dinsdag 8 juli 2008
referendum
Momenteel vergadert in Japan de G8, een klein clubje van machtige staten. Niet aanwezig zijn kleine landen en protesterende, demonstrerende mensen worden op afstand gehouden. Zulke buitensluiting van medemensen is ook in Nederland weer heel gewoon geworden. Vroeger kon je vanwege technische beperkingen slechts vertegenwoordigers in het parlement kiezen om de democratie gestalte te geven. Thans is het zeer wel mogelijk om referenda te houden over hoofdzaken, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en dagelijkse controle. Maar dat willen Balkenende cs niet. Logischerwijze ga je dan vermoeden dat zij bang zijn om macht te verliezen; macht over anderen!
Streven naar macht over medemensen is al bekend van Eva, die een beetje als God, onze HEER, wilde worden. Het verhaal over Abraham die Izak moest offeren wordt uitvoerig gevierd in moslim kringen, maar hun interpretatie deugt gezien de veelvuldige aanslagen kennelijk niet: Indertijd behoorde in het vuur geworpen, geofferd worden hetgeen aan de godheid toebehoorde. Abraham moest erkennen dat niet hij meester was over zijn zoon. Evenmin is het geoorloofd dat politieke en religieuze leiders jeugd aanzetten tot terroristische zelfmoordacties. Het liep goed af met Izak, ofwel werd van Boven de individuele vrijheid bevestigd.
Het verhaal over het Gouden Kalf schetst hetzelfde stramien van noodzakelijke bescheidenheid: Zo'n ding diende als voetbank voor de godheid gelijk een koning een kroon draagt. Toen Mozes wegbleef op de berg voelden de Israelieten zich zeer verlaten. Om God naar zich toe te trekken maakten ze dat kalf en ze hadden er veel voor over. Maar Hij was daar niet van gediend, wilde zich niet voor het karretje van mensen laten spannen. "Gott mit uns" op Duitse helmen zal ook fout geweest zijn.
Vanuit de Oudheid hebben we dus al fraaie tekeningen van gelijkwaardigheid der mensen met daarboven de Schepper. Art 3 van de NL Grondwet luidt dat ieder in overheidsdienst benoembaar is en tekent daarmee eveneens die principiële gelijkwaardigheid. Net als art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens (door Justitie als slechts fraaie principeverklaring gezien en derhalve als het zo uitkomt onder tafel geveegd). Uiteraard impliceert dat art 3 eerlijke en open sollicitatieprocedures. Ergo niet benoeming van burgemeesters uit het ledenbestand van politieke partijen met de facto buitensluiting der overige 95% van de bevolking. Waaronder dikwijls bekwamere personen zitten.
De Bijbel bericht dat de gerechtigheid Gods met een ieder het goede voor heeft. Tussen haakjes weten we sinds Darwin dat er evolutie gaande is. Dat is ook op het geestelijke vlak nodig met vallen en opstaan, lief en leed, omdat we anders zombies worden. En dat Adam volwaardig was tot deelname aan beraad en besluit, hoewel de mist ingaand. Daarom valt de houding van het kabinet inzake het doordrukken van het Verdrag van Lissabon aan te merken als anti-de ware godsdienst. Er wordt nieuwe feodaliteit gecreëerd waarin het volk hoogstens de heren mag kiezen maar geen bemoeienis toegestaan wordt met de werkelijke gang van zaken. Let wel dat regeren, besturen gebeurt met wet èn geld. Ook op kleine schaal domineert het geld dikwijls. Zo krijgt de kapitaalkrachtige Albert Heyn de mooie plekken op de stations en de kleine ondernemer niet ondanks de toch aangehangen theorie ener vrije markt.
Balkenende werkte samen met Zalm die de vermogensbelasting zodanig verlaagde dat welgestelden letterlijk slapende rijker worden. Dat bemoeilijkt de toegang tot de hemel, want een kameel kan moeilijk door het Oog van de Naald, het ezelspoortje in de muur van Jerusalem. Bos wil in de pas blijven met de graaiers en kende daarom zichzelf en de collega's tien mille extra toe uit onze schatkist. Dat hebben zij niet nodig voor levensonderhoud. Ze kunnen arme mensen ermee helpen aan een huurhuis. De huren zijn hoog..... i.e. kassa! Rouvoet staat op vijandige voet met de Tien Geboden waarin ook aan het vee sabbath toegekend wordt, ontspannen scharrelen in een natuurlijke omgeving in plaats van opgesloten te zijn in de zonloze schuren der bio-industrie. Alle drie komen ze van de VU, waar in de hal de universiteitsboekwinkel wekenlang boeken over hoe je astrologie kunt bedrijven etaleerde. Van christelijk bankieren hebben ze daar nog nooit gehoord, hoewel het toch niet moeilijk is om het "vijftigste jaar" waarin de produktiemiddelen herverdeeld moesten worden om loosers een nieuwe kans te geven en vooral om jeugd gelijke startposities te verschaffen te vertalen in een geleidelijke herverdelen met bijvoorbeeld jaarlijks twee procent van je vermogen inleveren aan coöperatieve ondernemingen. Dit sluit overigens niet uit dat je door te werken ondertussen rijker wordt. Natuurlijk heeft ieder de plicht om middels arbeid bij te dragen aan de samenleving, zelfs al ben je multimiljonair, en zulks tot en met enig zweet af en toe op het voorhoofd. Dat vind je helemaal niet terug in tegenwoordig Den Haag en daarom is het beter dat wij het kabinet ten val brengen. Briefkaarten van een meerderheid, een zelf georganiseerd referendum, moeten hiertoe al voldoende zijn.
De huidige parlementariers verdienen behalve de SP-ers allemaal een ton. Het is heel menselijk om de belangen van je eigen inkomensklasse het best te behartigen. Maar voor goed funktionneren van de staat deugt dit niet. Immers is die staat er vooral voor om twistende en vechtende hebzuchtige mensen uit elkaar te houden. Daarbij moet de wet de zwakkere partij beschermen tegen de sterke, de rijke, de slimme, de criminele en de bedriegers die zichzelf hogere komaf toedenken. Het staatshoofd is gehouden die Wet te handhaven, maar Trix Amsberg doet dat allerminst; heeft zich nota bene een soort ontoerekenbaarheid laten aanmeten zodat in ruil voor geld en status de bovenlaag zijn zin kan doordrijven. In Frankrijk zei men altijd dat een goede koning de vriend was van de keuterboeren: hij hield de elite in toom die anders alles inpikt. Precies deze verkeerde situatie hebben wij thans in ons land en ieder is verplicht om mee te werken aan verandering.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten