegen de borst. Wordt er hoger of lager gestoten dan schiet de handschoen naar die plek om op te vangen. De andere arm blijft ondertussen vrij voor een tegenstoot. Met armen en handschoenen wordt het lagere deel van het bovenlichaam beschermd
De lange hoekstoot komt wel voor maar goede gelegenheid hiertoe biedt zich niet zomaar. De tegenstander moet om een of andere reden een gat in zijn verdediging laten vallen. De korte hoekstoot wordt omdat we met een technische sport bezig zijn ingezet vanaf schouderhoogte. Als verdediging dient de buitenkant van de bokshandschoen. De opstoot daarentegen wordt weer opgevangen met de binnenkant van de handschoen. Bij dit alles is het zeer belangrijk om het hoofd zoveel mogelijk boven de voorste schouder te houden. Het totale trefvlak wordt hierdoor kleiner en het vergemakkelijkt dus de verdediging. Een bijzondere stoot is de zijwaartse op iets meer dan gordelhoogte na een kwartslag gebogen ingedraaid te zijn. Bij het sparren kun je er een puntje mee scoren en zodoende met het totaal daarvan je bedrevenheid illustreren.
de counter
In het sportieve gebeuren van het vuistschermen is de counter wel een van de mooiste acties. Begin met te oefenen in slow motion en laat je partner inkomen binnen raakafstand voor een lange rechte stoot met de voorste vuist die gericht is op jouw verdedigende handschoen. Die steunt tegen het lichaam, zo ver mogelijk naar voren op schouderhoogte. Bijna gelijktijdig vertrekt van jou de counter die hij net zo opvangt. Stoten uitgedeeld betekent terug naar positie buiten reach en oefen dit niet door te wandelen maar met een shuffle waarbij het voorste been voor blijft. Als het wat begint te lijken maak dan een serietje stoten. Wat verder gevorderd is het de moeite waard om met de tegenstoot die van de aanvaller te ontkrachten door het buiten koers brengen. De counter moet dan zo nauwkeurig uitgevoerd worden dat ie laag over de aanvallende arm scheert en deze iets naar beneden drukt. Bij perfecte uitvoering slaagt de counter maar de aanvalsstoot van de tegenstander niet .Omdat het soms niet lukt een, twee, drie te wijken naar een positie buiten de reikwijdte van de tegenstander gaat het counteren van korte hoekstoten dikwijls een tijdje door. Om en om met links en rechts hoeken valt af te wisselen met achtereen herhalingen van dezelfde vuist.
Prima is het duiken, het ontwijken van de hoekstoot met flink door de knieen zakken. Wel het hoofd rechtop houden en niet gewillig voorover buigen om van de tegenstander te incasseren. Om na het duiken een tegenaanval met een goede hoekstoot te maken ben je enige ruimte nodigen daarom wordt er niet tegen de ander aangekropen, tenzij je op dat moment niet in staat bent om te stoten. Het duiken is evenzeer een goede verdediging tegen een lange rechte stoot, maar de meesten zijn hier niet voldoende op getraind doordat het lichaam er bij voorbeeld op de fitness niet op voorbereid werd. Een stoot met de armen kan zeer snel verlopen en omdat bij te benen met duiken moet je razendsnel zijn. Dat is ook al zo bij het duiken op een hoek, maar hier kan gecombineerd worden met zijwaarts wijken, wat iets meer respijt verschaft. Vergeet niet dat zijwaarts bewegen om de stoot te ontlopen, hetzij met alleen het hoofd, met het bovenlichaam of met je hele persoontje eersteklas vakwerk is. Bij eerst ter verdediging op een of andere manier wijken en daarna de strijd voortzetten met een lange aanvalsstoot zal de tegenstander in het algemeen die kunnen pareren met een counter.
combinaties
Om te misleiden komt het hoofdstuk schijnbewegingen ter sprake. Aan een schijnbeweging die niet opgevolgd wordt door een werkelijke stoot heb je niets en dus gaat het richting combinaties. Een schijnbeweging moet een overtuigende indruk maken en dat is niet het geval bij dol met je armen heen en weer zwaaien op eigen helft van het reachdomein terwijl de ander verbaasd staat toe te kijken. Totdat hij besluit om er doorheen te stoten! Een linker rechte stoot van boven de linker voorpoot mag opgevolgd worden door een lange rechtse als de verdediging van de tegenstander dat toelaat en hij nog niet tot eigen aanval overgaat of gecounterd heeft. Om te raken met de essentiele lichte touch zul je bij die rechterstoot een tikkeltje, maar wel nauwkeurig moeten inkomen. Immers blijft de rechterschouder waar je rechterarm aan vast zit bij goede vuistschermstand net buiten reach in geval met aanval links lang. Eerst een schijnstoot met links tot op driekwart armlengte en daarna iets inkomen voor de lange rechterstoot is een mooie en niet zelden effectieve combinatie. Het kan aanleiding geven om verder in te komen voor hoeken en roffels. Deze laatste iets boven de gordel op gespannen stevige buikspieren of beschermende handschoenen en zo dicht mogelijk bij de tegenstander met ook het hoofd idem om hem niet gemakkelijk te laten hoeken.
Omdat we met sport bezig zijn worden ook verantwoorde harde stoten ingepast en leraar Bambergen gaf hiertoe de volgende instructie: De een steekt met de bovenarm tegen het lijf en de onderarm horizontaal naar voren zijn geopende bokshandschoen uit. De ander komt van buiten reach in om daarop een hoekstoot te plaatsen. Daartoe worden beide voeten maximaal stevig op de grond geplaatst voor een verwoestende uithaal tegen die handschoen met daarin de goed beschermde hand van het maatje. Je zult zien dat die hand helemaal opzij vliegt en de bokser nog doordraait als hij echt optimaal bezig is. Dit uitleven wordt gevarieerd door de uitgestoken te treffen hand met handschoen hoger of lager te houden. Evenzo is het oefenen van lange rechte stoten al dan niet hard mogelijk op open naar voren gerichte handschoen op diverse hoogte iets naast het lichaam. Besluit dit stukje training met wisselende combinaties in hoog tempo op uitgestoken hand voor harde hoek, harde rechte en harde roffel. Men rape de partner netjes op als hij uitgeput neervalt.
sparren
De leraar of bij ontbreken daarvan de vuistschermers zelf moeten er op toezien dat letsel door te harde stoten voorkomen wordt. Beginners hebben nog niet de precieze controle over arm en vuist, zodat zij bij tegenweer soms te hard zullen raken naast uiteraard de vele missers. Daarenboven kan het gebeuren dat als zij zelf voortdurend met de lichte touch getroffen worden er enige geestelijke verwarring bij hen ontstaat: Sommigen raken lichtelijk in paniek en vergeten het verschil tussen vuistschermen en boksen of ook straatvechten. Anderen menen dat die met de lichte touch aanvallende persoon eigenlijk maar een watje is die niet hard weet te slaan en er bestaat kans dat ze op ongeoorloofde manier proberen te overtroeven. Men kan afspreken dat er pas gespard wordt als de voettechniek in orde is. Anders zullen er misschien sterretjes verschijnen. Soms zijn er beschermkappen beschikbaar en het is niet slecht om die te gebruiken. In elk geval moet er gepraat worden met verduidelijking van het verschil tussen boksen, waarin het vooral gaat om de partij te winnen, en vuistschermen, waarin op beheerste wijze fraaie technieken van stoten, verdediging, combinaties etcetera ontplooid worden. Het blijkt niet goed doenlijk om punten van treffers te tellen, want de ene sparringpartner is dikwijls iets voorzichter met zijn maat dan omgekeerd. Of hij is gewoon bezig niet met boksen om te winnen maar met vuistschermen als technisch hoogstaande sport.
Maar al te vaak komen bij de sport slechts tegenstanders het veld of de ring in, terwijl het basisoogmerk van deze bezigheid toch is het bereiken van lichamelijke ontplooiing. In het tennis is een diepere reden voor de weigering om familie of kennissen op de spelersbank toe te laten dat de sporters met elkaar een relatie aangaan. Die mag niet verstoord worden door derden. Zij mogen niet dichtbij komen maar kunnen vanaf de tribune gadeslaan hoe de sporters er samen iets van maken. Dus is het zo gek nog niet uit geestelijk oogpunt bekeken om voorafgaand aan de vuistschermtraining samen een teamsport te bedrijven zoals dat zaalvoetbal en op de conditietraining oefeningen met z'n tweeen in te lassen. Ondertussen: wie van het vuistschermen wil overstappen naar het klassieke boksen zal meegekregen hebben behendigheid en controle over het lichaam, alsook respect voor de sport-partner of tegenstander. Dat strekt tot voordeel. Het omgekeerde, van boksen naar vuistschermen gaan, komt weinig voor doordat men niet bekend is met de door Bambergen ontwikkelde vorm van sport. Misschien ook omdat boksers uitgeblust raken na jaren van harde training en practijk zonder de speelsheid die voor het vuistschermen kenmerkend is.
Voor een eerste praktische kennismaking met boksport en vuistschermen kan een boksbaal opgehangen worden, die met enige aanwijzingen van een kenner op verschillende manieren te bewerken is. Met dit hulpmiddel kunnen te voor en te na kracht en snelheid ontwikkeld worden. Test jezelf door de boksbaal zo ver mogelijk uit balans te houden met een regen van stoten. Omdat een niet te lichte grote boksbaal evenzo geschikt is voor het oefenen van trappen krijgt de adspirant allicht gauw een idee aan welke van de sporten boksen, vuistschermen, karate, kickboksen en dergelijke hij voorkeur geeft, althans die eerst wil proberen.
wat ben je?
Van West- naar Oostafrika gaande neemt het percentage fast twitch of snelle spiervezel in de lichaamscellen af en dat van de slow twitch of langzamere toe. Voor de moderne tijd weerspiegelde zich dit ondermeer in de duur der "werktijden" en tegenwoordig is het verschil manifest bij sprint en marathon. De mensheid in andere werelddelen zit ergens tussenin. Je kunt dat percentage niet veranderen maar wel door gerichte training de cellen van het ene of andere type vergroten, zodat je qua prestaties opschuift.
In de spieren wordt bij inspanning om te bewegen eerst een tiental seconden adenosine trifosfaat aangesproken, hetwelk iets krachtiger is dan de beide andere energie leveranciers, te weten dat van het enige minuten actieve melkzuursysteem en het daarna werkzame proces van vetverbranding met zuurstof. Ga na hoe bij het vuistschermen het bovenstaande ingeschakeld wordt en hoe dit past bij jouw lichaam.
In de fitness kan worden getraind op shaping - dat is met lichte belasting van een 25% der maximaal mogelijke inspanning. De belasting mag niet hoog zijn, want anders houd je het niet lang vol en wordt er te weinig vet verbrand als je te dik bent en een mooier lichaam wilt. Vergeet niet om etiketten op je voedsel te lezen als je aan shaping toe bent, inbegrepen die van koffiemelk. conditie - hierbij is de belasting ongeveer 50% en vaak wordt er per spiergroep enige minuten lang getraind. hypertrofie of spieropbouw - wordt het best bereikt met belastingen van 60 tot 80% in 4 a 6 series met elk 6 tot 12 reps of herhalingen. explosieve kracht - gaat to 100% en is nodig om op westrijden optimaal te presteren. Maar er is afwisseling met lichtere training omdat anders de spieren niet voldoende geprikkeld worden en er "gewenning" optreedt. 100% betekent dat je de oefening, bijvoorbeeld bankdrukken, 1 keer kunt uitvoeren. Lukt het tweemaal dan zit je op 95%; 12 x komt overeen met 65%, enzovoort. De spiercellen reageren op training eerst met afbraak vanwege de belasting en daarna is er een enige dagen durende herstelfase met supercompensatie. Om dit proces voldoende tijd te gunnen mag eenzelfde spiergroep niet vaker dan een paar keer per week zwaar belast worden.
----------------------------------------
donderdag 20 september 2007
vuistschermen
Sinte Geitenhoedster
Amsterdam, 24 augustus MMVII
MEDEDELING
God komt naar VU
God zal volgens welingelichte kringen binnenkort een werkbezoek brengen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Boelelaan, nabij de florerende Zuidas.
Het is zeker niet de bedoeling om dat in ouderwetse trant vergezeld te doen gaan van vuur en wind, maar overeenkomstig z'n tijd actualiserend wordt gekozen voor een overlegstructuur. De medewerkers aan de VU krijgen bijvoorbeeld gelegenheid om klachten en wensen te uiten, met name ook over de honorering en de pensioenvoorziening. Bij het behoud van banen hoort immers aantrekkelijke jaarlijkse salarisverhoging, zodat mocht er een vacature zijn die niet door eigen mensen opgevuld kan worden er gretige buitenstaanders zullen zijn. Hetwelk dan tevens bewijst dat de vrijheid van onderwijs, in dit geval tot het geven, hoog in het vaandel gehouden wordt. Verscheiden hoogleraren hebben naast hun reguliere pensioenopbouw via de kapitaal beherende fondsen tevens zelf aandelen en op de agenda staat hoe de koersen van hogerhand nog te stimuleren zijn.
De bijeenkomst zal worden besloten met een openbare les waarin de toekomstvisie van de VU verder gespecificeerd wordt dan nu reeds blijkt uit de geest van handelen van prominente afgestudeerden zoals de belangrijkste leden van het kabinet te Den Haag. Te memoreren is dat de zaak ABN Amro vijfentwintig miljard euro opgeleverd heeft, meer dan een procent van het nationaal inkomen en een veelvoud voor goedgunstig bevoorrecht volk. Er zijn gelukkig geen miljoen weduwen en wezen die er anders ruim van hadden kunnen leven.
Wegens drukke werkzaamheden in de Derde Wereld toch al verhinderd en daarom niet uitgenodigd is J van Nazareth (niet bij ons gepromoveerd), vroeger omschreven als twee handen op één buik met de Almachtige. Het wordt ook niet zo passend geacht om op de feestelijke bijeenkomst waar iedereen nog meer hoopt te ontvangen van wat hij nodig heeft deze ietwat armoedzaaiende figuur aanwezig te hebben, daar kritische noten welhaast automatisch uit zijn mond spuien en daar op de VU weinig behoefte aan is.
De entree is gratis maar alleen voor wie geregistreerd zijn bij de VU en voor genodigden. Voor hapjes, de borrel en muziek wordt gezorgd.
Komt daarom allen, want het is in uw eigen voordeel, en bereidt een hartelijk welkom aan Mammon.
STRAATTHEATER
Sinte Geitenhoedster
Op de stoep staat een heel klein, oud, maar mooi caravannetje (nu in de stalling Ganzenhoeve te Zeewolde), waaruit een vrouwtje komt om haar geit te melken en te voeren. Op haar aanreiken mag ook het publiek voeren.
In de voorhal tussen de zuilen is 's morgens vroeg een enorme pop opgesteld, Mammon voorstellend en gemaakt van luchtballonnen met daarover enige kleding (niet over zijn vette buik). Het beeld heeft een doos Havanna sigaren op zak, er is een zwarte hoge hoed en onder de gedrongen maar kolossale figuur liggen halfnaakte slaven die zich proberen los te wurmen maar daar vooralsnog niet in slagen. Verder is er ruime behanging met gouden sierraden, coupons, gokbriefjes en heeft het beeld op zijn schoot drie heel kleine poppen, drie rompen met kartonnen fotos erop van de hoofden van Balkenende, Bos en Rouvoet. Aan de poppen hangen prijskaartjes met daarop 1%(=1000) + 10.000 euro.
Die drie in de zak van Mammon moge erop attenderen dat omwille van deze afgod de CU-er weigert om de sabbath te erkennen als ook geldend voor het dier dat opgesloten zit in de schuren der bio-industrie en zelfs niet die ene dag ontspannen mag scharrelen in een natuurlijke omgeving, de CDA-er zes dagen luiert in plaats van het Rijk Gods te zoeken, daarna vroom 's zondags met gevouwen handen langdurig God aan Zijn kop zeurt om de wezen te helpen. Welke obstinaat en fervent door families, politiek partijen en vakbonden buitengesloten worden. De PvdA-er is zijn politike leven niet zeker nu in de achterban het terug naar links opbloeit. Men is daar onvoldoende genegen om door harder werken van niet ontslagen personeel en uitknijpen van klanten vijfentwintig miljard euro in de zakken van weinige zeer welgestelden te spelen en zal het Bos hopelijk kwalijk nemen dat de grootkapitalisten van hem meer faciliteiten krijgen dan oprichters van regionale coöperatieve banken.
Buiten hangt het vrouwtje een spandoek op aan de caravan met de tekst: "Eerste hulp voor kapitalisten". Wie om hulp vraagt krijgt een blaadje met een toepasselijk verhaal uit de Bijbel.
Op zeker ogenblik, bijvoorbeeld als een klok negen uur slaat, gaat het vrouwtje de voorhal binnen, ziet de slaven worstelen, gebaart misschien vragend naar de omstanders waarom zij niet helpen, loopt terug naar de caravan, knuffelt de geit, gaat de caravan binnen en komt weer tevoorschijn met een grote schaar. Ze gaat de voorhal opnieuw binnen en knipt de luchtballonnen waaruit de Mammon bestaat open, al roepend: "Lucht, lucht, ijdelheid" zodat het beeld ineen zijgt. De slaven komen los en eentje van hen bedankt Sinte Geitenhoedster uitvoerig, al handen schuddend. De anderen maken zich meteen snel uit de voeten. Het vrouwtje wimpelt af, lacht en gaat terug, de caravan in, gevolgd door die ene slaaf. Deze komt weer naar buiten en deelt pamfletten uit.
Onderwijl begint er muziek met zang (liefst live):
When I was just a kid I asked my mother: What will I be?
Will I be handsome, will I be rich?
Here's what she said to me:
Que sera sera, what ever will be will be
The future 's not ours to see
Que sera, sera.
Idem:
What likes a hen?
Does she want chickens, or loves she the cock?
Now I 've grown up and study future: What is my choice?
Mammon has winked me, he offers much;
will I with him rejoice?
allen:
Nay, not so, no go! the VU better way must show
The future our Lord does know
That sera, sera.
Nay not so, no go! we should keep our greed at low
prefer seeds of love to grow
the slaves' chains away we throw
to Mammon we now say ho
en meer rijmelingen
Einde
PAMFLET
Iederéén "tienduizend" euro erbij?
De soldaten van Napoleon moesten een hele dag zwoegen om met hun bepakking veertig kilometer verderop te komen.
Tweehonderd jaar later is transport spotgoedkoop. Dit stelt grote handelaren in staat om vanalles over de aardbol te laten verslepen. Tegen uitstoot van behoorlijk wat kooldioxyde en met uitputting van de olievooorraad. Het liefst dit in een verpakking van veel zwaar ijzer (containers) zodat havenwerkers niks stuk kunnen laten vallen of stelen. Van zulke vrijhandel gericht op het peuren van winst voor de bazen worden de regionale boer en ondernemer de dupe, samen met al de mensen die in de streek arbeiden en hun broodwinning verliezen. Daar hebben de hoge heren handelaren geen medelijden mee. Zelf zitten ze veilig met hun laptop in hun villa of op hun jacht en lopen geen risico zoals de vroegere karavaanhandelaren, die alleen vervoerden wat in andere streken ontbrak.
Als wij meer geld te besteden hebben kan zulk overmatig verslepen afgezwakt worden tot wat werkelijk noodzakelijk is en zullen kleine steden en het platteland opbloeien van eigen nijverheid. Een prima methode daartoe is het heel veel duurder maken van de benzine, zodat je bij een tienduizend per jaar gereden kilometers vijfduizend in plaats van duizend euro kwijt zult zijn. Of niet als je overbodige kilometers weg laat en minder ijzer in je wagen laat stoppen. Hoe harder het ding kan destemeer stevigheid en dus ijzer is er voor nodig.
De loonbelasting kan vervallen als olie, onnutte produkten en diensten zwaarder belast worden. Subsidies kunnen ook weg als we allemaal tienduizend euro rijker worden en niet alleen Balkenende, Bos en Zwartekous, die in de pas willen blijven met de graaiers in plaats van eerlijk te verdelen. Iedereen zal een dag per week of een maand per jaar ambtenarenwerk kunnen doen tegen matige beloning en een deel van die tienduizend valt daaronder. Bij matige beloning zul je vast onnodig werk vermijden en anderen niet lastig vallen met overbodige formulieren en geniepige regeltjes Hoera, toch?
Kortom zal reorganisatie van inkomens en belastingen heel goed uitpakken voor de meerderheid van het volk. Maar echte kapitalisten zijn natuurlijk tegen de eraan gekoppelde nivellering en raad eens bij welk kamp het parlement blijkt te behoren?
Bij brood alleen zullen we niet leven. De geest is belangrijker en net als bij het fysieke is er een geestelijke evolutie gaande. Geld en hebben nemen dan af in gewichtigheid. Die "tienduizend" erbij zijn bedoeld om je dagelijkse zorgen voor brood en beleg te verminderen zodat je beter kunt concentreren op, op, op.....
"Waar uw schat is daar zal ook uw hart zijn".
straattheater
straattheater
Verschil mag er zijn
Drie in streepjesbroek geklede heren met VU trui en maskers voor van Balkenende, Bos en Rouvoet zitten aan een tafel met daarop wat paparassen en het koffertje van de Miljoenennota. Bos draagt een steek, Balkenende een hoge hoed en Rouvoet iets wat op een pruik lijkt met de vier zijden zwart, grijs, oranje en geel gekleurd.
Balkenende: Nou manneke Barneveld en omstreken, kom maar tevoorschijn met de kippeboutjes die je voor ons hebt meegebracht.
Rouvoet haalt een volverpakte (maar lege) schaal uit zijn tas en doet alsof daarop kip ligt.
Balkenende wijst naar de schaal en zegt: Die kip is niet compleet. Er ontbreken bepaalde delen aan.
Bos: Dat klopt, die zijn naar Afrika. We verschepen die uit Rotterdam als de mensen hier die stukjes niet lusten.
Rouvoet: Zo halen we maximaal rendement uit de inspanning van onze boeren.
Balkenende doet alsof hij proeft en eet: Dat smaakt heel goed. Deze kip uit de bio-industrie heeft een zuivere smaak. Niet verstoord door allerlei wilde kruiden en wormen die het dier had kunnen eten.
Rouvoet: Klopt. We houden de dieren dag en nacht binnen. Ook 's zondags.
Bos: Maar de zondag is toch een vrije dag? Ik bedoel een soort sabbath?
Balkenende: Op de zondag zal ook het vee rusten. Dat staat in de Tien Geboden.
Bos: Je bedoelt zich ontspannen? Losjes rondscharrelen, buiten in een natuurlijke omgeving?!
Rouvoet: Welnee. Juist niét zich inspannen buiten de hokken en verstoord raken door regen of lui worden van in de zon liggen; vuil worden van een zandbad.
Balkenende: Ze moeten 's zondags gewoon dooreten en minimale inspanning hebben zodat ze snel dik worden, net als de varkens.
Rouvoet draait zijn pruik met de zwarte kant naar het publiek: Dat is helemaal in overeenstemming met, hoe zeg jij dat ook al weer? Wendt zich tot Balkenende.
Balkenende: Met onze normen en waarden.
Bos: Wat zeg je? Met welke normen en waarden?
Balkenende: Nou kijk, de norm is zoveel mogelijk produktie halen Dan worden we maximaal welvarend. Die beesten hebben daarvoor helemaal geen buitenlucht, geen zon, geen regen nodig.
Rouvoet: Precies. Binnen hebben ze het uitstekend naar hun zin. Om agressie te voorkomen branden we hun snavels af.
Bos: Dat zal pijn doen.
Rouvoet: Daar heb ik de kippen nog nooit over horen klagen. Wendt zich tot Balkenende, de pruik omdraaiend naar grijs: Jij wel?
Balkenende: Niks hoor. Als dat het geval was zou onze koningin zeker voor hen opkomen.
Rouvoet, de pruik draaiend naar oranje: Zij eet ook van wat wij op tafel zetten.
Bos: Van de bio-industrie? Bedoel je van de bio-industrie?
Balkenende: Natuurlijk bedoelt hij dat. Hij neemt nog een stukje kip en kluift eraan met gebaren. Daar is niks mis mee. In de mensa van de Vrije Universiteit eten ze ook van de bio-industrie. Heel waardevol.
Rouvoet: De mensa van de Universiteit van Amsterdam is erg duur omdat ze daar alleen eco opdienen.
Bos: Moslims op de VU eten geen varkensvlees.
Balkenende: Wij des te meer en lui met keppeltjes zie je er niet.
Bos: Denk jij dat die het sabbathsgebod wel respecteren en niks te maken willen hebben met de bio-industrie?
Balkenende: Geloof ik niks van.
Rouvoet: Geloof ik niks van.
Balkenende: En als het zo zou zijn - ik geloof er niks van want hun waarden en normen zijn op eigenbelang afgestemd, net als bij ons en de dieren, ach laten we daar niet over zeuren. Eet smakelijk.
Bos, zich wendend naar het publiek: Van de bio-industrie.
Rouvoet: Zeg hou nou toch je mond en eet liever. Dit is prima spul. De mindere kippedelen verkopen we aan Afrika. We gaan de haven van Rotterdam vergroten met een Tweede Maasvlakte.
Bos: Lusten ze dat daar in Afrika?
Balkenende: Eigenlijk hebben die Afrikanen liever een kip van hun eigen boeren, maar die zijn te duur.
Bos: Waarom te duur?
Rouvoet: Ik denk omdat de kippen daar vrij rondscharrelen en niet zoals bij ons met z'n honderdduizend opgehokt zitten.
Bos, peinzend: Dan zullen er in geval van nood ook wel geen honderduizend stuks pluimvee geruimd hoeven te worden.
Balkenende: Volgens mijn inlichtingen zijn er helemaal niet zoveel Afrikaanse boeren meer.
Rouvoet: Ze gingen failliet als gevolg van slechte bedrijfsvoering.
Bos: Ze willen onze moderne installaties voor maximale bio-industrie niet afnemen.
Rouvoet: Wellicht deugen die Afrikanen niet voor het boerenbedrijf.
Balkenende: Laat dat boeren ondernemen maar aan ons over. Wij zorgen dan wel dat ze voldoende kip te eten krijgen.
Bos: Van mindere kwaliteit. Kipdelen die bij ons niemand wil vreten.
Balkenende: Ho, ho; dat is nog best voedzaam vlees, hoor.
Rouvoet, wijzend naar Bos: En jij krijgt een hoop geld in je schatkist als wij exporteren wat we zelf niet kunnen gebruiken en daarop lekkere winst maken.
Balkenende: Dat geld is nodig. Hoe denk je anders onze salarisverhoging te financieren?
Rouvoet: Wij kunnen in salaris niet achterblijven bij die boeren en exporteurs die zoveel verdienen aan de Afrikanen.
Bos: Maar andere Afrikanen, de boeren daarginds, kapot maken met valse concurrentie, met het dumpen van overtollig kippevlees!!!! Overtollig omdat de dieren bij ons geen sabbath krijgen maar zelfs 's zondags zich vol moeten vreten.
Balkenende: Tut, tut. Kom jij niet van de Vrije Universiteit? Daar heb je toch geleerd dat verschil er zijn moet. De andere dieren, die in het wild, zullen bijvoorbeeld destemeer waarderen dat wij ze een paar procent van ons land geven als ze zien dat de boer het kind van de koe onmiddelijk na z'n geboorte bij de moeder weghaalt.
Rouvoet: We zijn geen mietjes. Die koeien uitmelken doen we.
Balkenende: Dat doen we heel fatsoenlijk.
De opgesloten varkens en kippen merken uiteraard niets vanachter de muren der bio-industriële schuren.
Rouvoet: Die het landschap sieren.
Bos: Eh, ja.
Rouvoet: Daar leven ze maar een beperkt aantal maanden of weken en worden dan geslacht als ze zeg maar nog in wat bij ons puberfase heet zitten. Dus lang hoeven ze niet te lijden.
Bos: Ja, ik zie dat er veel verschil is. Jullie zullen wel gelijk hebben.
Balkenende: Inderdaad. Zo zijn onze waarden en normen.
Rouvoet: Eten van dezelfde tafel en zonder bio-industrie doe je maar in de hemel. Oh, pardon. Ik bedoel de hel. Wat bedoel ik. Draait aan zijn pruik die op geel komt. Gelukkig hoor ik maar bij een klein partijtje en ben dus niet zo verantwoordelijk.
Balkenende: Laten wij aanpakken, ter zake komen: Hoeveel krijgen wij erbij aan salaris?
Bos: Alleen maar dik tienduizend euro. Die ene procent algemeen erop vooruit lijkt te vervallen.
Rouvoet: Dat scheelt duizend euro voor ons. Jammer. Gelukkig is voor de weduwen en wezen één procent maar honderd euro, zodat zij niet zoveel gaan missen als wij.
Balkende: Geen sprake van dat ze erop achteruit gaan. Van mijn partij mag dat niet.
Bos: Ze krijgen compensatie: wèl die honderd euro. Mijn partij heeft daar heel sterk op aangedrongen.
Rouvoet: Wij tienduizend erbij en zij honderd. Hm, mijn partij kan tevreden zijn dat hardwerkend volk goedgunstig beloond wordt. Wacht eens: Dat is voor die ondersten in de samenleving maar één procent van wat wij erbij krijgen. Wendt zich naar het publiek: Ik geloof dat ik niet zo goed in rekenen ben en laat dat gaarne aan hem, wijst op Bos, over.
Bos: Mijn achterban staat erop dat zij die honderd euro erbij krijgen. Meteen, zonder uitstel. Dat ik dit voor elkaar heb gekregen, daar ben ik trots op.
Balkenende, terzijde naar het publiek: Ik weet niet of hij, kijkt naar Bos, zelf al aandelen ABN Amro had en daar nog een ferme dosis geld van opstrijkt naast die tienduizend euro die hij zichzelf en ons uit de schatkist toebedeelt.
Rouvoet, tegen het publiek: Wij hebben alle drie aan de VU gestudeerd en geloof maar dat het wel goed zit.
Balkenende: Onze normen en waarden worden uitgedragen door onze VU en die krijgen jullie nu ook mee omdat je er gaat studeren of misschien al gevorderd bent.
Bos: En verschil moet er zijn, is er altijd geweest. Zelfs als je je zou gedragen als aankomend burger van het Rijk der hemelen misschien. Zijn steek draait als een windvaan heen en weer.
Muziek: De psalm over het rechtsgeding tegen de lagere goden die worden ontboden.
Abonneren op:
Posts (Atom)