woensdag 11 juli 2018

hortus en arboretum

           bij een nieuwe universiteit

                         Wellicht komt er een nieuwe rood-christelijke universiteit op de hoek van wad en Eems in een stadje met ook daarheen verplaatst vliegveld Eelde. Hier wordt weinig van het bestaande gestoord en zal er afroming van de drukte in de Randstad zijn. De belangrijkste reden tot stichting van deze hoger onderwijsinstelling is dat de Vrije Universiteit te Amsterdam grotendeels atheïstisch werd en niet meer gebrand is om zich in te zetten voor "kleine luyden" zoals er wereldwijd nog volop zijn maar die geen hoog collegegeld kunnen betalen en wel graag het hoog ontwikkelde nederlands willen leren om goed onderricht te ontvangen, dat niet het kapitalisme propageert en ijvert voor een schonere wereld met kleinere bevolking en meer respect voor dieren. In 's lands culture hoofdstad gingen de universiteiten over op engels en zijn thans gericht op carrière maken, medemensen voorbijstreven en baas over hen worden. Om groter te worden trekken ze bovendien buitenlandse studenten aan die op eigen topuniversiteiten niet toegelaten werden, zodat er voor eigen jeugd een middelmatig milieu ontstaat. Niet het onderwijs maar geld lijkt daar de belangrijkste drijfveer, want staan er tijdens de lange vakanties, de weekends en de vele feestdagen -zelfs Goede Vrijdag is er een feestdag!- niet de collegezalen leeg? Hoewel er voor de poort volop bekwame mensen zijn om aan kennisoverdracht te doen, dat op zich helemaal niet duur is. Ze worden tegengehouden door de zittende professoren, afkerig van rouleren en het delen van betere en mindere banen maar wel bekwaam in het verzinnen van overbodig onderzoek om te kunnen blijven melken.

   Bij een universiteit hoort een hortus met tuin en kas. Daar kunnen onder meer vrijwilligers, waarvan er in het Noorden volop aanwezig zijn, voor onderhoud zorgen. Daarom ware te bezien of alvast diverse fondsen met voorlichting en financieel een rol kunnen spelen bij de totstandkoming van een plantentuin, welke ook voor de leerlingen van middelbare scholen van groot gewicht is. Misschien is een piramidevormig glazen dak boven de Eems-centrale mogelijk als kas en valt er langs de weg naar het station een arboretum te realiseren. Van nature groeit er in ons klimaat al bos op korte afstand van de zee als er kleigrond ligt. Langs het estuarium valt voorland op te werpen voor hoog geboomte waaronder de tot 60 meter hoge zeeden; dit voor recreatie en CO2 vangst.

   Een tot een 40 vierkante kilometer vergroot Rottum past in een ecologische zone tot aan de hoogvenen bij Emmen met hierin het Blauwe Meer drooggemaakt voor prachtige koeienrassen. Dat trekt meer toeristen dan pootjebaden in het bruinige water. Een compacte badplaats op Rottum, waar heerlijk schoon zeewater, bij felle zon op de ondiepe wadden opgewarmd, voorhanden is, met een 5000 bedden zal collectief moeten zijn, want anders worden in een mum van tijd Albert Heyn en Mac Donalds er baas. Ter wille van de fauna mag er niet op het eiland gewoond worden omdat de mensen met hun honden, roofdieren, dan het hele gebied afstruinen, klein wild op- en verjagend. Nadat thuis van de bio-industrie gegeven werd; vos en wolf houden zich koest na verzadiging. Een winterkoepel met door de Eemscentrale verwarmd bad is evenals de opspuiting van duin en dijk niet bijster duur. Uit de opbrengsten van het aardgas is er geld genoeg, want de reconstructies en nieuwbouw van verzakte huizen zullen minder dan een miljard euro vergen. Zulke hoeveelheid geld wordt momenteel door Groen Links et alii gereserveerd voor een overbodige tunnel onder de Zuid-As te Amsterdam die men op dat kantorencentrum niet eens wil.

    Uniek in huidig Nederland zal zijn de stichting van een nieuwe stad aan de Eems voor zeg een 40.000 inwoners, studenten inbegrepen. Dat kan autovrij met automatisch gondels voor twee personen of 200 kg vracht op 5 meter boven het maaiveld. Bijzondere architectuur dient uitgedacht te worden, met onder meer zonnepanelen verspreid aan de gevels en deze misschien van de mooie roze kalksteen uit Judea, terwijl op Rottum wit domineert, dat voor winterse congresgangers aangenaam zal zijn.

    Uiteraard is toestemming voor een en ander van de regionale bevolking noodzakelijk. In ruil ontvangen zij een groter aandeel in welvaart. Er is bovendien een doorgaande route mogelijk van Scandinavie naar de Eemshaven of beter naar een combinatie van veer, luchthaven en treinstation met vervolgens een lucratieve route voor de NS naar Scheveningen en vandaar met de boot naar Londen. Een non stoptrein Eemshaven-Groningen-Randstad zou kunnen rijden via een ringwal tussen Stavoren en Enkhuizen met daarachter droog terrein voor de bedreigde siberische tijger. Dit beest lust wel wat gansjes die dan niet afgeschoten hoeven te worden. De trein kan bij een drenkplaats even langzaam rijden. Zie jv big cats voor opvang van tijgers in Afrika.

   Tijdens daluren kan de electriciteitscentrale wellicht energie leveren voor verplaatsing van zand en klei. Er is niet bijster veel grond nodig om een duinenrij te maken aan de zeekant en een dijk aan de wadzijde, zodat dit ooit wel zal gebeuren indien niet Rottumer Oog en Plaat de Eems binnenwandelen en Schiermonnikoog zich herschikt in groningerland. Vandaar dat het eiland in de vorm van een hoefijzer-met-baai op de noordwestpunt versterking behoeft, welke uitgevoerd kan worden als in duin verscholen hotelcomplex. Bij collectieve opzet resulteert eer voor elk groninger-drents huishouden een aardig bedrag uit toerisme, dat via het verplaatste vliegveld ook uit Midden- en Oosteuropa te verwachten is. Van belang is dat overmatige drukte op andere Waddeneilanden afgeroomd wordt en de planning van Rottum dient zorgvuldig nodeloze drukte te voorkomen; snuisterijen en kleding kunnen wel op de vaste wal aangeboden worden. Omdat bomen langzaam groeien terwijl een nieuwe stad al in tien jaar te verwerkelijken valt moet liefst snel met voorbereiding van aanplant begonnen worden. Vanwege tsunami gevaar door aardbevingen in de Noordzeeslenk zullen er hoogten opgeworpen moeten worden en de nieuwe stad is compact te situeren in- en op windkerende heuvelrijen. Met de universiteit kan al op het Internet begonnen worden; men melde zich aan voor bijdragen.



Geen opmerkingen: