maandag 27 januari 2014

groningers, drenthen, friezen....de oranje-fascisten over u

        De hoge PvdA-ers Asscher, Samson, Van der Laan kunnen boodschappen doen in de luxe winkels van de Randstad -te duur voor de inwoners van Slochteren- die 's winters de voordeur open houden omdat het aardgas zo goedkoop is. Willen zij echt socialistische verandering? Welnee toch.
        Als nederlanders een paar honderd jaar op Java heersen zal de inheemse bevolking meer of minder hun denkwijze opgedrongen krijgen. Dat bestaat voor een fikse portie uit behartiging van eigenbelang, ondermeer met vanuit Amsterdam slavenhandel en eerder in Holland opkomende adel. De afstraling van dat egoisme leidde in economisch depressief noordoost Nederland bij slecht opgeleide bevolking tot een flink aantal NSB-ers. In het tegenwoordige Nederland, idem in Indonesie en in Suriname, op de Antillen bestaat er geen werkelijke democratie, besluitvorming door het volk, en gaan profiteurs van de leemte hun gang.
Maar tot aan de 16e eeuw was er wat heet friese vrijheid zonder regenten en met hoge mate van deelname aan consensus door een bevolking zonder overmatige uitschieters naar arm en rijk, macht en ondergeschiktheid.
Vanaf enkele eeuwen voor Christus werden vanuit Drente de noordelijke kleistreken bevolkt en bewerkt. Mogelijk spraken de friezen uit de romeinse tijd een soort proto-gronings, kwam de huidige friese taal mee met immigranten tijdens de volksverhuizing en gebruikte men wijd verspreid daarna het fries als cultuurtaal, ook ondermeer op het Hogeland. Het is niet uitgesloten dat het latere gronings mee gevormd is door nieuwkomers uit Scandinavie. Kortom hoeft er geen bezwaar te zijn tegen de naam Friese Landen voor een autonome republiek in de noordwesthoek van het europese continent waarin de bevolking op moderne wijze tracht zelfstandig de universele grondwet, art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, gestalte te geven.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen is het dan zaak om niet te stemmen op kandidaten van de PvdA, VVD, CDA, D66 omdat die geleid worden vanuit Holland. Dikwijls zijn er lokale lijsten en als die groot worden komt onafhankelijke meningsvorming beter tot zijn recht. Daarnaast is er de Partij voor de Dieren met zorg voor de medeschepselen zodat de kiezer verzekerd is dat ook hij niet achtergersteld zal worden. 
 
           

Geen opmerkingen: