vrijdag 18 mei 2018

Pink missie

                                 Hieronder een bijdrage voor een educatief programma op school. De tekst ware in de klas uit te delen om te lezen, waarna een leerling het nog eens voor de klas hardop voorleest. De leraar let hierbij op duidelijkheid, staat eventueel variatie in de zinnen toe om goed over te komen. De volgende dag kan de klas puntsgewijs een en ander bespreken en wellicht hierover aan Pink Politiek rapporteren.

Mensen onderscheiden zich door het maken van kunstmatige verhardingen als erf, dak, straat. Dat perkt de leefruimte van plant en dier fors in. Compensatie voor de Natuur ware verplicht te stellen met het planten van hoog opgaand geboomte. Zo dus niet op de hollandse industrieterreinen en lieden die over wegen jakkeren willen graag de bomen aan weerszijden kappen. Evenmin in Griekenland en de meest toeristische, ook lelijke plaats op Kreta heeft behalve enkele uitzonderingen slechts houtgewassen van vijf meter hoog. Vooral olijfbomen die weinig groen naast zich dulden.

Mensen van het leger -krijgsmacht is een vies woord voor het huurlingenleger want in onze tijd is het primaire taak om vrede te bewaren en daartoe dienen alle jongeren militaire vorming te ontvangen net als vroeger ridderzonen kregen om hoofd en handen te leren gebruiken in tijd van nood en voor goede orde- naar Afghanistan sturen ter instructie -heerlijk voor snoepreisjes van toeziende bobo's- is duur, doch bovenal lijkt het beter om afghaanse recruten enige tijd in ons land te laten verblijven teneinde zich beter te oriënteren over de positie van vrouwen, etc. Hetzelfde geldt vaak bij ontwikkelingshulp, want ginds moet je die meestal beginnen met veel geld daar dit het enige waar de locals, inboorlingen trek in hebben omdat ze andere waarden niet kennen. "Volwassen" grieken wensen zich een grotere auto; laat de bulgaren maar per trein, met een tweedehands gammele bus nog voorzien van het bordje P'rend en per ezel reizen.

Griekenland is anderhalf keer zo groot als de Benelux en heeft een tien miljoen inwoners, zodat er volop gelegenheid is om er weer een paradijselijke tuin van te maken. Als Pink hieraan mee wil werken lijkt het zinvol om griekse jeugd bij ons uit te nodigen en met hen te gaan wandelen door prachtige bossen alhier. Dat zal "Brussel" ook fijn vinden, want herbebossing bekostigd door de EU levert werklozen in dat land loon op voor het maken van plantgaten, bewatering en het weghouden van hun geiten. Het hout brengt later een hoop centjes in onze la, terwijl vakantiegangers een groene de hitte temperende deken zullen waarderen. Is vast ook lekker voor heel veel beesten.

           Aandacht vergt ook opvang van jonge asylzoekers, die je niet hun dagen in ledigheid moet laten doorbrengen. Voor hen dient leerplicht te gelden -tot op hogere leeftijd indien er in het thuisland mankementen waren- gepaard met practijkervaring. Al het onderwijs kan in het hoogontwikkelde nederlands en waartoe eerst een intensieve cursus te volgen is. Nadien verlopen bijdragen van vrijwilligers een stuk gemakkelijker. Merk op dat lessen nederlands gevarieerde denkwijze bevorderen; zoals met komma om tegenstelling aan te geven waar sommige andere talen slechts en en hebben (bij ons verwarring stichtend).

Geen opmerkingen: