dinsdag 12 februari 2013

straattoneel

                     de radiomaker
                              
                                      Voor een oud, klein caravannetje (beschikbaar uit stalling De Ganzenhoeve te Zeewolde) staat een verslaggever die zijn microfoon en bijbehorende spullen in orde brengt, zich dan tot de studio wendt, het gezicht naar het publiek gekeerd.
Verslaggever: Hallo studio, ik ben klaar hoor. Kan ik al beginnen met de reportage?
Er klinkt wat gekraak uit de koptelefoon.
V: Nog even wachten? Geef me een seintje, dan licht ik ondertussen het publiek even in over het komende interview.
V doet een stap naar voren en rondkijkend tegen het publiek, de microfoon bij de mond: Het gaat over de nieuwe nederlandse republiek. Over afzetting van Beatrix van Amsberg omdat zij als staatshoofd de wet moest handhaven maar dat niet doet. Zo dadelijk krijgt u een interview met een presidentskandidaat.
Er klinkt gekraak uit de koptelefoon, V veert op en zegt: Ik hoor dat we kunnen beginnen. Hij klopt op het deurtje van de caravan. Dat gaat open en een tamelijk jonge man steekt zijn hoofd naar buiten over de onderdeur en kijkt rond.
V: Goedendag, ik kom u interviewen. Weest u zo goed om mij te woord te staan.
M, luid en duidelijk: Tja.
V tegen publiek, wijzend naar de jongeman: Dit wordt wellicht onze nieuwe president, staatshoofd van de Republiek der Nederlanden. Zich wendend tot M: Heeft u er zin in?
M: Och.
V: Eerst moet Beatrix afgezet worden. Die trekt haar familie voor, beschouwt en behandelt ons als tweederangs burgers. Huh, ze stamt zeker niet van Adam af met haar blauwe bloed. Lachend: Even prikken om te zien of ze echt blauw bloed heeft kan geen kwaad. Anders is ze immers een bedriegster.
V tegen M: Zult u als president volstrekt de wet handhaven? Ik bedoel art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens dat we allemaal geboren worden vrij en gelijk in rechten?
M: Ja hoor.
V: Dit artikel vormt de grondslag van het door Den Haag erkende Internationale Verdrag op Burgerrechten. In de nieuwe republiek komt er een verplichte eed voor iedereen met een overheidsbaan. Even de tekst opzoeken. Hij frommelt in zijn jaszak en leest dan voor van een stuk papier: Iedere kandidaat voor een publieke funktie zweert of belooft: (leest langzaam voor) Ik zal volledig respecteren art 1 der Verklaring van de rechten van de mens; V kijkt op: dus dat artikel dat we allemaal gelijkwaardig zijn en gelijk in rechten en dat natuurlijk ook blijven. Hij leest verder: En bestrijden wie dit saboteren. Heel even pauze: Maar daarbij nooit een oog uitstekend voor een uitgeslagen tand.
V tot M: Klopt dit?
M: Zeker. Hij doet het deurtje verder open en blijkt een mooie lichtblauwe jeans te dragen met erboven een donker t-shirt of modieuze trui.
V tegen publiek: Mensen, hebben jullie in de gaten dat dan de huidige bonzen moeten verdwijnen? Ze vallen automatisch af omdat ze in de fout zijn gegaan, gezondigd hebben tegen de christelijke, tegen de humanistische, tegen de liberale, gelijkheid. Ze worden de laan uitgestuurd omdat ze onze gelijkwaardigheid hebben geminacht. Er zijn ongetwijfeld legio mensen bekwaam om het beter te doen met eerlijk zijn en willen delen. Hij richt zich weer tot M: Nietwaar?
M: Vast en zeker.
V: Er is alleen een probleempje met de rechters. Zij hebben steeds de bovenlaag begunstigd tegen dat artikel over universele gelijkwaardigheid in, tegen beter weten in deden ze dat om de kring waartoe zijzelf behoren te bevoordelen. Zij kunnen daarom niet blijven zitten achter de groene tafel.
M: Nee.
V: Ze moeten vervangen worden. Wij willen geen piramidale samenleving met een elite die meer dan evenredige porties macht en geld inpikt. Dus weg uit de piramidale samenleving, die Amsberg in de hoogte steekt als een vlag op een modderschuit. Uittocht moeten we willen naar werkelijke vrijheid en democratie.
M: Precies.
V: Misschien zijn er mensen in het publiek die zich afvragen hoe het met Groningen moet. Het inkomen per hoofd van de bevolking rond de aardgasbel is het laagst van heel Nederland. De Shell laat niks achter als het gas op is. De inwoners van Slochteren komen niet in de dure luxe winkels van de Randstad die de voordeur 's winters open laten staan omdat het aardgas zo goedkoop is. V kijkt naar M. M krabt zich achter de oren.
V: Kan Groningen, misschien samen met Drente, een autonome deelrepubliek worden, net als sommige antilliaanse eilanden; u weet wel St Maarten, Aruba, Curacao met eigen bestuur. Dat levert in Groningen en Drente goede banen op en vermindert de files naar de Randstad.
M: Zouden ze dat willen?
V tegen M: U zou dan maar een beetje ook hun president zijn.
M: Geeft niet hoor.
V tegen publiek: Zouden ze in Groningen er goed aan doen om adviseurs uit een rijke oliestaat aan te trekken? Bij voorbeeld uit Dubai? Waar de KLM ook op vliegt. Peinzend: Luxemburg is kleiner dan Groningen-Drente samen maar veel zelfstandiger en dat legt geen windeieren.
M komt uit de caravan, gaat lichtelijk wijdbeens staan met de armen gekruist voor de borst.
V tegen M: Kunt u schrijden, als een koning? Hij doet voor (hierbij blijft het hoofd altijd op dezelfde hoogte).
M lachend: Niet nodig.
Er klinkt weer geknetter uit de koptelefoon.
V: Oh, de studio meldt even een plaatje te willen draaien. Wacht, dan zet ik de luidspreker aan zodat we mee kunnen genieten.
Nu volgen "Edel en hoog...+ Humain par...." uit het stuk straatheater "Oud vuil aan de kant", te vinden op www.janjitso.blogspot.com van 29 januari 2013.
Na afloop blijkt een dame met mooie stem de laatste regel nog eens te zingen, half neuriend.
V tegen dame: Vindt u het mooi?
D: Was het allemaal maar waar wat er in het lied staat.
V: We kunnen  het in elk geval zingen. Op zijn minst als reminder, om ons goede zaken te herinneren, ervan bewust te worden.
D: Begrijpen de mensen dat? Weten ze dan wat er moet gebeuren?
V: De republiek straks brengt de werkloosheid praktisch terug tot nul.
D: Hoe kan dat?!
V: Gewoon door herverdeling van banen, door roulatie, ieder kans geven op ontplooiing. Betere en mindere arbeid eerlijk delen met idem de beloning.
D: Nou, daar zullen de bobos die tonnen pakken wel op tegen zijn.
V: En ook de professoren in hun overmatig betaalde baan met voor het leven een beschermde positie.
D: Van die professoren moet de jeugd het toch hebben. Ik bedoel voorlichting, goed onderwijs.
V: Ach, de meeste professoren, bijna allemaal, zijn voor een piramidale samenleving. Heel nadrukkelijk sprekend: Uit Eigen Belang. Ze willen niet anders dan hogeren en minderen.
D: Dan zou Nederland dus hulp uit het buitenland behoeven om verbetering te krijgen?
V: Gelukkig hebben we de Europese Unie. Gelukkig, want die is voor spreiding van welvaart en werkgelegenheid. Die wil dat iedereen mee kan doen in de welvarende samenleving.
D: Maar Brussel...
V: Ja Brussel! Daar zitten veel verkeerde mensen. Het europese volk heeft plicht om die te vervangen.
D: Vervangen? Door wie?
V: Tja, wie spannen zich in om een eerlijke democratische samenleving te krijgen? Met souverein volk dat via referenda beslist over hoofdzaken.
M: Tja, wie! Hij slaat de handen voor het gezicht.
D tegen M: Wie bent u als ik vragen mag?
M: Gewoon, een burger.
V: Hij is presidentskandidaat voor onze republiek.
D wijzend op het caravannetje: En dat is zeker zijn paleis?
M: Och, wat heb ik eigenlijk nodig?!
D: Zijn er nog meer kandidaten?
M: Duizenden, ja duizenden.
D: Dan wordt het moeilijk kiezen.
V: Via het Internet kunnen gegadigden bekendheid krijgen. Via het Internet kan het volk ook stemmen.
D: En Beatrix?
V: Dat is toch een gemene oude vrouw die haar familie voortrekt en ons als tweederangs bejegent.
D: De dominee bad nog voor haar in de kerk.
V: Dominees spreken met dubbele tong. Zij verhalen over de voordelen van Uittocht; toen uit slavernij, nu uit het kapitalistische, zeg maar egoistische systeem. Aan de andere kant metselen zij mee aan de piramide met Trixje of het zoontje aan de top. Snapt u?
D: Daar moet ik even over nadenken.
M: Toe maar, hoor.
D: Waarom is kapitalisme niet goed? Het verhoogt toch de welvaart?
V: Die welvaart raakt oneerlijk verdeeld. Zo krijg je problemen. Zo wordt ook misdaad om het zelf beter te krijgen gestimuleerd. En je eet niet meer van dezelfde tafel. Tussen haakjes slechte voorbereiding voor het hiernamaals.
M: Herverdelen op zijn tijd is goed.
V: Bij de israelieten moesten eens in de vijftig jaar de produktiemiddelen opnieuw verdeeld worden. Om loosers een nieuwe kans te geven, maar vooral om jeugd gelijke startposities te verschaffen. En veertig gold al als een volledige periode. Je mag bijvoorbeeld iemand nooit langer in de gevangenis laten zitten dan veertig jaar.
D: Herverdelen gebeurt toch nergens?
V: Het kan wel; wellicht geleidelijk door jaarlijks een vijf procent van groot kapitaal af te romen en dat te bestemmen voor collectieve, cooperatieve ondernemingen.
M: Behalve wat je door eigen arbeid vermeerderd hebt.
V: Inderdaad.
V: Er is ook het oude Gebod om niet de os van de naaste te begeren.
D: Wie heeft er nou nog een os!
V: Die os moest de ploeg trekken. Anders kreeg de boer geen opbrengst van zijn land. Multinationals trachten alle ossen in hun stal te krijgen.
M: Zo is het.
V: En vergeet niet de sabbath voor het vee: rondscharrelen in een natuurlijke omgeving.
M: Weg met de bio-industrie.
V en D: Weg met de plofkip.
Er klinkt een knal van een rotje. Een jongen met nog ander vuurwerk in zijn hand loopt langs.
V houdt hem staande: Je laat ons schrikken.
J: Sorry hoor, meneer; het was maar een klein rotje. Voor een klein pleziertje.
D: Gelukkig geen geweerschot. Tegen M: Bent u niet bang voor aanslagen? Rechts is zo goed georganiseerd....even pauze....behalve hun geweten dan.
M: Wat zal ik zeggen....Kijk, de hoek van de akker, de opbrengst ervan, behoort aan de vreemdeling, aan de weduwe en wees, aan het wilde dier. Ook rechtse mensen hebben best bestaansrecht; alleen moeten zij anderen niet willen overheersen.
 
V,D, M en J maken een kring, hand in hand; dansen en zingen op de wijze van Kortjakje:
Rutte en Samson zijn heel ziek
vormen saam een vuile kliek
V: Ze hebben niet de steun van de meerderheid van het volk volgens de opiniepeilingen.
D: Sterker nog: Die steun hebben ze nooit gehad, want bij de verkiezingen stonden ze lijnrecht tegenover elkaar; je weet wel.
J: Hadden we maar Wouter Bos.
V, D en M: Foei, die W Bos van "Ik een ton"
D: of drie
V, M en D: "en jullie een stadspas".
D: Hadden we maar Zalm.
V,M en J: Foei, dat vriendje van Bos met driekwart miljoen aan salaris en betere mensen aan de kant.
D: Betere mensen aan de kant?
V: Als minister verlaagde Zalm de vermogensbelasting zodanig dat welgestelden letterlijk slapende rijker worden.
Allen: Foei, foei, foei. Ze lopen in een kring met opgestoken vingertje, al hoofdschuddend.
Allen zingen: Trix en Alex zijn heel ziek
vormen een bedriegerskliek
D: Wacht even: Ze stammen niet van Adam af want ze hebben blauw bloed.
J: Even prikken!
Allen: Even prikken, prikken, prikken (weer hossend in een kring al prikbewegingen makend)
Ze zingen: Oranjeklanten zijn heel ziek
vormen saam een rechtse kliek
D: Hoe raken we ze kwijt.
V: Dat kan in politieke strijd.
M: Diep zouden zij moeten denken
J: Gelijkheid aandacht schenken.
Allen: Nu nog is 't vaderland heel ziek;
beterschap brengt ons de republiek.
                   -------------------------------------------------------------
 
Notitie over de afzetting van B. Amsberg, bijv. volgens twee mogelijkheden:
 
De ene is dat de Eerste Kamer zich gaat gedragen als een college van verstandige lieden, gekozen om land en volk te dienen, en vaststelt dat art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, ook grondslag zijnde van het erkende Internationale Verdrag op Burgerrechten, onder alle omstandigheden te respecteren is. Wie in een beleidsfunktie te dien aanzien zich misdragen heeft wordt vervallen verklaard van het ambt.
 
De andere is dat het volk zijn souvereiniteit tot gelding brengt en middels vergadering, referendum of via het Internet verklaart dat allen die zich ten aanzien van het universele verwoord in dat artikel -ieder wordt geboren vrij en gelijk in rechten- aan sabotage schuldig gemaakt hebben niet in rechte een publieke funktie kunnen uitoefenen. Merk op dat zulke verklaring geen meerderheid vereist of behoeft omdat art 1 onaantastbaar is.

Geen opmerkingen: