vrijdag 23 september 2011

variabele lichtsnelheid

                
          Het bericht dat neutrinos sneller zouden kunnen gaan dan licht behelst hoogstwaarschijnlijk verkeerde weergave van de feiten. De juiste interpretatie is vermoedelijk dat de lichtsnelheid groter is dichter bij massa overeenkomstig de theorie van Vasily Yanchilin in zijn boek The Quantum Theory of Gravitation (2003). Zoals bekend worden fotonen afgebogen door de zonnemassa en volgen een paraboolbaan. Volgens het principe van "least action" zoekt het foton te reizen in zo groot mogelijke stappen (oscillaties) en daarvan zo weinig mogelijk, hetgeen zich vertaalt in de minste tijd op een meegevoerde klok. De algemene relativiteitstheorie en de vervangende nieuwe theorie hebben gemeen dat nabij massa de lengtemaat krimpt en zo de weg daar langer wordt. Ergo die gekromde baan om een beter traject te vinden. Evenwel zou volgens Einstein's verouderde theorie het foton een hyperboolbaan moeten beschrijven wil er voldaan worden aan dat, ook algemeen erkende, beginsel van least action omdat de seconde dichter bij massa langer zou duren.
De nieuwe theorie stelt dat de lichtsnelheid in relatie staat met de potentiaal van de totale massa van het heelal en nabij de verspreide massa's van sterren en ook de Aarde zo iets toeneemt. Het neutrino, ook te beschrijven als golfpakket net als het foton, van de CERN gaat door een stukje Aarde heen en lijkt onderhevig aan een iets vergrote potentiaal vergeleken met die aan het aardoppervlak. Het gaat om minieme verschillen: de lichtsnelheid op Aarde is 's winters wanneer we het dichtst bij de massa van de zon zitten tot een tien centimeter groter dan midden in de zomer. Einstein zelf geloofde niet in absolute constantheid van de voortplantingssnelheid van electromagnetische trillingen alsof die volkomen onafhankelijk zouden zijn van al het andere in het universum -let op de woorden electro en magnetisch-, doch nam dat aan als voorlopige werkhypothese toen de kwantummechanica nog niet bestond.
Het grote verschil in Yanchilin's nieuwe theorie is dat de tijd nabij massa sneller verstrijkt en hij toont dat wiskundig aan met een gewijzigde formule, afgeleid van de least action, die ondermeer het bestaan van zwarte gaten uitsluit. Evenzo zijn inflatie, de cosmologische constante en negatieve energie niet meer nodig. De info van de gidssterren supernovae Ia behoeft correctie naar grotere lichtsnelheid in het verleden toen het heelal compacter was en dit reduceert de Hubble constante met ongeveer eenderde, terwijl versnelde uitdijing van het heelal vervalt. Grondslag van de vervangende theorie is dat massa de Heisenberg onzekerheid reduceert en zo komt er uit de bus een nieuwe verklaring die zwaartekracht als puur kwantummechanisch verschijnsel interpreteert: Twee deeltjes hebben in de naar elkaar toegekeerde helften (die het dichtst bij de massa van het andere deeltje zijn) minder Heisenberg onzekerheid dan in de verste helften. In de laatste komen daarom meer kwantummechanische fluctuaties voor met overstap naar de dichtstbijzijnde helften dan omgekeerde vanuit deze naar de verste helften. Het netto resultaat is dat de deeltjes naar elkaar toebewegen.
Het is erg moeilijk om goede experimenten te verzinnen die de verschillen tussen oude en nieuwe theorie aantonen; te onderzoeken valt of registratie van de breking van een laserstraal hoog op een berg (waar de frequentie dus iets kleiner moet zijn) en respectievelijk op het aardoppervlak iets oplevert. In het boek van Yanchilin wordt theoretisch op diverse manieren aangetoond dat de algemene relativiteitstheorie slechts een benadering van de werkelijkheid geeft indien de meespelende factoren weinig verschillen. Deze geeft geen sluitende verklaring voor bijvoorbeeld de roodverschuiving van zonlicht die niet als som van langzamere seconde op de zon en het overwinnen van de zwaartekracht der zon gemeten wordt. Yanchilin's boek verschaft opheldering.  
Ik ben met dit stukje bezig in de bieb van de VU en kan verder niet uitwijden omdat het personeel Befehl opvolgt om onderzoekers niet behorend tot het "eigen volkje" te hinderen en dreigt de politie te roepen om mij uit de wetenschappelijke bibliotheek te verwijderen.
 
                                  
 

Geen opmerkingen: