woensdag 29 november 2017

nederzetting Eemsmonde

         Een nieuwe stad

                                                        op de hoek van wad en Eems maakt Nederland iets groter. Je kunt in het land een beetje verder zinvol reizen en elders wordt het een ietsie pietsie minder druk. Grotere bijdrage aan de natie zal evenwel de culturele identiteit zijn; namelijk is het de bedoeling om hier een rood-christelijke universiteit te vestigen voor vernieuwingen op velerlei gebied. Zulke vooruitstrevendheid dient zich liefst te spiegelen in de stedebouwkundige opzet met oorspronkelijke architectuur. Dwars door Nederland loopt een breukenstelsel dat in Limburg voor een flinke aardbeving zorgde en in de Noordzee tsunamis kan veroorzaken. De toekomstige stad is daarom te bouwen op tenminste tien meter boven zeenivo met daarop nog een wind kerende heuvelrug, grotendeels met binnenin ondergrondse ruimten. Zo zijn er van de diepste kelder tot aan het dak wel twintig etages mogelijk, alles zeer compact en met aangename micro-milieutjes. Ook valt te denken aan een stadsdeel op palen boven het wad. Automatische gondels voor twee personen of tweehonderd kilo vracht  op vijf meter boven vrij maaiveld maken gewoon autoverkeer overbodig. Buiten de stad eventueel een racecircuit voor de liefhebbers. Het uit Eelde verplaatste vliegveld bevindt zich pal naast geluidwerende hoogbouw aan de zuidrand en krijgt bijvoorbeeld een grote kegel, van verre zichtbaar zodat men weet waar men heen moet, als stationsgebouw voor trein, vliegtuig en veerboot. Die laatste naar en van Scandinavie om richting Engeland goed te verdienen aan 400 kilometer sporen door Nederland. Wellicht dit over een heuvelige opgespoten rug in het IJselmeer dat droog gebied voor de bedreigde siberische tijger omzoomt. Het beest lust wel wat gansjes die dan niet afgeschoten hoeven te worden. Bij een drenkplaats kan de non-stop trein even langzaam rijden. Markermeer en IJselmeer zijn overmatig groot voor vogels en vissen en thans weinig aantrekkelijk voor zeilers. Om op school in teamverband te leren zeilen ware een Eemsschouw te bouwen met bemanning van drie aan aan roer, zeilen en zwaarden, terwijl een sponsor desgewenst mee kan in de kajuit. Een veerdienst ook naar een tot vijftig vierkante kilometer vergroot Rottum met collectieve badplaats plus door de Eemscentrale verwarmd reusachtig winterbad. Bij eb stroomt door zomerse felle zon in het waddengebied opgewarmd schoon zeewater lang het strand en wat dichterbij kun je een modderbad nemen. Op het eiland mag niemand wonen want anders struint men met de hond rond en jaagt klein wild op en weg. Met vijfduizend bedden biedt Rottum-bad flinke inkomsten aan de bevolking van de beide noordoostelijke provincies.

Bijzonder aan het stadje kan worden dat hoeken van negentig graden althans bij verticale wanden spaarzaam zullen zijn. Niet-rechthoekige kamers en zalen lijken ontspannend te werken. Als bouwmateriaal is naast de inheemse rode baksteen de mooie kalksteen uit Judea aan te raden plus diverse andere natuursteen, waarvan misschien iets uit de groninger diepe ondergrond. Lelijke betonnen viaducten en duikers zijn hierdoor ook te vervangen en onder elke brug dient een schaatser rechtop te kunnen passeren. Iets verderop is in Nieuw Statenzijl aan de overkant van de A een meditatiecentrum gedacht, te voet bereikbar uit "Schanze", onder een rood boerendak op witte zuilen. Vanaf natuurgebied op Rottum, aan de westkant, tot aan de hoogvenen bij Emmen is een arboretum lint aan te planten, deels over opgespoten voorland langs het Eems-estuarium en omringend een voor 's wereld koeienrassen droog gemalen Blauwe Meer. Dat trekt meer volk dan gelegenheid tot pootjebaden in het bruinige water. In de omgeving van de stad Eemsmonde zullen dorpen opgeknapt moeten worden om geen kloof van achterstand te krijgen en dan ware vooral met drie of vier verdiepingen te bouwen voor respectievelijk werken, wonen, grootouders en gasten. Nieuwe boerderij typen zijn welkom maar moeilijk te bedenken. Omdat grote winkelketens afromen naar verre aandeelhouders is de distributie te collectiviseren en dat bespaart genoeg geld om van de bio-industrie af te komen. Tegelijk zal er dan meer aandacht zijn voor het uiterlijk van de winkels en hun situering, daar niet winst maken nog het belangrijkst zal heten. Het centrum van Eemsmonde mag niet gedomineerd worden door commercie zoals in "Stad". En in Delfzijl; laat men daar op een terp buitendijks toch een mooiere stadskern realiseren! Er zijn diverse ruimtes nodig voor cultuur en sociale integratie, waar het winkelen op zondag helemaal niet bij past. Net als elders daarom ook hier een Grote Kerk omdat voor menigeen religie toch het belangrijkst is. Of een Psalmenhuis van roestvrij staal en glas, zeventig meter hoog in de vorm van naar boven gevouwen handen. Hier kan men op sabbath, zondag en vrijdag terecht voor zingen en musiceren van de gemeenschappelijke erfenis; wellicht de overige dagen samen. Ook een stadion mag niet ontbreken want daar is goede plek voor volksvergaderingen van gelijkwaardigen die deelnamen aan beraad en besluit.

Naast een universitair wereldje op 's lands noordpuntje kan er vliegtuigindustrie bestaan, deels weggestopt in ondergrondse hangars. Er bestaat in Oost-Groningen goede scheepsbouw en men hoeft amerikaanse aandeelhouders niet te spekken met een zwaar en duur multirole gevechtsvliegtuig, want de russen kijken wel uit om verwoestende oorlog te beginnen. Wij hebben veeleer en lichte jager nodig die intercontinentale raketten onderschept en onze ingenieurs hoeven dan niet werkloos toe te zien wat Amerikanen presteren en deels een tijdlang door Washington geheim gehouden wordt. Ook passagierstoestellen, straks voor korte afstanden elektrisch voortbewogen?, zijn samen met andere kleine landen te bouwen, want zo'n ding gaat tientallen jaren mee zonder dat er elk jaar grondige vernieuwingen komen. Zelf produkten maken scheelt een veertig procent aan sociale premies en loonbelasting die anders in een buitenlandse schatkist verdwijnen. Als een hier gemaakte tram voor Amsterdam iets langzamer optrekt dan een voertuig van een gerenommeerd buitenlands bedrijf vallen de passagiers niet om en bezeren zij zich niet. Dieren in de bio-industrie laten verdienen om elders hoogwaardige produkten te kopen getuigt niet van goeds. Wat de nieuwe universiteit kan bijdragen aan alternatieven voor het egoïstische kapitalisme, dat strijdig is met art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens, wordt elders besproken. Om een produktie proces op te zetten zijn er technische kennis, arbeidskracht en organisatorisch vermogen noodzakelijk. Dit laatste zal de universiteit moeten aanleren om los te raken van kapitalistische ideologie en och, al die zaken zijn ook op de wereldmarkt te huur. Een vliegveld verplaatsen vergt maar een paar jaar. Een complete stad valt te bouwen in tien jaar. Bomen hebben meer tijd nodig om volgroeid te raken. Men beginne daarom zo spoedig mogelijk met gedeelten van een arboretum lint bewesten de Eems. Elke gemeente kan dat op eigen houtje aanpakken. In Delfzijl doet men aan maquettebouw en kunnen ze daar Eemsmonde meer of minder uitbeelden, zodat er info toegevoegd wordt voor het nemen van beslissingen?

Geen opmerkingen: