maandag 2 januari 2017

vliegveld Eelde

Gemeenteraad Tynaarlo,

                                                 Naar verluidt gaat het niet bijster goed met vliegveld Eelde, maar dat kan veranderen door een eigen Algemene Lucht Transport Onderneming op te richten die met een gehuurd vliegtuig al vele bestemmingen kan bereiken, zoals Munchen, Milaan, Barcelona, Manchester, Goteborg, Eilat, Turkije, Canaren, Canada. Laat chinese toeristen terugkeren via Eelde (minder slots nodig op Schiphol) met de bus langs Giethoorn, het hunebed van Borger, de kolossale boerderijen in het Oldambt, Heiligerlee en het peerd van Ome Loeks (het volgende vliegtuig omgekeerd).

Nu de Vrije Universiteit te Amsterdam los is van God en de achterban, zich niet meer richt op kleine luyden doch streeft naar carrière maken met medemensen voorbijstreven en baas over hen worden, valt te denken aan oprichting van een nieuwe rood-christelijke universiteit op de hoek van wad en Eems in een compact stadje op en in windkerende sierra's met hierheen verplaatst vliegveld Eelde en tevens dienend als centrum voor de Eemshaven. Gelet op de armoe bovenop de aardgasbel is een noordelijk autonoom republikeins landsdeel aantrekkelijk; evt te besturen vanuit de nieuwe stad, die ook ontmoetingsplek kan worden voor een Unie der Benelux plus scandinavische staten om een sterke goede rol in de wereld te spelen. Dit binnen de Europese Unie, die art 1 der Verklaring van de rechten van de mens als grondslag van Verdragen heeft. Het art tekent gelijkwaardigheid en derhalve automatisch recht op deelname aan beraad en besluit zoals via bindende referenda, anders dan het centralistische Den Haag wil en verspreidt via benoeming van Haagse belangen behartigende vrienden op burgemeestersposten. De Randstad is vooral op handel gericht en men verzuimt om te beseffen dat bij aankoop van treinen en trams of electrische bussen er een veertig procent aan loonbelasting en sociale premies in vreemde schatkisten verdwijnt. Als men in Oostgroningen goede kustvaarders bouwt lukt dit ook wel met zulke spullen, immers kunnen deskundigen gemakkelijk ingehuurd worden. De professoren van de Rijksuniversiteit Groningen worden overmatig betaald in een voor het leven beschermde positie, leunen achterover en laten na om zich in te zetten voor de bevolking van het Noorden. Dat kan op de nieuwe universiteit geheel anders.

Daarenboven valt Rottum te ontwikkelen tot een eco coco (collectieve, coöperatieve) badplaats op een vergroot eiland met aan de westkant beschermd natuurgebied. Bij felle zon wordt het schone zeewater op de ondiepe wadden opgewarmd en stroomt vervolgens langs het strand; aantrekkelijk ook voor gasten uit Midden-Europa. Naar Borkum varen op drukke zomerse zaterdagen al zeven grote veerboten. 

Amsterdam wil in Westeuropa overbodige nieuwe zeesluizen voor grotere kolenschepen naar te sluiten kolencentrales; betonbaronnen worden er gespekt met het ad anderhalf miljard euro ondergronds brengen van de verkeersaders waar de hopofdstad veeleer een fraaie entree vanaf een soort boulevard behoeft. Stapt men eerder in het openbaar vervoer dan op de parkeerplaats van Schiphol dan is meer asfalt in de omgeving overbodig. Echter kun je voor een dubbeltje thans duizend kilo ijzer in de vorm van een overmatig grote zware wagen over een kilometer verplaatsen en het ov is een stuk duurder. Een vliegveld Lelystad, ook al vlak bij Amsterdam, wordt veel moeilijker bereikbaar dan vliegveld Soesterberg dat aan het spoor ligt en dan vliegveld Eindhoven dat een nieuwe hal bij het spoor dient te krijgen. Vliegveld Eemsstad kan pal naast hoge geluidwerende bebouwing aan de zuidkant en een stationsgebouw hebben voor vliegtuigen, treinen en veerboten, bijv. in de vorm van een mooie grote piramide. Omdat electriciteitscentrales stevige fundering behoeven kunnen die ook in zee gebouwd worden als fraaie vulkaan met onder het glazen dak tropische tuinen, zodat er geen verkeerde uitstoot naar het ostfriese buureiland waait.

Geen opmerkingen: