maandag 28 januari 2013

essay

           VU schiet op eigen en ander terrein tekort
 
Weldra krijgt de Vrije Universiteit beschikking over nieuwbouw aan de Amstelveenseweg waarvoor het bestuur een soort stalinistische architectuur heeft uitgekozen zonder beschutte buitenplekken. De hoge zuidmuur van het ziekenhuis is af doch verzuimd werd om hier een gunstig, prettig micromilieutje te creeren. Terwijl het gebouw voor de verpleegopleiding nog steeds geen serre heeft. Zon en warmte zijn uitstekend voor patienten en tijdens de scholing moet toekomstig personeel daar uiteraard vertrouwd mee raken. Midden in het complex staat de energiecentrale met hoge pijp. Daar kun je een dak in de vorm van een vulkaan omheen bouwen met eronder hangende tuinen voor medicinale planten en recreatie van patienten. Waarom staat het binnenterrein van de universiteit onnodig vol met autos? Klaarblijkelijk kan de VU goede inrichting, ook met betere verkeersgeleiding buiten de muren, zelf niet af en laat men dan hulp inroepen uit het buitenland, want kennis is er daar genoeg. Aan de gemeente heb je weinig; kijk eens hoe die de Boelelaan vermaakt heeft en naliet om de rails door te trekken naar de Buitenveldertselaan. Net als in Melbourne zou er dan een binnenstadstram kunnen rijden, samengesteld uit de lijnen 5, 16 en 24. Een Linksom/Rechtsom-tram in een achtvormige lus met de stoplichten voor autos aan de achterkant van de haltes. Voor bezoekers van de hoofdstad die veel adressen afgaan is dit aantrekkelijker dan een Noord-Zuidlijn  met weinig stations en veel trappen. Doe die maar over aan de NS zodat forenzen niet hoeven over te stappen. Scheelt tien minuten per dag, een uur per week, een week per jaar, een jaar eerder AOW. Een dubbeltje meer maakt tram en bus gratis en verlost van de tralies; zet dan een fooienpot bij de chauffeur en die zal nooit meer vlak voor je neus wegrijden.
Er zijn plannen voor nieuw beta-onderkomen. Dat zal bestaan uit rechthoekige en vierkante kamers en zalen. Prettig is het om eens te verhuizen voor de zittende dikkonten met levenslange verzorging in een vette baan. Eerlijker is het om hen te ontslaan nadat zij een miljoen uit de ruif te pakken hebben en anderen kans op ontplooiing te bieden. De ex's hebben dan tijd om een goed leerboek te schrijven. Ondertussen is het een grove schande dat het geweldige boek The Quantum Theory of Gravitation (2003) van Vasily Yanchilin alsmaar op de plank blijft staan en de studenten onkundig, dom gehouden worden ten aanzien van prachtige nieuwe theorie. Einstein's algemene relativiteitstheorie dateert van voor de kwantummechanica bekend werd en is in strijd met het principe van least action: Een photon dat massa passeert zal dit doen met zo groot mogelijke stappen (oscillaties met lage frequentie) en daarvan zo weinig mogelijk. Vandaar een paraboolbaan zoals waargenomen; als Einstein gelijk had zou men een hyperbool traject waarnemen. Om de Spinozapremie te bemachtigen voor een eigen theorietje van mindere of geen kwaliteit verbande de UvA, de met de VU samenwerkende broeder in het kwaad, Yanchilin's boek naar een afgelegen magazijn, waar de studenten moeilijk bij kunnen. Wikipedia, behalve de spaanse, boycot het werk van de russische onderzoeker gelijk men in de duistere Middleeuwen onwelgevallige boeken, gevestigde autoriteit aantastend, op de brandstapel gooide.
 
Vlakbij de VU is er de kapitalistische Zuidas waar de Mammon regeert. Naar verluidt haalt men daar met tax evasion 4 x zoveel geld uit Afrika dan er als ontwikkelingshulp en uit collectes naar toe gaat. Modern enslavement ergo en Michelle Obama mag zich hierover orienteren voordat zij naar Amsterdam komt. Temeer daaar de advocaten ook een miljard dollar ten nadele van de gewone amerikaanse belastingbetaler hebben weten te ontfutselen. De bobos van de VU willen kenniskwartier worden van deze Zuidas. Waar geen plaats is voor kleine luyden. De Bommels in het bestuur van Amsterdam stemmen in met nog duizenden studenten erbij in de al overvolle stad (met slecht onderwijs, zeer slecht gemeten aan deze notitie), waar ook een kolengebergte en een benzinemeer gerealiseerd moesten worden. Terwijl rond de aardgasbel het inkomen per hoofd van de bevolking het laagst is van heel Nederland laten luxe winkels in de Randstad  -te duur voor volk uit Slochteren- de voordeur open tijdens de kou. Alle kamers in de villa's te Wassenaar en Het Gooi worden voor een spotprijs verwarmd en in de kerstvakantie bleef de warme grote hal van de voorheen christelijke Vrije Universiteit voor zwervers potdicht. Dat moeten we allemaal niet willen. Het is mogelijk om boven Uithuizen-Roodeschool een nieuwe universiteit van sociaal rood-christelijke signatuur te stichten in een stadje gebouwd op windkerende sierras, dat tevens centrum voor de Eemshaven zal zijn. En met vliegveld Eelde hier naar toe verplaatst of op de plaat in de Eems voor Delfzijl. Rottum valt te vergroten tot een vijftig vierkante kilometer met aan de westkant groot wild en tegenover het toeristische Borkum een koninginne-badplaats, eco-coco (collectief, cooperatief) met vijfduizend bedden, conferentieoord en door de Eemscentrale verwarmd winterbad. Die centrale kan eveneens de aangename vorm van een vulkaan krijgen of, aangezien er toch stevige fundering nodig is, in zee gebouwd worden als caldeira met binnenstrand. Bij felle zon wordt het zeewater in de waddenzone opgewarmd tot een 25 graden en stroomt bij eb dan langs het strand. Op het Eems-estuarium kunnen leerlingen in teams van drie voor roer, zeilen en zwaarden varen in een nieuw type schouw terwijl de evt sponsor niet op de wal achterblijft maar mee mag in de kajuit.
Als antilliaanse eilanden autonome Rijksdelen zijn kan zoiets dan ook voor Groningen-Drente? In Stad (de plaats Groningen) hebben ze merendeels filialen en vandaar de roep om een zweeftrein zodat men snel bij de superieuren in de Randstad kon verschijnen. Heel anders dan in Luxemburg. Ook worden er veel vrienden geparachuteerd in royale bestuursbaantjes, hoewel dezen verzuimen om, zelf onkundig en onbekwaam, adviseurs in te huren uit bijvoorbeeld Dubai.
Dan de ganzen, waarvan er volgens mensen teveel zijn: Tijgers lusten die wel en in het voor vogels en vissen overmatig grote IJselmeer valt een heuvelige ringwal op te werpen met daarbinnen droog land voor de bedreigde Siberische tijger. Het beest kan vroeger ook in Europa rondgelopen hebben want natuurlijke barrieres waren er niet. Een non stop (stoom)trein Groningen-Amsterdam hierlangs heeft slechts een vijf kwartier nodig en als die bij een drenkplaats even langzaam rijdt....
 Waar vind je op de VU informatie over spreiding van welvaart en werkgelegenheid zoals de Europese Unie zeer terecht wenst? Met inbegrip van praktische uitwerking der op de VU gelukkig nog niet officieel afgezworen geboden zoals het gunnen van sabbath aan het hoen, rondscharrelen in een natuurlijke omgeving in plaats van de Mammon te dienen met het serveren van plofkip in de mensa. Of het Gebod om de os van de naaste niet te begeren. Die heeft het dier nodig om te ploegen. Anders komt er geen opbrengst van zijn land. Multinationals trachten alle ossen in hun stal te krijgen. En de VU laat voor deze carrieredagen toe: medemensen voorbij streven en baas over hen worden. Ooit gehoord van het vijftigste jaar ter herverdeling der produktiemiddelen? Veertig gold als een volledige periode en daarom mag een misdadiger nooit langer dan veertig jaar opgesloten worden. Pas na vijftig jaar de looser een nieuwe kans geven is dus voor de haves wel erg lenient. Jeugd moet herverdeling eisen om gelijkwaardige startposities te verkrijgen. Tegenwoordig kan herverdeling geleidelijk via belastingheffing en vooral door volop toegankelijke scholing zonder enige drempel aan te bieden. De ex-VU-er Zalm verlaagde de vermogensbelasting zodanig dat welgestelden letterlijk slapende rijker worden. De VU heeft niet geprotesteerd? Vriend W Bos  (ik een ton -of drie-; jullie een stadspas) zorgde vervolgens voor driekwart mijoen als baas van de rijksbank ABN Amro. Waar blijven voorstellen van de VU om vermogens, groter dan nodig voor een redelijk inkomen, jaarlijks met zeg een 5 % te reduceren richting Schatkist of coco ondernemingen? Behalve wat door eigen arbeid vermeerderd wordt. In Amerika is de kloof tussen rijkste en armste burger vijftig miljard dollar wijd. Dat willen de amerikanen niet. Het Congress is daaraan schuld. Daarom iets over het engels:
In Kaapstad blijkt er onder het huidige bewind, dat gaarne het engels promoot, een zes-sterren hotel te bestaan. De miljonairs en aandeelhouders van winkelketens in die stad hebben weinig omgang met het lagere personeel en wat vervoer betreft is er groot verschil tussen rijk en arm. Het engels is taal van klassemaatschappijen zoals de britse met oude adel en de amerikaanse met geldadel. De Boeren en zwarten hadden veel meer consensus-samenlevingen met iedereen in principe ongeveer gelijke status. Echter kwam de zwarte bevolking oorspronkelijk uit West-Afrika waar men hoge percentages fast twitch spiervezel heeft, geschikt om te sprinten en net als de leeuw de rest van de dag je gemak ervan nemen. De Boeren daarentegen hebben evenals de marathonlopers aan de oostzijde van het continent veel slow twitch spiervezel; prima om de hele dag bezig te zijn. En toen wilden de hardwerkende Boeren niet delen met die anderen. Maar ze mochten van hun geloof niet racistisch zijn. Zo bedachten ze dat de zwarten buitenlanders waren, in "thuislanden" horend. Heel egoistisch, zeer menselijk, pikten ze zelf de grootste en beste stukken land in. Nu dreigt het gevaar in Zuidafrika dat men al engels sprekend gewend raakt aan klassemaatschappij en die accepteert.
Dat kan eveneens bij ons gebeuren en daarom is het goed het engels van de universiteit te weren. Er zijn genoeg buitenlanders uit streken met ergens binding aan onze taal die nederlands willen leren om hier te studeren. Wel ware het nederlands te verfraaien, bijvoorbeeld door net als in het gronings het lelijke ge- weg te laten. In het proto van de nederlandse taalgroep maakte men waarschijnlijk nieuwe woorden door voor de vorm een bepaalde klinker te kiezen, de beginletter uit te zoeken voor omschrijving van de scherpte der begrenzing van een object en soms de slotmedeklinker van drie letter woorden te bezigen om iets over de bewegingstoestand te zeggen. Dit valt wellicht weer in te voeren als er woorden voor nieuwe begrippen nodig zijn.
 
De professoren -nagenoeg alle- hebben de mond vol over gelijkheid en democratie doch knijpen de kat in het donker: Zij laten zich voor het leven benoemen tegen overmatig salaris en scheppen zo fundamentele ongelijkheid. Daar praten ze liever niet over, maar in hun kielzog doen ambtenaren precies hetzelfde en is er een nieuw soort feodale maatschappij ontstaan. Vriendelijk lachend bestelen die brave hoogleraren de minderen en zo ontstaat er criminaliteit van achtergestelden om enigszins te vereffenen. Beroepsdieven zien daarin aanmoediging om hun productiviteit te continueren en op te voeren. Waarom ook niet als het misdrijf der professoren ongestraft blijft? Art 3 der Grondwet komt pas tot zijn recht bij open, eerlijke sollicitatieprocedures, maar op de VU worden buitenlui vooreerst niet toegelaten. De vakbond volgt dit verkeerde spoor. Ook vergt het art roulatie om ieder kans op ontplooiing te verschaffen. Bij goede verdeling van betere en slechtere banen wordt de werkloosheid nul en de welvaart van het land maximaal. Een graadje erger in het kwaad zijn de NL rechters, minachtend art 1 der Verklaring van de rechten van de mens hoewel dit grondslag vormt van het erkende Internationale Verdrag op Burgerrechten. Bovendien laten zij geld toe als medebepalende factor, want hoe valt anders het bestaan van rijke advocaten te verklaren. Recent bedrogen Rutte en Samson het volk, dat helemaal souverein is en boven politieke partijen hoort te staan, dus zeggenschap over hoofdzaken via referenda heeft. Waarom hebben VU en andere universiteiten geen modellen gemaakt om te corrigeren, de onbekwame eigen "vakmensen" ontslaand en vervangend? Het antwoord weet iedereen al: Men heeft zich hoog in de piramidale samenleving genesteld en kijkt neer op gewoon volk, dat niet moet zeuren over evenredige verdeling van macht en geld.
Zeggen rijkgeworden gereformeerden: Ach, de Christus zal wel voor onze zonden boeten? 's Zondags vooraan zittend in de kerk menen zij recht te hebben op goede verzorging Boven na een riant aards pensioen op kosten van mindere broeders en de Derde Wereld. Het hoeft niet in warme hel te eindigen, hoor. Bij de germanen was hel het schitterende oppervlak van koud water waarin je niet verzeild, verdronken moest raken. Nu valt te denken aan een kist waarin je jouw neus niet kunt sluiten voor de stank van de rottende resten terwijl hemel een IQ van honderden meebrengt, genoeg om een mooi lichaam te kiezen. Dat mag natuurlijk niet ten koste van anderen en het is zaak om hier Beneden je al voor te bereiden. Het Rijk der hemelen is komende waar men zich als burgers daarvan gaat gedragen.
Conclusie uit het bovenstaande is dat de professoren in hoge mate het rotte in de westerse samenleving hebben veroorzaakt. Want inhalige zakenlieden kunnen heus niet tegen oprechte intellectuelen op. De media steunen de misstand vanwegen hun portemonnee. Het volk is nog te weinig ontwikkeld om tegengas te geven, maar niettemin kan er alvast een referendum komen dat roulatie beveelt: weg na een tien jaar of een miljoen uit de Schatkist en evt asperges steken of ouderen verzorgen. Heb je mooi tijd ook om na te denken, te reflecteren heet dat in wetenschappelijke taal. Laat er wet zijn dat ieder in overheids- of verwante dienst zweert om art 1 der Verklaring van de rechten van de mens volledig te zullen respecteren en te bestrijden wie saboteren, doch nooit een oog uitstekend voor een uitgeslagen tand. Dan vallen de huidige bedriegers automatisch weg en krijgen we nog dit jaar grondige vernieuwing, verbetering.
 
      
            
            
           

Geen opmerkingen: