dinsdag 1 april 2008

training tennis


 Club Erwtje 
             
              T E N N I S     t r a i n i n g
 
 
v o o r a f
                         In de spiercellen van het lichaam zijn drie systemen werkzaam om energie te leveren voor het bewegen:
Adenosine-trifosfaat werkt het eerste tiental seconden, is iets effectiever dan de beide andere en stelt ondermeer in staat om te sprinten.
Daarna wordt automatisch het melkzuursysteem enige minuten actief.
En vervolgens begint er verbranding van vet met zuurstof. Dit proces heet daarom aeroob. Het kan lang doorgaan.
 
Op de fitness valt te kiezen uit:
 
Shaping - dat is om een minder dik, mooi lichaam te krijgen. De belasting moet laag zijn, zo'n 25% van het maximum, zodat je het lang vol kunt houden en er veel vet vet verbrand wordt.
Conditie - een belasting vergend van ongeveer 50% en vaak per spiergroep een aantal minuten getraind.
Hypertrofie - het meeste resultaat gevend voor spieropbouw en daarom populair bij bodybuilders. De belasting varieert tussen 60 en 80% in 4 tot 6 sets met elk 6 tot 12 herhalingen.
Explosieve kracht - de belasting gaat tot 100%, maar met lichtere training tussendoor om gewenning, mindere prikkeling van de spieren te voorkomen.
 
100% wil zeggen dat je er 1 keer in slaagt om de oefening, bijvoorbeeld bankdrukken, uit te voeren. 2 x wordt gesteld op 95%, 12 x op 65% en 25 x op 50%.
Topsporters beginnen na vakantie of ziekte met conditietraining, vervolgen met selectieve spieropbouw en naar de wedstrijd toe wordt er met een gevarieerd programma gewerkt aan vergroting van de explosieve kracht.
De spiercellen hebben als werkzaam bestanddeel mitochondrieën. Die reageren op training eerst met enige afbraak of slijten vanwege de belasting en daarna is er gedurende enige dagen een herstelfase plus supercompensatie. De spiercellen nemen in omvang toe en er kan meer gepresteerd worden. Dit proces moet enige tijd gegund worden en daarom mag eenzelfde spiergroep niet vaker dan een paar keer per week getraind worden. Buikspieren vormen hierop een uitzondering doordat deze vooral een statische funktie hebben.
 
West-afrikanen hebben dikwijls een hoog percentage fast twitch, snelle spiervezel, wat hen geschikt maakt voor de honderd meter. In Oost-afrika overheerst het slow twitch, het langzamere type, dat goed in staat stelt om de marathon te lopen of langdurig te werken. De rest van de mensheid zit ergens tussenin en het is goed om van jezelf te weten of je lichaam gebouwd is op het leveren van duurprestaties zoals de Elfstedentocht danwel veel spiercellen van het fast twitch type heeft. De aantallen slow en fast twitch cellen kunnen niet veranderd worden, maar door gerichte training wordt de een of de andere soort wel vergroot en verschuif je op de lijn dwars door Afrika. Ga na hoe de inspanningen zijn bij tennis en welke rol de beide typen spelen.
Het soort spiercellen dat mensen hebben is belangrijker dan de huidskleur. Een leeuw jaagt prooi en slaapt de rest van de dag. Zulke kortstondige grote activiteit met daarna wat op luieren lijkt komt ook wel voor bij lieden met veel van dat fast type spiervezel.

 


Geen opmerkingen: