woensdag 10 mei 2017

zes nieuwe rampen

         vulkanisme, migranten, vloedgolf, buitenaardse wezens, radioactieve wolk, burgeroorlog


Scheuring en uitbarsting

                                                 De bodem van de Atlantische oceaan heeft in het midden aangroei uit de diepte van de aardkorst. Maar dit is niet op alle breedten gelijk en zo ontstaat er rotatie van de Britse Eilanden tegen de klok in met verwijding van de Noordzee-slenk. Door de druk uit zuidelijk Engeland komen de Ardennen omhoog. In ons land bestaat de Utrechtse Heuvelrug deels uit een licht gekanteld blok aan de rand van de slenk met een dwarsbreuk langs de oever van de voormalige Zuiderzee. De aardbeving te Roermond hoort in dit tektonisch gebeuren thuis.

Op 19 januari .... terwijl er een dik pak sneeuw lag werden de mensen van Zaandam tot Utrecht opgeschrikt door een aanhoudend zwaar gerommel, dat tegen tien uur 's avonds begon en een half uur later een maximum leek te bereiken. Honden liepen blaffend onrustig door de huizen en koeien loeiden in hun stallen. Toen barstte de Aarde open langs de slenkrand en vurige massa spoot op verschillende plekken omhoog. De hele Bijlmer werd bedolven door een vulkaankegel die de volgende morgen honderden meters hoog bleek te zijn. De lava reikte op enkele plaatsen tot tien kilometer van de spleetzone, met een dikte van soms wel veertig meter alles bedekkend. De volgende weken kwamen er nog kleinere vulkaankegels bij maar een maand later was de activiteit nagenoeg voorbij en aardbevinkjes werden ook niet meer gemeten. Een gebied van tegen de driehonderd vierkante kilometer was totaal onbewoonbaar geraakt voor mens en dier. Het duurde bijna een jaar om afkoeling naar normale temperaturen te krijgen.

        Migratie

                    In juli .... ,terwijl iedereen met vakantie, was verscheen er een grote chinese vloot op de Noordzee. De nederlandse marineschepen kregen opdracht om uit de buurt te blijven. Twee dagen later, in de nanacht, kwamen er honderdduizend boeren-soldaten te voorschijn uit tien grote vrachtschepen die op de stranden gezet werden en er ook drie aanmeerden in Rotterdam. De mannen uit Bangladesh en Pakistan maakten meteen gijzelaars zodat de politie en het leger moesten toezien. Men wilde niet op eigen mensen en zeker niet op gevangen genomen collega's schieten. Natuurlijk konden de JSF's  van de Luchtmacht niets uitrichten en daar het verrassingselement van grote kwaliteit was waren er nagenoeg geen hoge autoriteiten die iets konden organiseren. De fransen sloten de grenzen en eisten dit ook van Belgie. De volgende dag tegen de middag kwam er verklaring van de invallers over de radio. In goed nederlands zij het met een licht accent werd gezegd dat de wadden en het IJselmeer ingepolderd zouden worden met goedkeuring van Peking. Daar was plaats voor tegen de vijf miljoen kleine boeren, maar wel moest Friesland ontruimd worden door de oude bevolking omdat de migranten goede basis nodig hadden voor hun werkzaamheden. Vliegveld Leeuwarden zou meteen gebruikt worden voor de aanvoer van vrouwen en kinderen. Ook werd Nederland een eenmalige vermogensbelasting van tientallen procenten opgelegd ter financiering van de inpoldering, de ontginningen en stichting van moderne steden daar. Mogelijk leek een extra metropool van ongeveer tien miljoen inwoners op Texel en aanpalend op te hogen wad nabij het diepe vaarwater van het Marsdiep. Voor het overige konden de Nederlanders rustig hun gang gaan al zouden zij in de toekomst hun vakantiegeld moeten delen.

        Vloedgolf

                         Grote pech dat de tsunami juist de groninger kust bereikte toen het springtij was. Ergens waar de Noordzee grenst aan de oceaan had de oude slenk nieuwe activiteit ontwikkeld en luttele uren later -het was een mooie zomermiddag in de oogsttijd- werd eerst Rottum van de kaart geveegd alsook heftige schade op de naburige eilanden aangericht met daarna een enorme watermassa die Eems en Dollard niet konden bergen. Tot in Pekela kwam het zoute water en daarmee ook resten van mensen, dieren en dingen. Wel hield de opgespoten heuvelrij het, die aangelegd was om het estuarium te versmallen. Zo ook de terp waarop de nieuwe universiteitsstad Eemsloug op de hoek van wad en Eems gebouwd was, hoewel het vliegveld een laag water over zich heen kreeg. Nederland ging massaal over tot inzameling van geld en oude warme dekens, ofschoon dat eigenlijk niet nodig was sinds het autonome landsdeel de beschikking had over de baten van het rijke aardgasveld.

        Buitenaardse invasie

                                          Oupelepou's worden ze genoemd naar de klanken die de buitenaardse wezens op verschillende toonhoogten en met rekking of kort uitstoten. Geleerden zijn druk bezig met onderzoek naar de betekenis van deze geluiden, die door de meesten van hen beschouwd worden als een soort taal. Ze waren uit de ruimte geland op drie plaatsen, namelijk de meesten dicht bij Uithuizen-Roodeschool, een paar afgedwaalde ruimtejagers in het Lutjeloo van Lowlands en ook een kolossaal schip bovenop de Vaalserberg. De in de polder bij het wad gelande vreemdelingen trokken meteen naar het dorp en vonden daar een automatiek met kroketten welke gulzig verslonden werden. Een oupelepou ziet er uit als een ei van ongeveer anderhalve meter. Na een periode van individueel leven splitsen er jongen af die elk een deel van het geheugen van de ouder meekrijgen. Dit gebeuren is nogal onvoorspelbaar en in hun vliegende schotel, want daar lijkt het moederschip van de Oupelou's op, hebben ze speciale ruimtes voor een en ander. Dat wel enige rust vergt zodat communicatie met de buitenwereld en soortgenoten even stopt. Die oupelou's hebben een silicium stofwisseling; de genuttigde kroketten ervoeren zij niet als voedzaam maar als een soort drug die euforie opwekt. Geen wonder dan dat spelende kinderen in de buurt van de automatiek gegrepen en verslonden werden. De veldwachter schoot toen op hen maar de kogels passeerden het lichaam van de buitenaardse wezens zonder blijvende schade; althans was men gauw weer de oude dank zij een regeneratie mechanisme. Ook hazen en katten moesten er aan geloven. De omgeving van de landingsplekken is tot twintig kilometer ver ontruimd. Verkennende drones laten zien dat de oupelou's zich tegoed doen aan de zeeklei, maar welke mineralen zij daaruit opnemen is nog onduidelijk. Ook wordt gemeld dat vette klei ingeladen wordt en dit geeft hoop op spoedig vertrek van de binnendringers, onbekend van waar afkomstig uit het reusachtig grote heelal.

        Radioactiviteit

                                        De meteorologen vonden het best spannend: Zou de zwaar radioactieve wolk uit zuidelijk Engeland Nederland bereiken of won het hogedrukgebied in Midden-Europa terrein, de westelijke stroming van de hollandse kust afduwend. Sommigen waren in de televisie-journaals erg pessimistisch en achtten kans op volledige bedekking door de wolk tot minstens aan de oostgrens met veel verontreinigende regen. Het bleek evenwel mee te vallen: Slechts Den Haag en omgeving tot en met Leiden werden getroffen door de dodelijke radioactiviteit. Niet direct legde men het loodje maar binnen een paar dagen tot een week was het wel gebeurd. Buiten deze zone op plaatsen waar verstrooide buien vielen hadden de mensen nog enkele jaren te gaan, zij het steeds zwakker en zieker wordend. Daarover bestond redelijk besef en in het Groene Hart vluchtte men de spoortunnel van de hogesnelheidslijn in om beschutting te vinden. Maar een Thalys met een niet gewaarschuwde machinist verpulverde ten noorden van Rotterdam een mensenmassa en de angstige passagiers zochten toen de trein tot stilstand was gekomen een heenkomen door de ontsnappingspoortjes. Ze kwamen in weiland terecht en raakten kletsnat van de besmette regen en kregen ook nog stieren achter zich aan. Sommige ministers van het kabinet in Den Haag werden niet meer toegelaten tot de centrale schuilkelder omdat zij van huis komend onderweg al te grote dosis hadden opgelopen. Het kernkabinet wist niet wat te doen totdat de staatssecretaris van Justitie opmerkte: Het is nu ondertussen al te laat om de inwoners van Den Haag te evacueren, laat staan waarschuwen als ze thuis nog van niets weten en alleen maar door de ramen een plensbui zien. Zou het niet beter zijn dat wij er maar het zwijgen toe doen, uit de schuilkelder vertrekken naar een veilig oord in het noorden of zuiden en daar beleid gaan voeren in een land met een paar miljoen inwoners minder en idem kleiner bewoonbaar oppervlak?

        Burgeroorlog

                                     Het recht van de sterkste of slimste moet allen ten goede komen, daar zijn de meeste kapitalisten het wel over eens. Niet iedereen is in staat om voor zichzelf te zorgen en op grote schaal zijn werknemers doorgaans niet capabel om economische vooruitgang te bevorderen; men denkt niet voorbij eigen inspanning. Kortom hebben slechts weinigen echt leiderscapaciteiten. Die aangewend om werk en welvaart voor de massa te bevorderen mag daar best een flinke beloning tegenover staan. Met ook de inzet van eigen kapitaal er bij zijn verschillende personen dan in staat om miljardair te worden. Dat is niet vies want hun geld is motor voor de maatschappij, al menen communisten, socialisten, liberalen en zelfs op religie gefundeerde partijen dat hun programma's de wereld veel beter vooruit helpen. Laat ons niet lachen om zulke domme praat. Zo ging het er aan toe op conferenties van de rijken, die genoeg van elkaar vernemen hoe nog meer buit binnen te halen. Niets echter blijft op den duur verborgen voor lieden die willen weten welke snode plannen er gesmeed werden door een groep van waarschijnlijk slechts een handvol multi-miljardairs, elk tenminste goed voor 25 plus negen nullen. Vraag niet hoe maar weet dat zij supermachines lieten ontwikkelen die vechtrobots produceren in elk gewenst aantal. Zo werd de politie overgenomen door deze dingen die namens de kapitalisten taak kregen om het gewone volk, jawel onder de duim te houden. Dank zij de welvaart had ieder eigenlijk wel genoeg en daarom kwamen er aanvankelijk weinig protesten, ook niet toen steeds duidelijker beseft werd dat het merendeel van de opbrengsten der Aarde nagenoeg geheel terecht komt bij de heersende klasse, die ook in het bezit is van de media om alles goed te praten. Tenslotte barstte niettemin de bom en brandde na enige kleine en grote incidenten de strijd los. De reusachtige robotmachines behielden eenvoudig genoeg aanvankelijk de overhand, maar er kwam een kleefchip op de markt. Bij duizenden in een granaat afgeschoten werden zowel straaljagers als vechtmachines in een wolk van minieme chips gehuld en als zo'n chipje het ding raakte stuurde het een vernietigende raket aan. Al met al werd er enorm veel energie verspild terwijl toch goede wet de kapitalisten ook in het gareel had kunnen brengen. Had men niet al duizenden jaren het Tweede Grote Gebod?


Geen opmerkingen: