zaterdag 3 oktober 2015

essay

               een modern kalifaat is niet mis
 
In de Koran staat al aan het begin dat joden en christenen die oprecht God of Allah geloven zeker naar het Paradijs gaan. Dus daar met moslims zullen verkeren. Dat kan niet anders dan vriendschappelijk zijn en waarom dan ook niet op het ondermaanse? Als de psalm verzucht om kinderen tegen muren te verpletteren denk dan aan jeugd die in de voetsporen van nazibeulen wil treden. Zo ook heeft de Koran geen goed woord over voor degenen die anderen kwaad willen berokkenen en wie weet niet dat er soms christelijke sluipschutters zijn. Die moet je onschadelijk maken; net als laffe bommengooiers vanuit het Binnenhof te Den Haag. Tegenwoordig zijn er gevangenissen en ook Spitsbergen waar in dwangarbeid keien te rapen zijn voor versterking van dijken, zodat doden geen optie is. Ook al vanwege de fouten die bij zoiets dikwijls gemaakt worden.
De Europese Unie, waarvan u en ik beschermde burgers zijn, heeft art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens als grondslag van Verdragen: ieder wordt geboren vrij en gelijk in rechten. Erg nieuw is het niet, want het bijbelse Tweede Grote Gebod luidt: Bemin je naaste want hij is als jijzelf. Bijvoorbeeld kapitalisten doen dat niet en menen dat opkomen voor het eigenbelang het beste voor de mensheid is. Homos's opknopen past er ook niet bij en als Rutte en Koenders vriendschappelijk omgaan met de bruten in Teheran dan zijn zij onze vijanden. Waar materieel gewin gesteld wordt boven mensenrechten dooft het licht. Art 1 houdt automatisch in deelname aan beraad en besluit, zoals per referendum mogelijk over hoofdzaken, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Verdragen gaan boven nationale wetgeving, maar de rechters saboteren art 1 en zo hebben we in het regeringscentrum:
          Fascisten te 's Gravenhage
          gij schendt artikel Eén
          Verdelgen toch behage
          het God u groot en klein
          Beraad, besluit door allen,
          zo is Europa's wet
          Niet slijmen noch uw brallen
          zij hier de toon gezet
                       (melodie op bekende wijze)

De Koran slaat Mozes zeer hoog aan en zonder meer moet dat dan ook gelden voor de Tien Geboden die hij van de berg mee nam. Sommige rotsen in de Sinaï verweren zo dat het net lijkt of er letters op staan. Bij het Tweede hoort het Eerste Grote Gebod en de ezel krijgt van de Schepper sabbath: ontspannen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving. Weg met de bio-industrie dus en zorg dat het Amazone-oerwoud, de Himalaya, de Sahara, de Noordpool-streken los gekoppeld worden van staten om net als Antarctica ongestoord domein van wilde flora en fauna te worden.
Sedert Darwin weten we dat er fysieke evolutie gaande is. Gepaard met geestelijke en leidend tot de stelling dat God geen verwende automaten of zombies wil en daarom lief en leed verspreidt onder de mensen in het kader van een soort opvoeding tot "kind van de hemelse Vader". Het Oude Testament gaat over knechten van God en die willen loon. De Messias brengt het grote nieuws dat onze status verhoogd wordt tot "kinderen", bij Pa aan tafel zittend. Lees in het evangelie van Johannes dat de Christus, de Gezalfde, deze status als enige reeds van geboorte af aan ontving. De nieuwste Bijbelvertaling is ketters met vervanging van "in de schoot bij de Vader" door "die God is". Zoiets is nergens voor nodig behalve om aanzien voor de paus te kweken. De psalm zegt dat God vergeeft om niet en de Messias maakte het hele menselijke traject door. Wellicht om ook Thomassen erbij te trekken. Johannes begint met verwijzing naar Genesis: een machtig vorst spreekt een woordje en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Dat is een prima technische beschrijving als er geen mensenogen aanwezig waren. Joden, moslims en moderne christenen zeggen God is Eén. Vroeger waren er geen machines en geen computers, dus moest de Allerhoogste, de Creator, wel beschreven worden met enige menselijke facetten. In elk geval stelt de religie dat Hij ons vriendelijk gezind is. We spreken niet van Het omdat de mens dan hoger zou zijn.
Art 1 komt uit de grote Midden-Oosterse religies tevoorschijn als opgave voor de mensheid om te verwerkelijken. De staat moet er op gebaseerd worden. Daar is geen sprake van in Den Haag en helaas ook niet bij de NL rechters. Allemaal zijn ze rijp voor Spitsbergen. Maar ze gaan niet vrijwillig en zo ontstaat er strijd. Probeer dan ook de Koran zo te lezen dat werkelijk goede strijd gaat tegen vijanden van art 1, van de Grote Geboden, van de goede God/Allah. Met matigingen erbij vermeld en bedek die niet.
Zijn wij in oorlog? Laf bommen werpend in Irak en straks in Syrie? Wie kent niet de goede mare over kalief Haroen al Rasjid en waarom zouden wij bepalen dat moslims, arabieren iets anders moeten krijgen dan een kalifaat? Dat kan immers een redelijke instelling zijn mits met als grondslag art 1. Punt is dat momenteel saboteurs van dat redelijke teveel te vertellen hebben en kwaad aanrichten. Die moeten opgespoord worden om verantwoording af te leggen. Ooit wilde Ibrahim zijn zoon offeren aan de godheid naar gebruik. Het liep goed af, bevestigend dat niet Abraham baas over zijn zoon was en evenmin zijn dat politieke of religieuze leiders. Wat zal tussen haakjes heiliger heten: de plek waar vervolgens een geit geofferd werd en nu de moskee met de Gouden Koepel staat of de plek waar het beest vast kwam te zitten in het struikgewas op de steile helling; waar God gaf en nu de Klaagmuur is?
De doorsnee moslim beseft heel goed dat het allesbehalve allemaal in de haak is wat IS doet, maar bobos zijn te vervangen, gaan na een tijdje dood. Voor zover bekend is daarom een kalifaat met respectering van art 1 niet iets duivels. In het verlengde van dat op individuen gerichte art 1 ligt het recht van volkeren om hun natie niet onder andermans juk te hebben. Dat geldt voor tibetanen, papoeas, koerden, schotten, groningers in vele gradaties. Er bestaat geen internationaal recht om een zeer oude natie met eigen taal en cultuur door recente migranten in zee te drijven. Een Veiligheidsraad heeft art 1 te respecteren en niemand kan rechtmatig bevelen wat ermee in strijd is. Als Peking het in de wereld het voor het zeggen krijgt en de wadden wil inpolderen voor een paar miljoen boeren uit overbevolkt Bangladesh - er zitten nu 160 miljoen mensen op een lap grond 4 x groter dan ons land- of Amerika Israel wil dwingen Fatah en Hamas te accepteren dan doe je er goed aan om die grote mogendheden op afstand te houden. Ondertussen kun je een flinke positieve bijdrage leveren met een grote ARK waarin een ronde Tafel voor twistende en vechtende partijen die geen goede toegang hebben te New York. Met een publiek tribune voor matigende invloed en een wetenschappelijke staf voor het aandragen van oplossingen. Daar heeft Amsterdam meer baat bij dan aan het stillen van de hebzucht van het Rijksmuseum, het vergroten van Schiphol voor buitenlandse overstappers, bouw van in West-Europa overbodige nieuwe zeesluizen en kolengebergte/benzinemeren. Op het Museumplein past een Staatsmoskee in de vorm van een grote zwarte kubus op pootjes, fraai contrasterend met het groene gras en de witte Badkuip, waar art 1 en zo onderwezen wordt. Ernaast is nog ruimte voor een Psalmenhuis, zeventig meter hoog van roestvrij staal en glas in de vorm van opwaarts gevouwen biddende handen. Alwaar op resp. sabbath, zondag en vrijdag het gemeenschappelijke erfgoed gezongen, gereciteerd en gemusiceerd kan worden. Wie weet de overige dagen samen. Internationaal zet je geen karakter neer met een steeds omvangrijkere Vrije Universiteit die het christendom verliet en thans een hindoe als chef heeft. Aan hindoeïsme zit kastenstelsel vast en dat past prima bij het afzweren van het school zijn voor kleine luyden, vroeger uit de provincie, nu nog mogelijk voor jonge papoeas, en leergierigen die in eigen streek niet goed terecht kunnen; die best even nederlands willen leren in plaats van de taal der rangen en standen, naar afkomst in Engeland, naar geld in Amerika te moeten spreken. Och het zal slechts een tussenfase zijn, want de vele hoofdstedelijke moslims kunnen straks de Boelelaan claimen. Dat stimuleert vast het volgen van universitair onderwijs door meer jongens uit die kringen. Zij zullen zich ongetwijfeld ook politiek bekwamen en vertellen over staatsinrichtingen.
Gaat "Den Haag" verder bombarderen?
Art 1 behelst 's werelds Grondwet en geen Veiligheidsraad of wie ook kan dit opzij zetten, maar moet het tenvolle respecteren, hetgeen bombarderen zoals thans in Irak, Syrie en Jemen onwettig en misdadig maakt daar onschuldigen bij bosjes het loodje leggen.
               

           

Geen opmerkingen: