Aan het einder van het heelal raakt alles onbepaald volgens Vasily Yanchilin in zijn boek The Quantum Theory of Gravitation (2003) en daalt de lichtsnelheid tot nul. Het lenseffect en de roodverschuiving van zonlicht tonen aan dat nabij massa de tijd sneller verloopt. En zwaartekracht is op te vatten als een puur kwantummechanisch verschijnsel. Alles nauwkeurig uitgelegd met goede wiskundige onderbouwing.
Sedert de Schepping is er overal evenveel tijd verstreken maar klokken lopen verschillend doordat de gravitatiepotentiaal varieert. Dit geldt ook voor atoomklokken. Nabij massa heeft het atoom een kleinere omvang en dat uit zich in benodigde energie voor overgangen in de elektronenschillen, zodat de aanwijzing van die atoomklokken bijstelling behoeft. Volgens Poincaré is Riemann meetkunde niet nodig en kan volstaan worden met de Euclidische indien de lengtemaat variabel genomen wordt. Maar dit toepassen bij een oerknal brengt niet veel verder. Een punt is een mathematisch begrip en bestaat in de natuurkunde niet omdat het geen afmetingen heeft. Smokkelen met de lengtemaat in of bij een punt helpt niet. Daarom is de inflatietheorie niet wetenschappelijk, maar wel bestaat er de achtergrondstraling, die van alle kanten komt en een probleem vormt gemeten aan de ouderdom van het universum. Bij het inschatten daarvan aan de hand van roodverschuiving moet rekening gehouden worden met energie die een foton gebruikt om zones met verschillende gravitatiepotentialen te passeren. Komt die niet van buiten toegeleverd dan is het inwendig putten en ware de tijdschaal bij te stellen.
Als nu het heelal eindig is, aan de grens c nadert tot nul en de energie behouden blijft gaat de massa van het heelal trekkracht uitoefenen op het "foton" daar; met als resultaat een soort spiegeling, welke waargenomen wordt als achtergrondstraling. Is zulke visie realistisch en nader uit te werken?
Ondertussen hebben we ook nog de hemel, waarvoor er genoeg ruimte lijkt, en die kan bestaan uit substantie welke niet reageert met de ons bekende elementen. Daarom niet meetbaar is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten