vrijdag 16 januari 2009

Brandstapel



                     Bij de Calvijn-week hoort natuurlijk een brandstapel en aangezien daarvan nog niets te merken was hieronder een voorstel tot opvoering van straattheater rondom zo'n opruimend geval. Het spel kan gespeeld worden zondag 18 januari MMIX op de Westermarkt, alwaar in de Westerkerk dan ook een zangstuk over Calvijn opgevoerd wordt.
 
       
                                    straattheater Calvijn
 
Uit een piepklein caravannetje naast de enorme Westerkerk komt af en toe een meneer iets betogen wat tegen het zere been van Calvijn is. Die (acteur uitgedost met lange baard volgens portret) loopt langs, luistert, trekt een zuur gezicht, verdwijnt, komt weer terug, etc.
Op zeker ogenblik komen werklieden aanzetten en bouwen een brandstapel. Calvijn knikt goedkeurend. Iedereen eventjes af.
Er arriveren lieden van Wikipedia, werpen het boek, een reusachtig kartonnen exemplaar met duidelijk leesbare kaft, "The quantum Theory of Gravitation" van Vasily Yanchilin op de brandstapel en proberen de boel aan te steken, hetgeen mislukt.
(Toelichting: Het boek bevindt zich in de biebs van VU en UvA, maar Yanchilin's werk wordt geboycot door Wikipedia).
Calvijn komt weer op, haalt de man uit het caravannetje en geleidt deze op de brandstapel. Uit de Westerkerk komen modern geklede mensen toegesneld die, eerst aarzelend, dat omkeren, de man weer in zijn caravannetje zetten; maar wel het ding afvoeren onder wegwerpende gebaren.
Calvijn kijkt om zich heen, slaat een dik boek open en scheurt daaruit etiketten "predestined for hell" (zo snappen toeristen ook enigszins waarover het gaat) en peinzend onderzoekt hij het publiek of daar misschien op te plakken valt. De modern geklede mensen komen terug en pakken na veel heen en weer gemompel en gesticulatie Calvijn die etiketten af, werpen deze papiertjes vervolgens in het vuur (praktisch bijvoorbeeld heel klein brandend in een wok) van de brandstapel. 
Evt. kunnen refo-gristenen ook homos aanvoeren (bedenk zelf een vervolg; het monument ter herinnering is er al).
Een paar straatmuzikanten beginnen te spelen: "He's got the whole world in His hands" (In de wetenschap is niets bekend over de Eerste Oorzaak. Religies noemen dat God en knopen er aan vast dat Die de mensen vriendelijk gezind is) en daarna toepasselijke liederen zoals "Onward christian soldiers" en het "strijdlied van de Amerikaanse Burgeroorlog". Calvijn staat er een beetje beteuterd bij, krabt zich achter de oren en zo, verdwijnt in het publiek. Tenslotte zingt een soprane:
 
Edel en hoog geboren
als mens naar Godes beeld
zoek ik rechtens behoren
de vrijheid onverheeld
Om 's Heren aardse gaven
te proeven met verstand
bied ik mijn broeder haven,
deel oogst in dit rijk land.
 
Humain par la sagesse
de Dieu le Createur
nous cherchons en noblesse
la liberte d' tout coeur
Le droit pour chaque tete
's appelle egalite;
sur Terre se rend une fete
plein de fraternite
                             (kan gezongen worden op de melodie van het Wilhelmus; meer coupletten en andere melodie zijn beschikbaar) 
 
De man uit het caravannetje komt weer op en gooit samen met de anderen emmers water op de brandstapel.
 
Waar daartoe gelegenheid te maken valt ware het publiek in staat te stellen om eigen slechte karaktertrekkenop een papiertje te zetten en dat vervolgens in het vuur van de brandstapel te werpen als teken dat men die nare eigenschappen kwijt wil. Het wordt zo van een straffend een reinigend vuur. Misschien rappend uit te leggen?



Geen opmerkingen: