dinsdag 31 maart 2015

toverij


                        Astronomie onderweg
 
Gangbare lezing in de sterrekunde is dat ooit het heelal klein en heet was. Ofschoon niet met een punt als begin, want dat is een wiskundige concept; een punt bestaat in de natuurkunde niet omdat het geen afmetingen heeft. De temperatuur was aanvankelijk zo hoog dat er slechts straling kon bestaan. Pas na afkoeling tot een paar duizend graden door uitdijing konden zich uit de energie van de straling atomen vormen. Die hadden electronen welke van baan rondom de kern verspringen en zo licht uitzenden, dat de waarnemer vaak weet thuis te brengen naar een bepaalde plek, naar met de atomen gevormde sterren. Daarvoor was het heelal ondoorzichtig, want met een brei van straling. Het afkoelen tot transparantie gebeurde nagenoeg overal gelijktijdig en thans waargenomen wordt wat heet achtergrondstraling uit die periode, gekenmerkt door enorme roodverschuiving. Gemeten wordt dan een heel lage frequentie, niet meer in het bereik van zichtbaar licht maar als radiogolven waargenomen.
Er bestaat in het heelal geen absolute leegte, geen vacuum want overal is er straling en dat heeft een massa equivalent. Volgens het principe van least action, de minste inspanning, maakt een foton zo groot mogelijke stappen -oscillaties met lage frequentie- en daarvan zo weinig mogelijk. Daartoe volgt het een baan waar de tijd langzamer verstrijkt en in overeenstemming hiermee wordt een flauwe paraboolbaan nabij massa waargenomen. Als nabij massa een seconde verstrijkt zal dit in de paraboolbaan, iets van die massa verwijderd, slechts een gedeelte van een seconde zijn.
Tijd is gebonden aan fysische processen en deze kunnen uitgedrukt worden naar energie inhoud. Zo valt verwarring te vermijden omtrent grotere of kleinere lichtsnelheid, snellere of tragere seconde. Bij beweging naar massa toe, zoals van licht gereflecteerd door Mercurisus naar de zon toe, valt te rekenen met 2 mgh, dat is de som van de klassieke potentiaalverandering plus gewijzigde interne energie volgens E = m.c kwadraat of liever de voor fotonen geldende variant. Fotonen, een massa equivalent hebbend, worden gaande naar buiten toe vertraagd door de achterliggende massa van het heelal. Aan de "rand" van het heelal worden richting en snelheid onbepaald doordat c tot nul daalt. Alles geraakt in een puur kwantum mechanische toestand. Dit volgens de hypothese dat massa de Heisenberg onzekerheid vermindert en zo ontstond er nieuwe kwalitatieve theorie over de zwaartekracht als een puur kwantum mechanisch verschijnsel:
In de helft van een deeltje het dichtst bij een externe massa zullen er minder kwantummechanische overgangen naar de verste helft zijn  dan van de laatste naar die dichtstbijzijnde helft. Het netto resultaat is verplaatsing van het deeltje in de richting van die externe massa. De nieuwe theorie veronderstelt een relatie tussen de lichtsnelheid en de potentiaal van de totale massa van het heelal. Deze potentiaal is op een bepaalde plek en een bepaalde tijd in alle richtingen hetzelfde, doch verandert met de uitdijing van het heelal. Idem wordt de lichtsnelheid op die plek en die tijd voor willekeurig bewegende waarnemers hetzelfde. Uitdijing met afname van c noopt tot correctie van de standaard supernova Ia en versnelde uitdijing verdwijnt zo, eveneens wordt negatieve energie fantasie.
Wat het equivalentieprincipe betreft valt op te merken dat in een inertieel stelsel een versnelde lading straling afgeeft terwijl dit niet gebeurt in een gravitatieveld. Derhalve is dit principe onjuist.
Het bovenstaande is gebaseerd op het boek The Quantum Theory of Gravitation (2003), van Vasily Yanchilin. Hij leidt de in de sterrekunde veelvuldig gebruikte formule voor een interval af met behulp van de golftheorie, immers heeft elk deeltje ook een golfkarakter. Aldus komt in de noemer te staan de factor (1 + 2GM/r.c kwadraat), terwijl die in de oude algemene relativiteitstheorie van honderd jaar geleden, voordat men de kwantummechanica kende, in de teller geschreven werd als (1 - 2GM/r.c kwadraat) met zwarte gaten als gevolg, die volgens de nieuwe theorie gewoon grote massa's zijn en geheel onderhorig aan de bekende natuurwetten. In een zwak gravitatieveld zoals op Aarde verschillen de uitkomsten van beide theorieën niet waarneembaar vanwege te kleine a kwadraat in het product van 1/(1+a) en 1/(1-a). Ook inflatie, plotselinge opzwelling van het heelal vervalt; daarvoor bestond evenmin in ons heelal gangbare wetmatigheid.
Wat is massa eigenlijk?  Die wordt niet gevoeld bij afwezigheid van externe massa's alsof de kwantummechanische overgangen in evenwicht zijn. Indien de restmassa in het prille begin van het heelal kleiner was lijkt het explosieve karakter van de aanvankelijke uitdijing gemakkelijker verklaarbaar. Mogelijk wordt potentiaal door fotonen verspreid en bedenkend dat de grens van het heelal naar buiten opschuift rijst de vraag wat er gebeurde met oude lichtgolven, te langzaam geworden en te verstrooid geraakt om nog met iets te reageren, behalve bij bundeling zoals door een lens. Mogelijk is er verband met donkere materie.
Yanchilin's boek werd op de Universiteit van Amsterdam verbannen naar een afgelegen magazijn zodat de studenten er niet goed bij kunnen en onwetend, dom blijven. Dit om een eigen theorietje van weinig of beter geen waarde (het lost niets op) te promoten en daarvoor van vriendjes een miljoen euro Spinozapremie te ontvangen. Te Utrecht bedacht men renormalisatie om tekortkomingen in de algemene relativiteitstheorie te verhullen en daar blieft men het boek evenmin, want dan zou de eigen bijdrage waardeloos worden. Wikipedia boycot de russsiche wetenschapper gelijk in de duistere Middeleeuwen voor gevestigde autoriteit onwelgevallige boeken op de brandstapel gingen; vermoedelijk is eigen onkunde om het boek te bestuderen hier dominant. Normaal is dat zo mogelijk weerlegging van nieuwe theorie plaats vindt, maar daar is geen sprake van tot dusver. Yanchilin zegt dat zijn nieuwe theorie alles behalve het einde is, maar het verruimt de horizon en blijkt momenteel de beste benadering te geven. Bij de Vrije Universiteit staat het boek onaangeroerd op de plank.
Uit berichtgeving door Ad Valvas, het VU-blaadje blijkt dat de top van deze universiteit de christelijke beginselen verlaten heeft. Dat is naar hun idee meer iets voor de VU-vereniging. Maar die vereniging is helemaal geen baas meer. Er zijn geen tekenen dat de christelijken de VU gaan bezetten om de hen ontstolen universiteit terug te krijgen. Op de VU telt thans de menselijke maat en die is bepalend. Vandaar zulk accent op carriere maken, meetellen, baas worden over minderen. Daar horen onnodige verbouwinkjes bij, geld van de belastingbetaler verspillend, om meer status te verwerven. De Bommels in Amsterdam willen er nog duizenden studenten bij in de al overvolle stad. Beter is stichting van een nieuwe rood-christelijke, dus anti-kapitalistische universiteit in een stadje op de hoek van Eems en wad, dat tevens centrum voor de Eemshaven wordt en hierheen verplaatst vliegveld Eelde krijgt. Scheelt een half miljard aan uitbreiding van Schiphol.
De nederlandse taal, wetenschappelijk tot nu toe zeer hoog staand, wordt op beide universiteiten in de culturele hoofdstad van het eigen taalgebied gedegradeerd tot laten we zeggen een dialect van het engels. Met gigantische achteruitgang in de beta faculteit door het klakkeloos overnemen van verouderde theorie. De wijze heren konden toen niet meer zonder de toverij van inflatie, negatieve energie, zwarte gaten; zaken die niets met natuurkunde van doen hebben. De oplossing van dit probleem is ontslag van alle hoogleraren die colleges in het engels geven en ook roulatie van de rest na zeg tien jaar uit de Schatkist betaald te hebben gekregen. Dit geldt voor presidenten, kamerleden, ambtenaren, enz; is door het bedrijfsleven over te nemen in de vorm van herverdeling van de arbeid zodat werkloosheid tot nul daalt. Waarom studenten uit westerse staten die niet in eigen land op een topuniversiteit worden toegelaten hierheen halen? Jonge Papoea's, Afrikaanse kleurlingen, Surinamers willen best goed nederlands leren om bij ons onderwijs te volgen dat in eigen streek ontbreekt.
In de wetenschap is niets bekend over de Eerste Oorzaak. Religie stelt dat het Scheppende wel zeer intelligent was en daarom de persoonsnaam Hij krijgt. Met toevoeging dat God ons vriendelijk gezind is. Dat stemt overeen met de liefde van de kunstenaar voor zijn werk. Er waren bij de Schepping geen menselijke ogen aanwezig om waar te nemen. Dan is het technisch prima te zeggen dat een machtig vorst een woordje spreekt en de dingen gebeuren dienovereenkomstig duizend kilometer verderop. In "zes dagen"drukt respect uit voor de prestatie. Kern van het verhaal is uiteraard dat een "Vertrouwde" bezig was. Sedert Darwin weten we dat er evolutie gaande is en dat zal ook geestelijk het geval zijn. Om geen automaten of zombies te worden moeten we kennelijk lief en leed doormaken. De Messias brengt de boodschap -niet meer volop gehoord op de VU; de studenten hebben op Pinkstermorgen een tennistoernooi- dat onze status verhoogd wordt van knechten, die loon willen, tot kinderen der Schepper en Onderhouder. Kinderen zitten bij pa aan tafel en hebben enige toegang tot diens portefeuille, maar God kan niet op de televisie verschijnen omdat dan alles vast zou komen te liggen en onze keuzevrijheid verdwijnt. Een joods probleem -men pronkt daar graaf met PC Hooft tractors en zo- lijkt dat het rijk beloonde vooraanstaand knechtschap liever niet ingeruild wordt voor navolging van de ook naar hun inzicht Nieuwe Grote Profeet. Moderne christenen stemmen in met God is Eén, Die vergeeft om niet en lezen in het eerste hoofdstuk van het evangelie van Johannes  over de enige die reeds van geboorte af aan de nieuwe status kreeg. Het mag niet zo zijn dat hierover alleen nagedacht wordt in de kelder van de VU waar God een hok kreeg toebedeeld en er schoenen van moslims voor de deur staan.

 
           

Geen opmerkingen: