zondag 5 juni 2016

duivel als baas

 straattoneel voor de introductiedagen


                de Introductiedemon


Een duivel in zwart pak en met horens op het hoofd spreekt en deelt voor het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit op de introductiedagen folders, voorzien van een foto van een demon (van een door een kunstenaar gemaakte demonkop in mijn bezit; diens naam wordt niet genoemd om associatie met dit stuk te vermijden, maar bij andere gelegenheid wordt gaarne info verstrekt), met daaronder in grote letters:

                 Ik word baas op de VU

,vervolgens in kleiner schrift:

Eigenlijk ben ik dat al want de rector is een hindoe (je weet wel, van dat kastenstelsel, meer en minder, hoger en lager), het Bestuur bestaat uit graaiers en de Toezichthouders zweren het Eerste Grote Gebod af. Zij hebben andere goden binnengelaten zoals de Mammon van het kapitalisme. De theologen hier gaan akkoord met de vleespotten van de piramidale maatschappij ofwel verwerpen Uittocht naar een werkelijk democratische samenleving van gelijkwaardigen. Net als andere docenten willen zij hun vette baantje houden en niet rouleren na zeg een acht jaar om bekwame lieden voor de poort kans op ontplooiing te geven en de samenleving te verrijken. Tussen haakjes willen ze hun kont wel eens anders neervleien, waartoe bestaande goede kamers en zalen vervangen worden door nieuwbouw. De Oostgroningers staan ons het aardgasgeld daarvoor wel af.

De VU verwelkomt amerikaanse studenten die niet toegelaten werden op eigen vooraanstaande universiteiten, doch voor kleine luyden zoals Westpapoea's daar is de huidige VU niet voor. Ook al niet geweest ofschoon het ooit de bedoeling was om achtergestelden onderwijs te bieden. We praten tegenwoordig engels om hoger te lijken; ontwikkeling van eigen hoogstaande cultuur door hollanders is niet nodig. En de studenten hebben op Pinkstermorgen een tennistoernooitje; je mag wel zeggen ter mijner ere! Ha, ha. (Op het pamflet vereenvoudigde tekening van duivelskop met wolkje).

Wist je, voordat je hier kwam, dat art 1 van de Verklaring van de rechten van de mens op de VU met minachting bekeken wordt? Precies zoals bij Justitie, door het kabinet en door het parlement! Als ik je nou vertel dat dit art 1 een voorloper heeft in het Tweede Grote Gebod -respecteer en help de ander want hij is als jijzelf- en dat niet vrijblijvend zoals art 1 maar met verplichting, dan snap je wel dat ik  (tekening met demonkop) nu baas ben op de Vrije Universiteit en jou heet ik harterlijk welkom als je het geloof der vaderen overboord gooit. Ik beloof je carrière en laat de Schepper en de (VU-)schepper maar stikken want die zijn beide dood.

Honderd tegen Eén: Er zit niemand in de hel zeggen de paus en zijn 99 kardinalen; weten het beter dan de Christus. Als Hij met het Nieuwe Testament, het Nieuwe Verbond verhoging van des mensen status van knecht -wil loon- tot kind -zit bij pa aan tafel- brengt -zelf als eerste en als enige van geboorte af aan.... Wat heb je daar aan? Bewonder liever ZAK in de hal van de VU en denk aan zakken vol geld en kies een fijne vakantie op een tropisch eiland in plaats van hemel met harpmuziek.

Neen, het programma van de VU bestaat niet uit de Bergrede. Doe toch mee met het kapitalisme, dat ik en de VU en warm hart toedragen. Blijf net als 90-99% pannenkoeken schrijven en dat je eierenschalen met een deukje....., dat hoef je niet te weten. Deze universiteit wil kenniskwartier zijn van de Zuidas, waar naar verluidt met belastingtrucs 4 x zoveel geld uit arm Afrika gehaald wordt dan er aan ontwikkelingshulp en uit collectes heen vloeit. Hoera. Eet ook plofkip en lach de Schepper der dieren uit. Maar niet vloeken, hoor; de graven moeten mooi witgepleisterd blijven.


Geen opmerkingen: