maandag 16 juni 2014

L, NL, G-D

                       op z'n luxemburgs?
 
Onlangs stond er in een krant een lijstje met veelverdieners, zo van een half miljoen en meer. Dergelijke hoge salarissen zijn mede mogelijk dank zij de nederlandse bodemschatten want daardoor hoeft de staat niet zoveel af te romen van de haves. De prijs van het aardgas is laag zodat alle kamers van villa's lekker warm kunnen blijven en luxe winkels in de Randstad de voordeur open houden. Erg aardig dus van de groningers die bovenop dat aardgas zitten en bijvoorbeeld in Slochteren tevreden zijn met eenvoudige stulpjes. Dus het meeste profijt gaat naar de heren vooral gevestigd in de Randstad en dat zal altijd zo blijven. Zo willen zij dat. Alle respect hoor voor de mensen in de periferie van het land maar die zijn nu eenmaal minderen, komen niet in aanmerking voor gelijk op delen. Dit laatste hopen is pure illusie; Holland heeft een piramidale samenleving met hogeren en lageren; het parlement bevestigt dit voortdurend.
In Luxemburg zijn de inkomens extreem hoog doordat men er niet schroomde belastingontduikers te begunstigen en aan hen te verdienen. Dit hoort bestraft te worden met zeg een boete gelijk aan een jaar nationaal inkomen. Hetzelfde geldt voor de zwitsers. Maar hoog zijn de inkomens ook omdat er geen onnodige afvloei is dank zij staatkundige onafhankelijkheid. Slechts als de groningers en drenten, misschien ook de friezen en de Ost-friezen samen dit voorbeeld volgen in een onafhankelijke republiek zal de eigen bevolking op gelijkwaardige voet komen met aanzienlijke vermeerdering van welvaart. Dit is binnen de Europese Unie heel wel mogelijk en kan duren totdat de hele Benelux zich afkeert van het piramidale gedoe met meerderen en minderen, rijken en sloebers, betweters en mondgesnoerden.
Hoe doe je dat, onafhankelijkheid van de hollandse bovenliggers verwerven? Vanouds had de noordelijke bevolking een consensus systeem voor politieke beslissingen, waarin het latere internationale art 1 der Verklaring van de rechten van de mens eigenlijk al basis was. Dit art, ieder wordt geboren vrij en gelijk in rechten, geldt natuurlijk niet slechts voor kleine kinderen. Het omvat recht op plek en produktie zonder dat anderen tegen je wil zich tot jouw nadeel daaraan verrijken. Wil de meerderheid een onafhankelijk Noorden - en dat is gemakkelijk genoeg te meten op volksvergadering, per stembus of via het Internet, dan zal dit een feit zijn dat Den Haag moet respecteren. Van de aardgasbaten zal een flink deel aan overig Nederland ten goede moeten blijven komen maar de uitbuiting is dan voorbij. Er blijft ook nog genoeg geld over voor echte ontwikkelingshulp: jongeren die in eigen land geen opleiding vermogen te krijgen hier helpen, export van in prijs verlaagd treinen waar tot dusver de westerlingen slechts auto's en asfalt leverden. Mercedessen halen oude gammele bussen in en de oliesjeiks lachen. Maar 1e, 2e en 3e klasse treinpassagiers komen gelijktijdig aan. Als je een kustvaarder weet te bouwen lukt dit ook wel met spoormaterieel, inbegrepen trams voor Amsterdam. Nog meer? Je kunt een sabbaths-stad verwerkelijken op de tot duizend meter hoge bergen met heerlijk klimaatje in Suriname. En meer nieuwe steden voor de nog steeds groeiende wereldbevolking omdat jij ook hun belangen respecteert en helpt bij realisatie van mogelijkheden. Art 1 is een afdruk van het bijbelse Tweede Grote Gebod over de houding jegens de naaste. Het Eerste gaat over de Schepper en wij moeten daarom de bio-industrie verwerpen. Hoe heerlijk om zelf de middelen te hebben en te gebruiken voor goede ontwikkeling, die niet af te staan aan graaiers.

 

Geen opmerkingen: