donderdag 29 augustus 2019

zwitsers model lost gebrek aan woonruimte op

             niet meer van hetzelfde
                          Per trein uit Zwitserland komend valt het op dat in Nederland de huizen vaak zo klein zijn. En meestal niet echt mooi. Zelfs op de kust van Zandvoort zou vervanging van twee kleine vrijstaande lelijke woningen door zo'n zwitsers "alpengebouw" dubbel zoveel vloeroppervlak opleveren. Binnen Haarlem is zonder uitbreiding van stedelijk gebied tot een kwart meer, vaak beter woonmilieu te creëren. In het algemeen ware minstens drie hoog te bouwen met de begane grond hoofdzakelijk voor economische bezigheden en bovenin opa's, oma's, gasten. Door wat grondverzet zijn op de laagste verdiepingen "buitenkamers" toe te voegen. Maar beschouw ook het esthetisch aspect van niks rondom die zwitserse "boerderijen", waar in de woonkamers boven de stallen genoten wordt van de warmte der koeien.
In door aardbevingen getroffen streken kunnen zo compleet nieuwe mooie dorpen ontstaan, want er is geld genoeg als de Shell gestopt wordt met afromen zonder belasting te betalen. Punt is dat er een collectieve aanpak van organisatie en financiering opgezet moet worden om te vermijden dat individuen, bedrijven, instellingen toe slaan om zich te verrijken en de prijzen opdrijven. Er hoort "onder architectuur" gebouwd te worden maar sluit buiten de rijtjes-sukkels. Met een weinig meer inspanning valt duurzaam prettig te verkrijgen.
Nederland trilt behalve in het Noorden ook af en toe langs het verlengde van de Noordzeeslank met ernaast de stabiele Utrechtse Heuvelrug, deels van tektonische oorsprong als horst. Als er voortaan niet meer lager dan tien meter boven naburig groot water gebouwd mag worden valt Almere af en kan er bos groeien op de vette kleigrond, terwijl later een nieuwe metropool verrijst waar de grote rivieren door die horst heenbreken. Later dus, want een heel andere stad die nog niet goed beschreven kan worden. "Tien meter hoger" leidt dikwijls tot terpen en dat is niet ongunstig voor de aanblik van het landschap; laat ook meer ruimte over voor de dieren. Waar de roofdieren hond en kat zoveel mogelijk geweerd dienen te worden, want na thuis van de bio-industrie gekregen hebben jagen zij klein wild op en weg. Vos en wolf houden zich na verzadiging koest. Op oude schilderijen zie je vaak grote "meergezinshuizen" in Holland. Het geschetste zwitserse model met enige aanpassingen hoeft daarom niet als te vreemd over te komen.
Behalve bij personen met tweede huis, jacht en eersteklas tickets bestaat er groot verlangen naar meer ruimte zonder drukte en stress. Omdat dubbele nationaliteit discrimerend is met kansen in twee landen voor de begunstigde valt dit af te schaffen en voeg hierbij een remigratiepremie berekend naar de voordelen van het vrijmaken van een woning. Vervolgens ware pariteit in te voeren met ongeveer evenveel buitenlanders uit een bepaald land als nederlanders ginds. Varkensboeren die met hun bio-industrie in een wijde omgeving overlast aan stank veroorzaken en medeburgers verleiden tot het accepteren van het kwellen der beesten kunnen dan emigreren naar bijv. de Baltische Staten met de zwijnen buiten rondstruinend. Ook mogelijk is vergroting van het Rijk met een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond tegenover de Canarische eilanden om daar een metropool te bouwen onder NL wetgeving; anders wil er niemand naar toe. Dit in ruil voor verblijf van bijna een miljoen marokkanen in de Benelux. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie mooie nieuwe steden gebouwd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West-Saharanen.

Geen opmerkingen: