donderdag 19 juni 2014

er af


              Zalm eruit!
In kennisland zijn tientallen mensen bekwaam om een bank als de ABN Amro te leiden en ook willend daartoe. Eigenlijk wel honderden; je moet het overigens niet aan een enkele persoon toevertrouwen, want graaizucht kan plotseling opkomen en gaan domineren. Geen enkele bankdirecteur, een openbare instelling als een niet om mogen vallende bank dirigerend, hoeft meer te krijgen dan een minister. Laten we wet maken om het teveel betaalde terug te vorderen.
Onze "grondwet", basis ook van de Europese Verdragen, is art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, al willen regering en parlementariers daar niet van weten teneinde een piramidale maataschappij in stand te houden waarin zij meer dan evenredige macht, poen en status pakken.
Bijvoorbeeld omvat art 1 recht op een eigen minimale plek om te wonen of te verblijven zonder dat een ander tegen je wil daar munt uit peurt. Evenzo bestaat er recht op deelname in het produktieproces en om zulks op gezonde wijze te verwerkelijken behoort er herverdeling van betere en mindere banen toegepast te worden. Uit de Schatkist betaald krijgen mag niet langer dan een zes jaren duren, eenzevende van het werkend leven. Daarna is de beurt aan een ander. Dit geldt voor ambtenaren; het geldt voor professoren hoewel dezen hierover zwijgen om de eigen overbetaalde en beschermde positie niet in gevaar te brengen. Overweeg wat de inhoud van Grondwetsartikel 3 is. In de zo zich vernieuwende samenleving is geen plaats voor levenslang parasiterende miljonairs. Naar voorbeeld van de oud-testamentische herverdeling van het produktiemiddel land om loosers een nieuwe kans te bieden en vooral om jeugd ongeveer gelijke startposities te verschaffen dient overmatig privé kapitaal in zeg twintig jaar afgeroomd te worden richting Schatkist of coco (collectieve, cooperatieve) ondernemingen, behalve wat door eigen arbeid vermeerderd wordt. Dit valt op de universiteiten uit te werken. Dan wordt het mogelijk om de inkomstenbelasting fors te verlagen en de belastingvrije voet sterk te verhogen. U hoeft niet meer de last van des dokters aanslag te dragen. Kortom is er verandering van belastingheffing op inkomsten naar beperking van overmatig bezit. Het schaden van de gelijkwaardigheid uitgedrukt door art 1 en nog diepgaander verwoord in het Tweede Grote Gebod wordt verminderd.
Toen Zalm minister was heeft hij de welgestelden begunstigd zodanig dat zij letterlijk slapende nog rijker konden worden. De man deugt in de financiële wereld dus niet gemeten aan het bijbelse Tweede Grote Gebod, dat het summum van onze beschaving weerspiegelt.
 
           

Geen opmerkingen: