dinsdag 29 mei 2012

veertig miljard

         waarheen?           
Begin mei stond er in de Wall Street Journal een artikel met zware kritiek op de amerikaanse regering. Die had ontzettend veel geld doen toestromen naar financiele instellingen zoals banken omdat ze moeilijk zaten. Maar dat geld sijpelde niet vlot door naar de lagere echelons van de samenleving, zo werd betoogd, en in feite bleef daar stagnatie en armoe troef omdat de bankiers en zo gewoon hebzuchtig zijn en hun door de staat verstevigde positie begeren uit te buiten. Kennelijk heeft men te Den Haag deze analyse niet gelezen of begrepen, want de minister van Financieen vervalt in dezelfde fout ten aanzien van zuidelijk Europa.
Veertig miljard houdt hij beschikbaar, garandeert hij. Voor zo'n bedrag kun je bijna een half miljoen arbeidsplaatsen realiseren, ondermeer om treinwagons te bouwen. Ooit werd de wagonfabriek te Utrecht opgedoekt omdat men dacht dat het buitenland goedkoper kon leveren. Vergeten werd de kolossale afdracht aan de eigen Schatkist in de vorm van loonbelasting en sociale lasten. Het inkomen per hoofd van de bevolking rond de aardgasbel is het laagst van heel Nederland. Toch kan men ginds met de resterende machineindustrie best trams voor Amsterdam bouwen. Het materieel hoeft immers niet supersnel op te trekken zodat de passagiers omvallen en zich bezeren. Hoeveel nieuwe autos heeft de overheid elk jaar nodig met daarbij gevoegd ook taxis en waarom zijn die niet in een eigen fabriek te vervaardigen? Technische kennis is er volop en toereikend, maar het schort aan organisatorisch vermogen. Ook in de luchtvaart: Is het leuk voor nederlandse ingenieurs om werkloos toe te kijken hoe amerikaanse collega's aan de slag mogen? De JSF is zwaar en duur omdat het een multi-role toestel wordt terwijl ons land slechts een lichte jager behoeft die raketten kan onderscheppen, binnenkort. Washington legt steeds embargo op de laatste snufjes zodat het buitenland nooit up to date vliegtuigen krijgt. Technisch brengt de JSF weinig nieuws mee omdat de piloot eenvoudig niet meer g's kan verdragen. De Benelux en Scandinavie hebben in theorie voldoende in huis om niet in de VS te hoeven kopen en daar de aandeelhouders van de wapenindustrie te spekken, maar het schort aan organisatie. Den Haag, de grootste van de kleintjes, heeft incapabele ministers.
Benedenmodaal in Griekenland kun je aan werk en inkomen helpen middels aanplant van bos. Dat is voor het buitenland een prima investering want hout levert goed geld op en er wordt een groene deken gevormd die de hitte van de zon tempert en volgende generaties dankbaar doet zijn. Ook het toerisme kan dan grotere vlucht nemen. De griekse betalingsbalans was negatief maar niet zo erg dat er honderden miljarden uit de Europese Unie naar dat land moesten. De buitenlandse schuld van honderd miljard viel af te lossen uit de opbrengsten van het toerisme, een twintig miljard per jaar, indien import van luxe goederen, waaronder autos, beperkt werd. Waar gaat dan al het geld naar toe dat de regeringsleiders zeggen nodig te hebben? Athene kreeg te weinig belastinggeld binnen van de rijkere burgers en staat zwaar in het krijt bij de nationale banken die dreigen om te vallen als de staat het geleende geld niet terug betaalt. Dat geleende geld is hoofdzakelijk terecht gekomen bij de welgestelden, hetzij rechtstreeks of via winst op verkoop van dagelijkse benodigdheden. De juiste oplossing voor de huidige problemen is derhalve dit geld terughalen. Natuurlijk niet staatsondernemingen verkopen, want nieuwe eigenaars zullen belust zijn op profijt en daartoe de consumenten meer gaan rekenen. De Griekse Schatkist weer vullen kan onder andere met het schrijven van een ton schuld aan de staat voor elke huizenbezitter. Er komt dan een situatie enigszins vergelijkbaar met de hypotheekschulden bij ons. Maar zulks willen de gegoede burgers vermijden; niet alleen in Griekenland doch overal, want het zou een voorbeeld ter navolging zijn en van afstaan moet je niks hebben als je er warmpjes bij zit. Ook al kun je het niet "meenemen".
In Brussel zijn de machthebbers zelf welgesteld, net als de parlementariers die de belangen van hun eigen financiele klasse het best behartigen. Dus wil Brussel geld naar de griekse banken, etc. laten sturen. Net zoveel als ze nodig denken te hebben en vandaar die veertig miljard garantie ten laste van de Schatkist van het nederlandse volk.
Bent u een griek met goed inkomen en evenveel verdienend als een collega in Westeuropa dan zult u wel een eigen huis met zwembad hebben. Vooruitziende gaat u naar de bank voor een flinke lening met het huis als onderpand en de verkregen contante euros brengt u naar Zwitserland. Och, het zwembad is ook wat waard en de lening mag wel wat hoger. Ook kunt u een perceel bouwgrond als onderpand aanbieden voor nog meer krediet; niemand hoeft toch te weten dat daar al een huis, uw huis, op staat? De aanvoer van miljarden, onder andere uit Holland, maakt leuke transacties mogelijk en als straks er een nieuwe drachme komt kunt u gigantisceh koerswinst incasseren in een land met gedevalueerd prijspeil. Hoera toch? Of moet de minister te Den Haag uiterst snel weg omdat hij verkeerde belangen behartigt, onwetend of met opzet?
Stel dat er een miljoen landgenoten zijn die graag een garantie, een borgstelling van veertig duizend euro zouden willen. Wordt dan niet eerst grondig onderzocht hoe de vork in de steel zit? Als spaanse banken in moeilijkheden verkeren doordat de huizenmarkt instortte werd er ondertussen toch mooie nieuwe woonruimte toegevoegd zodat behuizing van mindere kwaliteit kan verdwijnen?! Een bekwame regering heerst dan en verdeelt. Kortom is dit probleem zuiver binnenlands op te lossen. Waarom dan een garantie van veertig miljard euro beschikbaar stellen voor kwesties in het buitenland? Voor de euro is er geen enkel gevaar als grieken en spanjaarden een tijdje moeten leven met lager inkomen en Brussel kan adviseurs naar Rome sturen om te helpen de belastingontduikers aan te pakken. De Europese Unie hebben wij nederlanders dringend nodig omdat hier de parels der wetgeving, art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, art 3 der Grondwet en art 60 van het Verdrag van Parijs (1953) worden verkracht teneinde een verderfelijke piramidale samenleving in stand te houden waarin boven over onder heerst en die uitbuit tot en met de schepselen in de bio-industrie. Indien wij op eigen kracht niet in staat blijken tot correctie is er hulp uit het buitenland nodig. Waartoe Brussel en Straatsburg gestimuleerd moeten worden. Wat te stemmen op 12 september? Een partij die het heel goed meent met de dieren zal ook eerlijke verhoudingen tussen de mensen nastreven, zo kunt u inschatten.
 

Geen opmerkingen: