zondag 18 augustus 2019

de Zuid-As is niet Hèt Centrum

     Kom je als vreemdeling uit het Centraal Station van Amsterdam dan is de aanblik van de stad niet bijster fraai, eigenlijk nogal lelijk. En waar moet je heen? Er is geen parkje zoals vroeger om even bij te komen van de reis en verderop is alles schreeuwend duur voor wat de eigenaars betreft liefst zo kort mogelijke zit. Dan gaan verscheiden toeristen naar die lelijke openbare bibliotheek.  Wat is er op tegen om het oude stadhuis weer in gebruik te nemen voor het publiek? De stad heeft geen goed bestuur dat let op mooie architectuur die ook na de eerste gebruiker zal voldoen. Een raad van deskundige stedebouwers naast de burgemeester is aan te bevelen. Basel heeft een arboretumlint langs de hoofdstraat. Waarom Amsterdam niet langs de kaden rond het CS?                        
               De Zuid-As heeft geen echt goede toekomst want nabij het Centraal Station is nog een zee van ruimte voor belangrijke centrumfunkties. Tot dit laatste kan niet gerekend worden het parasitaire gedoe van belastingontwijking op de Zuid-As. Zie hierover meer op onderstaande site. De gebouwen op de Zuid-As zijn merendeels lelijk en het gebied is onherbergzaam voor flora en fauna. Het zuidelijk stuk Ringweg ware om te vormen tot een soort boulevard met fraaie entree naar de hoofdstad in plaats van deze voorbij zoeven in een nare tunnel. Vergroting van het station is niet nodig want wie wil er nog vaker in saaie treinen zitten? Bij autonomie van landsdelen hoeft men minder te reizen. Boven station Zuid is een grote piramide mogelijk met ruimte voor culturele en sociale funkties. Die 2 miljard euro kunnen beter beteed worden aan een sabbathsdorp in aangenaam klimaat op duizend meter hoogte, per trein bereikbaar uit Paramaribo en van Zanderij. Ook prima voor hollandse schooljeugd om de tropen te leren kennen en Amsterdam heeft wel iets terug te doen voor de uit Suriname verkregen rijkdom. Dan blijft er wellicht nog geld over voor een heuvelige wal met baaien en volksbuitens tussen Almere en Hoorn, waarachter tot Lelystad droog terrein voor groot wild.
NL wordt prettiger bij teruggang van de bevolking tot een tien miljoen. Bijv. is daartoe een nieuwe metropool mogelijk onder nederlandse wetgeving tegenover de Canarische Eilanden; in ruil voor verblijf van bijna een miljoen marokkanen in de Benelux. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe mooie steden gebouwd worden waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen. Van de hele wereldbevolking zal het DNA geregistreerd moeten worden om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking. In te voeren is internationaal verdrag dat een staat niet meer inwoners dan 500 miljoen mag hebben. Zo worden agressieve tendensen beteugeld en kunnen alvast de Oigoeren en Tibetanen onafhankelijkheid krijgen. Alsook de Westpapoea's binnen een vriendelijk kader met de buren.
Om een en ander te propageren is naleving van art 1 der Verklaring van de rechten van de mens zeer welkom en de EU dient dit, in de preambule der Verdragen erkend als maatgevend, tot hoeksteen van politiek te maken. Tussen haakjes kan die duitse vrouw met zeven kinderen geen goede voorzitter zijn wegens betoond egoïsme en onverantwoordelijkheid. Op het water bij het Centraal Station past een grote ARK met wetenschappers en steun van het publiek om oplossingen aan te dragen voor internationale problemen. Dat is precies het tegenovergestelde van wat er gebeurt op de Zuid-AS: daar worden wereldwijd onder het oog van de verzuimende rechter arme mensen bestolen door de groten. 
Lees eerder op deze site over de semi-Doorloper (metro) die in Zuid niets extra's aan spoor nodig heeft en samen met een Linksom/rechtsom-tram het openbaar vervoer aanzienlijk verbetert.

Geen opmerkingen: