dinsdag 2 januari 2018

twee miljoen minder en een nieuwe hoofdstad


                             1 januari 2018

In geen honderd jaar wordt het Damrak een echt mooie straat. Een prachtige boulevard kun je wel maken op de zuidelijke helft van de Veluwe. De grond is hier stevig en met een nieuw Rijndal richting Randmeren ontstaan er mooie heuvels om op te bouwen. Goed voor een topstad met twee miljoen inwoners zonder auto's, want automatische gondels op vijf meter boven vrij maaiveld zorgen voor vervoer. Met skiën en vele andere sporten op en verstopt in tot 300 meter hoge heuvels. Flora en fauna behoeven rem op bevolkingsgroei en daartoe moet van elke aardbewoner het DNA geregistreerd worden zodat er sancties mogelijk zijn op meer dan één kind per persoon of twee bij kleine families. De medici dienen aanvaardbare regeling te ontwerpen. Zo kan Nederland terug naar 15 miljoen inwoners en met twee miljoen daarvan in de nieuwe schitterende Veluwe metropool valt er een kwart van de bestaande bebouwing af te breken en te vervangen door het klimaat milderend geboomte. Heel veel lelijks verdwijnt aldus. Uitproberen valt te doen in een stadje op de hoek van Eems en wad -waar weinig gestoord  zal worden- met universiteit en hierheen verplaatst vliegveld Eelde. Alsook een veerboot naar een vergroot Rottum met vijfduizend bedden voor toeristen en zonder vaste bewoners, want die zouden met hun honden het hele eiland afstruinen, klein wild op- en verjagend nadat de roofdieren thuis van de bio-industrie kregen. Een rood-christelijke universiteit daar omdat de babelse Vrije Universiteit aan de Boelelaan te Amsterdam los is van de Schepper en "kleine luyden" niet meer dient. Carrière maken is er thans het motto, medemensen voorbij streven en baas over hen worden. Dat past precies bij de hebzucht van Amsterdam. Omdat het goed is voor gewone mensen hoort deze stad vanaf nu te krimpen en dit moge programma zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook hier een kwart verstedelijking minder lost tal van problemen op -sedert er technische universiteiten bestaan is NL een stuk lelijker geworden- maar is tegengesteld aan uitbouw van de piramidale maatschappij waar boosaardige lieden ons land tot nog toe mee opzadelen. Dat zijn bovenbazen die willen heersen en hoe meer mensen onder zich des te groter zij lijken. Zorg daarom ervoor dat de macht komt bij mensen die rouleren: net als presidenten na acht jaar uit de Schatkist ontvangen te hebben: weg wezen om plaats te maken voor bekwame personen op de stoep die zich ten dienste van de samenleving willen ontplooien. Dit helpt enorm om zeggenschap en inkomens beter te spreiden; het leidt tot samen aan dezelfde tafel kunnen zitten.

Wat als de Vlamingen, de Walen, de Scandinaviërs, de Antillianen, de Surinamers en allerlei om hulp verlegen zittende kleintjes met ons samen willen in een unie of federatie die een goede positieve rol vermag te spelen in de wereld? Met bij ons autonome landsdelen. Daarbij past delen: het Europees Medisch Agenschap overlaten aan Bratislava omdat Amsterdam al Rembrandt, Van Gogh, Anne Frank, cruise-schepen, het te drukke Schiphol heeft. Geen honderden miljoenen wegsmijten aan in West-Europa overbodige nieuwe zeesluizen voor grotere kolenschepen naar te sluiten kolencentrales; geen miljard voor een niet nodige tunnel onder de Zuid-As om vooral duitse betonbaronnen te spekken in plaats van ontwikkeling naar een fraaie boulevard met mooie entree naar de hoofdstad. Wel een sabbathsdorp in aangenaam klimaat op duizend meter hoogte, per trein te bereiken vanuit Paramaribo en van vliegveld Zanderij met ook een maand plantkunde les daar voor onze scholieren. En een heuvelrij met volksbuitens aan baaien tussen Almere en Hoorn, waarachter tot aan Lelystad droog terrein voor groot wild. Nog staan er knipmessen voor grachtenhotels die buigen voor groot geld maar willen wij dat miljardairs hun hele leven lang parasiteren? Daarom een programma met afroming van overmatig privé kapitaal richting Schatkist of collectieve bedrijven in zeg twintig jaar, behalve wat door eigen arbeid intussen vermeerderd wordt. Albert Heyn -voor buitenlanders Albert Swine omdat zij geen bonuskorting kregen- roomt af naar verre rijke aandeelhouders. De kleine kruidenier pompte terug in de eigen streek. Het verschil is groot genoeg om de bio-industrie te doen verdwijnen en de noordelijke nieuwe universiteit krijgt taak om coöperatieve distributie te ontwerpen.

Wij hebben als EU burgers art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, grondslag van Verdragen der Unie en daarom onverbiddelijk geldig in ons land, hoewel huidig kabinet, parlement en Justitie saboteren! Het art tekent gelijkwaardigheid en dit geeft automatisch recht op deelname aan beraad en besluit zoals via bindende referenda over hoofdzaken, waarna parlement of Gemeenteraad zorgen voor uitwerking en controle. Art 1 is kenmerk van werkelijke beschaving en heeft oude voorlopers zoals het strengere bijbelse Tweede Grote Gebod: respecteer en help de ander want hij/zij is als uzelf. Is dit niet al eeuwen te lande bekend? Kapitalisten en grote handelaars houden niet van art 1; zij hebben nu 4 van een soort bendeleiders in Den Haag die een kleine meerderheid in de Tweede Kamer als het ware in de houdgreep namen zodat dezen niet vrij naar eer en geweten kunnen vertegenwoordigen... Is dat uw schuld ook?

In moderne steden is vaak het commerciële centrum van winkelketens dominant met daarnaast lokaties voor bestuur, zakenwereld, sport, cultuur. Voorheen stond de "Grote Kerk" letterlijk en figuurlijk in het middelpunt. Hoe dan te ontwerpen wat in de Veluwe metropool Rijnstede centraal accent dient te krijgen? Belangrijker dan buik, benen, vuisten, graaiende handjes is het hoofd en daarvan vooral het kwartier waar vrijheid gestalte aanneemt. Dit laat zich uitwerken in constructie van een enorme Kuip voor het uitoefenen van het recht op beraad en besluit. Zonder roltrappen, elektriciteit, beton; alles puur van de Natuur. De plees buiten weggestopt in een wal met schaduwrijk geboomte rondom het veld met groen gras; koffie, bier, broodjes aan de overkant. Hier gelden uiteraard wel beginselen om chaos van ondemocratische aard te vermijden en men richte zich op dat art 1. Aangezien christenen, joden en moslims daarvan zoals gezegd een strengere versie hebben past hun beleving wel in die "arena", waar men kan ervaren het "Verbond  met de Macht". Godsbewijzen raken overbodig nu de wetenschap volop in actie is en uitkomt op een totaal onbekende Eerste Oorzaak. Dat kan geen Het zijn vanwege de gigantische intelligentie nodig voor de Schepping terwijl de dood niet het laatste woord is als er tijdig een chipje gemaakt wordt voor een latere reprint. De scheppende Macht verschijnt niet op de televisie omdat dan alles vast zou komen te liggen en onze keuzevrijheid verdwijnt. Modern christendom viert dat de Messias Nieuw Verbond brengt: van knechten -die loon willen- wordt onze status verhoogd tot "kinderen". Die moeten opgevoed worden om geen zombies of automaten te worden en daartoe kennelijk lief en leed doormaken terwijl zij zich voor hun geestelijke evolutie inspannen. Onder de blote hemel in die groene Kuip valt dit allemaal te bespreken, want er resulteert versteviging van art 1 uit en dat hoort de basis van de samenleving te zijn.

                       

Geen opmerkingen: