donderdag 20 september 2007

Sinte Geitenhoedster




Amsterdam, 24 augustus MMVII




MEDEDELING

God komt naar VU

God zal volgens welingelichte kringen binnenkort een werkbezoek brengen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Boelelaan, nabij de florerende Zuidas.
Het is zeker niet de bedoeling om dat in ouderwetse trant vergezeld te doen gaan van vuur en wind, maar overeenkomstig z'n tijd actualiserend wordt gekozen voor een overlegstructuur. De medewerkers aan de VU krijgen bijvoorbeeld gelegenheid om klachten en wensen te uiten, met name ook over de honorering en de pensioenvoorziening. Bij het behoud van banen hoort immers aantrekkelijke jaarlijkse salarisverhoging, zodat mocht er een vacature zijn die niet door eigen mensen opgevuld kan worden er gretige buitenstaanders zullen zijn. Hetwelk dan tevens bewijst dat de vrijheid van onderwijs, in dit geval tot het geven, hoog in het vaandel gehouden wordt. Verscheiden hoogleraren hebben naast hun reguliere pensioenopbouw via de kapitaal beherende fondsen tevens zelf aandelen en op de agenda staat hoe de koersen van hogerhand nog te stimuleren zijn.
De bijeenkomst zal worden besloten met een openbare les waarin de toekomstvisie van de VU verder gespecificeerd wordt dan nu reeds blijkt uit de geest van handelen van prominente afgestudeerden zoals de belangrijkste leden van het kabinet te Den Haag. Te memoreren is dat de zaak ABN Amro vijfentwintig miljard euro opgeleverd heeft, meer dan een procent van het nationaal inkomen en een veelvoud voor goedgunstig bevoorrecht volk. Er zijn gelukkig geen miljoen weduwen en wezen die er anders ruim van hadden kunnen leven.
Wegens drukke werkzaamheden in de Derde Wereld toch al verhinderd en daarom niet uitgenodigd is J van Nazareth (niet bij ons gepromoveerd), vroeger omschreven als twee handen op één buik met de Almachtige. Het wordt ook niet zo passend geacht om op de feestelijke bijeenkomst waar iedereen nog meer hoopt te ontvangen van wat hij nodig heeft deze ietwat armoedzaaiende figuur aanwezig te hebben, daar kritische noten welhaast automatisch uit zijn mond spuien en daar op de VU weinig behoefte aan is.
De entree is gratis maar alleen voor wie geregistreerd zijn bij de VU en voor genodigden. Voor hapjes, de borrel en muziek wordt gezorgd.
Komt daarom allen, want het is in uw eigen voordeel, en bereidt een hartelijk welkom aan Mammon.


STRAATTHEATER
Sinte Geitenhoedster

Op de stoep staat een heel klein, oud, maar mooi caravannetje (nu in de stalling Ganzenhoeve te Zeewolde), waaruit een vrouwtje komt om haar geit te melken en te voeren. Op haar aanreiken mag ook het publiek voeren.
In de voorhal tussen de zuilen is 's morgens vroeg een enorme pop opgesteld, Mammon voorstellend en gemaakt van luchtballonnen met daarover enige kleding (niet over zijn vette buik). Het beeld heeft een doos Havanna sigaren op zak, er is een zwarte hoge hoed en onder de gedrongen maar kolossale figuur liggen halfnaakte slaven die zich proberen los te wurmen maar daar vooralsnog niet in slagen. Verder is er ruime behanging met gouden sierraden, coupons, gokbriefjes en heeft het beeld op zijn schoot drie heel kleine poppen, drie rompen met kartonnen fotos erop van de hoofden van Balkenende, Bos en Rouvoet. Aan de poppen hangen prijskaartjes met daarop 1%(=1000) + 10.000 euro.
Die drie in de zak van Mammon moge erop attenderen dat omwille van deze afgod de CU-er weigert om de sabbath te erkennen als ook geldend voor het dier dat opgesloten zit in de schuren der bio-industrie en zelfs niet die ene dag ontspannen mag scharrelen in een natuurlijke omgeving, de CDA-er zes dagen luiert in plaats van het Rijk Gods te zoeken, daarna vroom 's zondags met gevouwen handen langdurig God aan Zijn kop zeurt om de wezen te helpen. Welke obstinaat en fervent door families, politiek partijen en vakbonden buitengesloten worden. De PvdA-er is zijn politike leven niet zeker nu in de achterban het terug naar links opbloeit. Men is daar onvoldoende genegen om door harder werken van niet ontslagen personeel en uitknijpen van klanten vijfentwintig miljard euro in de zakken van weinige zeer welgestelden te spelen en zal het Bos hopelijk kwalijk nemen dat de grootkapitalisten van hem meer faciliteiten krijgen dan oprichters van regionale coöperatieve banken.
Buiten hangt het vrouwtje een spandoek op aan de caravan met de tekst: "Eerste hulp voor kapitalisten". Wie om hulp vraagt krijgt een blaadje met een toepasselijk verhaal uit de Bijbel.
Op zeker ogenblik, bijvoorbeeld als een klok negen uur slaat, gaat het vrouwtje de voorhal binnen, ziet de slaven worstelen, gebaart misschien vragend naar de omstanders waarom zij niet helpen, loopt terug naar de caravan, knuffelt de geit, gaat de caravan binnen en komt weer tevoorschijn met een grote schaar. Ze gaat de voorhal opnieuw binnen en knipt de luchtballonnen waaruit de Mammon bestaat open, al roepend: "Lucht, lucht, ijdelheid" zodat het beeld ineen zijgt. De slaven komen los en eentje van hen bedankt Sinte Geitenhoedster uitvoerig, al handen schuddend. De anderen maken zich meteen snel uit de voeten. Het vrouwtje wimpelt af, lacht en gaat terug, de caravan in, gevolgd door die ene slaaf. Deze komt weer naar buiten en deelt pamfletten uit.
Onderwijl begint er muziek met zang (liefst live):

When I was just a kid I asked my mother: What will I be?
Will I be handsome, will I be rich?
Here's what she said to me:
Que sera sera, what ever will be will be
The future 's not ours to see
Que sera, sera.

Idem:
What likes a hen?
Does she want chickens, or loves she the cock?

Now I 've grown up and study future: What is my choice?
Mammon has winked me, he offers much;
will I with him rejoice?
allen:
Nay, not so, no go! the VU better way must show
The future our Lord does know
That sera, sera.

Nay not so, no go! we should keep our greed at low
prefer seeds of love to grow
the slaves' chains away we throw
to Mammon we now say ho
en meer rijmelingen

Einde

PAMFLET

Iederéén "tienduizend" euro erbij?

De soldaten van Napoleon moesten een hele dag zwoegen om met hun bepakking veertig kilometer verderop te komen.
Tweehonderd jaar later is transport spotgoedkoop. Dit stelt grote handelaren in staat om vanalles over de aardbol te laten verslepen. Tegen uitstoot van behoorlijk wat kooldioxyde en met uitputting van de olievooorraad. Het liefst dit in een verpakking van veel zwaar ijzer (containers) zodat havenwerkers niks stuk kunnen laten vallen of stelen. Van zulke vrijhandel gericht op het peuren van winst voor de bazen worden de regionale boer en ondernemer de dupe, samen met al de mensen die in de streek arbeiden en hun broodwinning verliezen. Daar hebben de hoge heren handelaren geen medelijden mee. Zelf zitten ze veilig met hun laptop in hun villa of op hun jacht en lopen geen risico zoals de vroegere karavaanhandelaren, die alleen vervoerden wat in andere streken ontbrak.
Als wij meer geld te besteden hebben kan zulk overmatig verslepen afgezwakt worden tot wat werkelijk noodzakelijk is en zullen kleine steden en het platteland opbloeien van eigen nijverheid. Een prima methode daartoe is het heel veel duurder maken van de benzine, zodat je bij een tienduizend per jaar gereden kilometers vijfduizend in plaats van duizend euro kwijt zult zijn. Of niet als je overbodige kilometers weg laat en minder ijzer in je wagen laat stoppen. Hoe harder het ding kan destemeer stevigheid en dus ijzer is er voor nodig.
De loonbelasting kan vervallen als olie, onnutte produkten en diensten zwaarder belast worden. Subsidies kunnen ook weg als we allemaal tienduizend euro rijker worden en niet alleen Balkenende, Bos en Zwartekous, die in de pas willen blijven met de graaiers in plaats van eerlijk te verdelen. Iedereen zal een dag per week of een maand per jaar ambtenarenwerk kunnen doen tegen matige beloning en een deel van die tienduizend valt daaronder. Bij matige beloning zul je vast onnodig werk vermijden en anderen niet lastig vallen met overbodige formulieren en geniepige regeltjes Hoera, toch?
Kortom zal reorganisatie van inkomens en belastingen heel goed uitpakken voor de meerderheid van het volk. Maar echte kapitalisten zijn natuurlijk tegen de eraan gekoppelde nivellering en raad eens bij welk kamp het parlement blijkt te behoren?
Bij brood alleen zullen we niet leven. De geest is belangrijker en net als bij het fysieke is er een geestelijke evolutie gaande. Geld en hebben nemen dan af in gewichtigheid. Die "tienduizend" erbij zijn bedoeld om je dagelijkse zorgen voor brood en beleg te verminderen zodat je beter kunt concentreren op, op, op.....
"Waar uw schat is daar zal ook uw hart zijn".


Geen opmerkingen: