woensdag 9 november 2016

Sint Maarten

                                             Halloween is niet geschikt voor kinderen vanwege het bang maken dat kleintjes niet kunnen overzien. Sinterklaas en de kerstman geven alleen aan familie en kennissen, maar St Maarten aan wildvreemden. Vandaar wellicht dat ouderen het niet vieren. Uiteraard hoort aan jeugd uitgelegd worden wat het echte kerstfeest inhoudt, namelijk komst van de brenger van Nieuw Verbond tussen Schepper en mensen: statusverhoging met van knechten, die loon willen, kinderen worden, bij pa aan tafel zitten en enige toegang hebben tot diens portefeuille. Maar zij behoeven opvoeding en hebben daartoe kennelijk lief en leed door te maken om geen zombies of automaten te worden.

Op de site van de Sint Maartenstichting staan nogal oubollige liedjes met kwezelige inslag, net als in het nieuwe Liedboek voor de kerken. Kinderen hebben korte krachtige tekst nodig met pro en contra jegens het "huis" waar gezongen wordt en batterijtjes zouden verboden moeten worden. Hieronder voor engelstaligen een versje voor op school om understanding te kweken:

Chop, chip, pumpkin,

we are singing

of soldier Martin's brightness

as he delivered kindness

to just an outcast and old tramp;

that's why we raise our lamp.

Give us an apple or a dime,

a quarter also just may rhyme.

Not to Mammon or the devil do adhere

but share and to heaven you'll steer.

The candle lights we raise;

good hearted folk we praise;

this house in peace may stay,

to that we shout hurray.

Zulke tekst mag vrij verbeterd worden overeenkomstig de ontwikkeling van deze kleine cultuur. Melodietjes zijn gemakkelijk te verzinnen. Vraag is verder wat de gemeente Utrecht schenkt, op 11-11 of 5-12, aan de jeugdigen, die thans slechts kleine padvindersbootjes hebben. Dat zou een Eemsschouw kunnen zijn, qua grootte tussen zalmschouw en zeeschouw en geschikt voor het snel stromende water der estuarieën. Met een bemanning van drie (scholieren) aan roer, zeilen en zwaarden die hier echt teamwerk leren terwijl een evt sponsor, hetzij verkleed als St Maarten, hetzij als Sinterklaas, hetzij als Piet, niet op de kade achter hoeft te blijven maar mee mag in de kajuit.


Geen opmerkingen: