maandag 25 juni 2012

Shell/Eemsmond

  
             Nieuw universiteits- en havenstadje?

De Shell gevraagd wat er achterblijft in Oostgroningen als het aardgas op is kwam er als antwoord dat er thans subsidies gegeven worden aan goede doelen. Het inkomen per hoofd van de bevolking is rond de aardgasbel het laagst van heel Nederland. De autoriteiten blijken cronies te zijn en men verzuimde adviseurs uit bijvoorbeeld Dubai aan te trekken. Den Haag wilde de prijs van het aardgas laag houden zodat ieder ervan profiteren kon. Thans ligt de dakloze onder de brug in de Buiteveldertselaan te Amsterdam in de kou en worden alle kamers van de villa's voor een spotprijs verwarmd. Terwijl luxe winkels met open deuren ook het heelal op temperatuur brengen.
Veel winst op het gas ging naar de aandeelhouders van de Koninklijke Olie met mogelijk tonnen of miljoenen voor Trix Amsberg. Met terugwerkende kracht is vereffening gewenst en dit ook op grond van de bijbelse regelmatige herverdeling om een gezonde samenleving te krijgen. Er is dan voldoende geld voor welvaart brengende investeringen, al mag het niet de bedoeling zijn om materialisme te stimuleren. Eventueel kunnen de noordelijke provincies een autonoom landsdeel gaan vormen om zelfstandige aanpak te vergemakkelijken. In het onderstaande  een schets van mogelijke ontwikkelingen langs de Eems:
 
Bij felle zon wordt het zeewater op de ondiepe wadden tot een vijfentwintig graden opgewarmd en stroomt vervolgens bij eb langs de stranden van Schiermonnikoog en Rottum. Met gemiddeld een meter ophoging -meer voor duin en dijk, in het midden niets- zijn Rottummeroog en -Plaat te vergroten tot een vijftig vierkante kilometer. Waarvan de westelijke helft te bestemmen valt voor groot wild en tegenover het toeristische Borkum plek is voor een badplaats, een havendorpje, een door de Eemscentrale verwarmd winterbad, een conferentieoord en een terp met boerderij. Vijfduizend bedden hier levert bij eco, collectieve, cooperatieve, aanpak elk groninger gezin duizend euro per jaar op.
In het al zo volle Amsterdam willen de beide universiteiten er nog duizenden studenten bij, maar beter lijkt stichting van een nieuwe universiteit in een stadje, tevens centrum voor de Eemshaven, boven Uithuizen-Roodeschool. De Europese Unie wil spreiding van welvaart en werkgelegenheid en zal dit verwelkomen. Het vliegveld van Eelde is hier naar toe te verplaatsen. Daar kan huisvesting komen voor instellingen van de Benelux en Scandinavische landen samen. Misschien met architectuur van ronde ramen zoals op schepen veel voorkomend. Op een stuk centraal water past een enorme notedop, een ARK met Ronde Tafel voor twistende en vechtende partijen. Met erbij wetenschappelijke staf voor aandragen oplossingen en publiek om te matigen. De noordelijke landen kunnen namelijk samen meer initatieven organiseren ter beteugeling van conflicten wereldwijd. De uitleg van de nieuwe stad is deels voorzien op windkerende sierras, daartussen ruim sop aan zeilende schoeners en klippers biedend. Omdat geluidshinder van vliegmachines verder af zal nemen kan het vliegveld naast het centrum van de stad liggen. Met combinatie van aankomst/vertrekhal, spoorwegstation, busstation, veerhaven in een eenvoudig maar mooi gebouw zoals een grote piramide. Autos zullen er niet nodig zijn indien automatische gondels voor twee personen of tweehonderd kilo vracht beschikbaar zijn op een vijf meter boven het maaiveld.


Een expressetrein zorgt voor verbinding met de Randstad, ondermeer via een droog gemaakt stuk IJselmeerbodem tussen Stavoren en Enkhuizen, waar achter een waterkerende heuvelige ringwal plaats zal zijn voor de bedreigde Siberische tijger, die gelet op het ontbreken van barrieres hier al eerder rondgelopen kan hebben. Het bestaande meer is overmatig groot voor vogels en vissen. De plaat in de Eems ware te verhogen voor beren. Als het bruinige water uit het Blauwe Meer gehaald wordt kunnen daar prachtige koeienrassen vertoeven en toeristen aantrekken. Over stukken dijk heen zijn terpjes met leuke gehuchten mogelijk. Ooit werd de wagonfabriek te Utrecht opgedoekt omdat men meende dat het buitenland goedkoper kon leveren. Vergeten werd de enorme afdracht aan de Schatkist van sociale lasten en loonbelasting. De oude machine-industrie van Oostgroningen kan best trams en treinen bouwen; waar het in NL aan schort is organisatorisch vermogen, vooral van de staat. En zijn de ingenieurs te dom om een licht onderscheppingsvliegtuig te bouwen, samen met de Zweden en Belgen, in plaats van de multirole JSF, zwaar, duur, amerikaanse aandeelhouders van wapenindustrie spekkend en nooit up to date omdat Washington de laatste snufjes geheim houdt?
Verdere uitwerking betreft keuze van roze kalksteen uit Judea voor de badplaats, evt christelijk-humanistische signatuur voor de universiteit nu de VU kenniskwartier wil worden van de kapitalistische Zuidas waar kleine luyden niet in tel zijn. Men kan alvast beginnen op het Internet met colleges economie anders dan gangbaar het kapitalisme ondersteunend. Reflecteer eens over vervanging op instellingen als de universiteit van laag opgeleid personeel door koffieautomaten, die de grote ondernemer rijk maken. Alsook over de parels der wet, art 1 van de universele Verklaring van de rechten van de mens, art 3 der Grondwet en art 60 van het Verdrag van Parijs (1953) welke door de politiek en de rechters onder tafel gewerkt worden teneinde een piramidale structuur van de samenleving te handhaven. En aangaande sociologie: waarom zet het CDA een vrouw met vijf kinderen -dom of egoistisch bij overbevolking- op de lijst? De VVD is voor vrijheid van de sterkste. Waarom willen PvdA-bobos met een ton aan inkomen voor anderen een stadspas? D-66 is goed voor onderwijzers en ambtenaren; meer geld voor het onderwijs = meer salaris (voor matig tot slecht onderwijs gericht op materialisme en egoisme). De SP is geen stem meer waard nu het een oranjepartij aan het worden is, accent leggend op hebben, niet op gelijkheid. Groen Links is niet zo groen dat het de verfoeilijke bio-industrie te vuur en te zwaard bestrijdt. Over te blijven lijkt slechts als eerlijke partij die voor de Dieren; wie het goed meent met onze medeschepselen zal niet gauw medemensen verraden.
De rijksuniversiteit te Groningen is ietwat een vreemde eend in de bijt, weinig bijdragend aan sociale en culturele verheffing van de regionale bevolking. Carriere maken, medemensen voorbijstreven en baas over hen worden zijn ook daar troef. Voor Den Haag en de Randstad is noordoost-Nederland vooral een wingewest waar je handlangers parachuteert. Tel eens het aantal filialen in Stad en begrijp waarom men daar zo graag een zweeftrein wilde: dan ben je snel bij het baasje in het Westen.
Frisia non cantat, heette het vroeger en dat slaat ook op de provincie Groningen, die pas later naar de stad is gaan heten. Het houtje van Westeremden bevat, indien het echt is, een heel oude tekst der nederlandse taalgroep: Ol haim is geemm lu van d' Eems; de veem vrouwen getuigen. Is dit wat er staat? Sommigen menen dat het over ene Hamlet (Amluth) gaat. Ondertussen blijkt het futhark geschikter dan het latijns alfabeth om de klanken van het groninger dialect weer te geven en dit kun je toepassen voor straatnamen in Eemsmond.
Momenteel is er aan de groninger kust scherpe scheiding tussen droog en marien milieu door veelal een zeer rechtlijnige dijk. Het stedelijk domein van Eemsmond kan zich uitstrekken tot een kilometer voorbij die dijk in zee, alsook op het land, waarbij de vaste grond varieert van bodem der wateren (klein Stockholm) tot heuveltop. Verderop een caldeira in zee met electrische centrale, strand, raketafweer, centrum voor militaire vorming om hoofd en handen te leren gebruiken in tijd van nood.
Kijk, een heleboel jeugd varend op het snelstromende water van het estuarium in Eemsschouwen, lerend als team zeilen, zwaarden en roer te bedienen. Met niet achterblijvend op de wal doch meevarend in de kajuit evt sponsors. Te Nieuw Statenzijl daarentegen, aan de overkant van de A, rust onder een rood boerendak op witte pilaren voor meditatie.
          

Geen opmerkingen: