dinsdag 28 april 2020

een politiek programma

                     Mens en Dier

Er moet veel geregeld worden in de samenleving om de sterksten niet de zwakkeren te laten overheersen.
Beraad en besluit komt toe aan het soevereine volk en dat kan middels referenda over hoofdzaken of op volksvergaderingen. Waarna gekozen vertegenwoordigers zorgen voor uitwerking en controle. Ieder heeft plicht tot bijdragen aan een goede samenleving en dient zich daarom politiek te oriënteren. Onze ideeën zijn te toetsen aan het beginsel van beschaving dat ieder geboren wordt vrij en gelijk in rechten.
Zo luidt het eerste artikel van de universele Verklaring van de rechten van de mens. Dit is opgenomen in het voorwoord van de Verdragen der Europese Unie  en geldt als basis. Internationale verdragen gaan vóór nationale regelgeving en derhalve is het art in Nederland volstrekt bindend. Ieder die in overheidsdienst komt kan zweren of beloven: Ik zal art 1 volledig naleven en bestrijden wie het saboteren maar hierbij nooit een oog uitsteken voor een uitgeslagen tand. Net als presidenten moeten ook ministers, kamerleden, ambtenaren, professoren rouleren voor spreiding van macht en zullen zij niet langer dan een tien jaar uit onze Schatkist mogen vangen. De beurt is daarna aan een ander.
 De leden van de Tweede Kamer krijgen ongeveer een ton aan inkomen. Dan komt er weinig terecht van vertegenwoordiging der minima. Zo blijkt het ook uit instemming van het parlement met het kabinetsvoorstel begin dit jaar tot inkomensverbetering die voor hen op een duizend euro per jaar zou uitkomen maar voor jeugd, minima en AOW-ers slechts enkele tientjes. Terwijl die welgestelde kamerleden al overhouden en aan de onderkant van de maatschappij er voedselbanken en subsidies verstrekkende ambtenaren nodig zijn. Daarom deugt het huidig kiesstelsel niet en moet het anders. Vooral zonder selectie van kandidaten uit Achterkamertjes. Bij art 1 past slechts de republiek en presidenten kunnen rechtstreeks gekozen worden als staatshoofd met taak om de Wet, allereerst art 1, te handhaven.
De nederlandse Justitie is helaas geen onafhankelijke macht die de wet doet respecteren. De rechters volgen slaafs een monarchistische oligarchie en willen niet weten van een echte, democratische republiek waarin het soevereine volk middels referenda de politiek bepaalt. Het volk heeft als grondregel dat er belasting betaald moet worden naar draagkracht, maar de hollandse rechters laten belastingontwijking toe waardoor wereldwijd arme mensen in feite bestolen worden. Zij profiteren zelf van de aftrek pensioenpremie welke in strijd is met naar draagkracht belasting afdragen; neerkomt op overhevelen uit de zakken van laagbetaalden naar wie al genoeg hebben behalve om hun hebzucht te stillen. Die rechters luisteren naar dik betaalde partijdige advocaten en verzuimen om bij de rechtbank rechtsgeleerden aan te stellen voor deskundig advies. Zij leggen oneerlijke financiële drempels. Zij negeren het Verdrag van Parijs dat een open, eerlijke markt garandeert waarop ieder goederen en diensten kan verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die anderen aangeboden worden. Bovenal kijken zij de andere kant op als het gaat om art 1, om onze gelijkwaardigheid en zij koesteren de piramidale maatschappij. Dit politieke programma beoogt allereerst om misstanden op te ruimen. Daarom zijn alle rechters, die geen blijk gaven art 1 te respecteren, te ontslaan. Zij bedrogen het volk en verdienen straf; in plaats van gevangenisstraf kan dat korter met dwangarbeid zoals keien rapen op Spitsbergen ter versterking van onze dijken. Uiteraard hetzelfde voor ministers, hun burgemeesters en wie schuldig zijn aan sabotage van het belangrijkst stuk wet dat wij hebben. Profiteurs dienen hun onrechtmatig verkregen gelden, vermogens, in te leveren.
Om werkelijk richting gelijke ontplooiingskansen te gaan is het noodzakelijk overmatig privé vermogen af te romen richting Schatkist of collectieve bedrijven. Dit kan geleidelijk in zeg twintig jaar zodat men niet z'n hele leven vermag te parasiteren. Door eigen arbeid intussen vergaard vermogen blijft maximaal eenzelfde duur buiten schot en de afroming kan beter niet gelden beneden honderd miljoen euro omdat er dan te ingewikkelde problemen zouden ontstaan. Hoge salarissen van directeuren en hun kringen zijn met terugwerkende kracht in te vorderen. Idem zijn de flessetrekkers, boven-modaal Nederland, aan te pakken: Opheffing van het huidige discriminerende pensioenfondsensysteem met terugwerkende kracht doet honderden miljarden in de Schatkist stromen. Staatsschuld en couponknippers verdwijnen en de gelijkelijk verdelende AOW kan met honderden euro's per maand omhoog. Er is niets tegen zelf sparen; doe dat niet op andermans kosten! Dan blijft er nog genoeg kapitaal over om de grote bedrijven te collectiviseren. Waarbij boetes wegens vervuilingen in het verleden te verrekenen zijn. Art 1 gedoogt geen uitbuiting in lagelonenlanden en programma's voor compensatie en goede toekomstige handel zijn dringend nodig.
Als elementair recht voor dieren is vast te leggen dat elk dier onder controle van de mens voldoende natuurlijke buitenruimte zal hebben om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen. Het jong ontroven aan zijn moeder wordt verboden en natuurlijke gang dient regel te zijn. Honden en katten zijn als roofdieren grotendeels te weren uit park en bos. Thuis krijgen zij meestal van de bio-industrie en jagen daarna klein wild op en weg. Wolf en vos houden zich koest na verzadiging. Net als Antarctica zullen het Amazone-oerwoud, de Noordpoolstreken, de Sahara, de Himalaya losgemaakt moeten worden van staten als ongestoord domein voor wilde flora en fauna. Grenslijnen kunnen dikwijls veranderd worden in mensenvrije grenszones en bij huis is hoog opgaand geboomte aan te planten ter compensatie van door kunstmatige verhardingen voor de Natuur verloren gegane vruchtbare aarde. Van elk mens zal het DNA geregistreerd worden teneinde sancties te kunnen nemen tegen overbevolking.
In Slochteren staan nagenoeg geen luxe huizen; in de Kalverstraat laat men de winkeldeur open omdat het aardgas zo goedkoop is. Onder de Buitenveldertse brug zijn geen straalkachels voor daklozen maar in Wassenaar kun je alle kamers van je villa voor een spotprijs verwarmen. Het is beter om NL op te splitsen in drie of vier autonome landsdelen die met de belgische en Luxemburg en evt. Suriname een Unie vormen. Nog beter samen met de Scandinavische staten om een sterke positieve rol te vervullen op het wereldtoneel. Dit remt het Haagse egoïstische centralisme en verruimt de mogelijkheden voor persoonlijke ontplooiing. Autonome streken kunnen eigen banken en verzekeringen hebben omdat er zoveel geld via de overheid vloeit en dit dan een redelijke bedrijfsbasis vormt. De middenstand is wat de winkelketens betreft snel te collectiviseren, hetgeen voor de klant en voor de ondernemers in het gebied rondom gunstig uitpakt. Minder verslepen over de wereldbol kan geen kwaad toch! Helaas loopt men op de universiteiten dik achter en ontbreken daar goede modellen voor de geschetste hervormingen. Men richt zich liever op carrière maken, medemensen voorbijstreven. En baas over hen worden! Dat past bij het kapitalisme; niet bij het Tweede Grote Gebod dat al gelijkwaardigheid uitspelde. Indertijd was het gewoonte om in het vuur te werpen, te offeren hetgeen aan de goden toebehoorde. Ibrahim moest erkennen dat niet hij baas was over zijn zoon. Het liep allemaal goed af ofwel werd van Boven de individuele vrijheid en ontplooiing bevestigd. De godsdienst gebiedt: "Een verpande jas zal tegen de avond teruggegeven worden ter beschutting in de nacht". De zogenaamde christelijke partijen staan op de noemer oranje-fascistisch met het accepteren van principiële ongelijkheid en daaruit voortvloeiende kwalijke financiële begunstiging. Ze trekken een gordijn op waarachter machtswellust boven in de maatschappelijke piramide zich uitleeft. De lui daar "maken" het wel even en zij hebben de politie als hun dienaren om hun positie te beschermen. Politie die met vele onrechtmatige aanhoudingen afglijdt naar fascisme. Elke jongere hoort in een normale samenleving een soort militaire opleiding te ontvangen gelijk vroeger kwalitatief door ridderzonen verkregen werd om hoofd en handen te leren gebruiken in tijd van nood. En om dagelijks mee te werken aan goede orde. De tegenwoordige generaals zijn de laan uit te sturen; er is helemaal geen werkelijke Russische dreiging want vandaar gaat men hier liever op vakantie. Eerder zal een chinese vloot op de Noordzee boeren uit overbevolkt Bangladesh op de friese kust zetten om de vruchtbare wadden in te polderen. Het is een schande dat er atoomwapens opgeslagen zijn anders dan voor vernietiging van inkomende meteoren.
De staat heeft als fundament art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens om als beschaafde natie te gelden en niet wat een loopjongen als minister-president overbrengt van de VVD en van de bedrijfsbonzen. Het lijkt dat er hulp uit het buitenland nodig is, want in menige kring wil de tong wel gewagen van dat art maar niet het hart en het verstand gaat strijd aan om eigen voordeel te behalen over andermans rug. Die oneerlijke ruilhandel met arme mensen in ontwikkelingslanden en de bio-industrie tekenen het nederlandse volk als egocentrisch, bruut, lomp enz. Dit mede dank zij het onderwijs door slechte leraren. En al naar voorbeeld van de parlementariërs; de nummer één van de SGP heeft wel het meeste bijeen gegraaid. Al die Oranjeklanten zijn viezerikken omdat zij de onrechtmatige ongelijkwaardigheid verheerlijken en de ongelijke ontplooiingskansen in stand helpen houden. De Duivel is natuurlijk blij met zulk addergebroed. Jonge Marokkanen bijvoorbeeld niet.
Humanisme gedijt ietwat in een samenleving met overvloed, maar wie is in staat om te helpen waar door ziekte of ongeval verongelukt wordt? Biologen worden gauwer atheïst dan natuurkundigen omdat zij niet nadenken over het wonderlijke koolstofatoom. Dat dingetje ligt sinds het begin van het heelal volkomen vast, is onveranderlijk meer nog dan God die wel eens berouwde. Filosofen kunnen dan moeilijk anders uitkomen dan bij een Schepper. Hij creëerde wellicht ook een Groene Kaas planeet met volkomen tevreden vette muizen, lichtjaren verwijderd van het kattenzonnestelsel. Satan vroeg of hij een paar van die roofdieren mocht overbrengen maar dat werd niet toegestaan. Waarop de duivel grijnzend opmerkte dat er dan wel spoedig overbevolking zou ontstaan met alle ellende van dien. De Aarde blijkt evolutie als bestemming te hebben en niet in de laatste plaats geestelijke. Dat is op te vatten als ingebakken plicht of zoals de religie het naar voren brengt: De Schepper zoeken en Zijn geboden volgen zoals wij die kunnen verstaan en opschrijven. Ten tijde van Mozes was het gewoonte dat de godheid een voetbank kreeg in de vorm van een kalf gelijk een koning een kroon draagt. De israelieten zullen niet zo stom geweest zijn om een dood beeld te aanbidden maar voelden zich verlaten toen Mozes wegbleef op de berg. Van Boven werd het evenwel niet op prijs gesteld dat mensen God willen plaatsen waar zij Hem willen hebben; voor hun karretje spannen. De Bijbel bestaat uit Oud en Nieuw Verbond (Testament). Het Nieuwe Verbond werd gebracht door de Messias met verhoging van onze status van knechten die loon willen tot "kinderen" die bij pa aan tafel zitten en enige toegang hebben tot diens portefeuille. Maar opgevoed moeten worden en daartoe lief en leed hebben door te maken om niet tot automaten of zombies te geraken. Alles poëtisch uitgedrukt en het evangelie van Johannes begint kennelijk met verwijzing naar Genesis 1: Een machtig vorst spreekt een woord en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Technisch is dit prima uitgedrukt als er geen mensenogen aanwezig waren om te observeren. "Zoon van" in de taal van het Midden-Oosten is vergelijkbaar met "twee handen op één buik, in woord noch daad van elkaar te onderscheiden". De Messias kreeg als enige reeds vanaf geboorte de nieuwe status, hetgeen zijn boodschap krachtig ondersteunt. Joden en moslims hebben gelijk met verwerping van Drie-eenheid - de laatste NL Bijbelvertaling is ketters! met vervanging van "in de boezem des Vaders" door "die God is" en God vergeeft volgens de psalm om niet. Het lijkt erop dat vele zoetsappige delen van het Nieuwe Testament bijgewerkt zijn; anders valt onder meer de apostel Paulus te rekenen als een halve Griekse heiden. Rechtvaardigheid tot en met kan niet wezenlijk zonder een hiernamaals; het rupsje-vlinder model dus. Men kan bidden dat engelen in het stervensuur even een chipje maken voor een re-print. Heb medelijden met Elisabeth van Engeland want "de eersten zullen de laatsten zijn" en mits zij in de hemel komt zal ze daar eeuwig toiletten moeten schoonmaken. Kan men spreken van goed onderwijs als dergelijke essentiële kwesties niet behandeld worden? De staat hanteert leerplicht en wenst permanente educatie; ieder heeft recht op redelijke voorlichting. Maar de universiteiten maken hun wetenschappelijke bibliotheken ontoegankelijk, zelfs voor eigen afgestudeerden, om "eigen volkje" voorsprong te geven. De EO zweert op prime time bij voetbal. De wereldomroep is op en top oubollig in plaats van helder met veel beelden en geen presentatoren plus eenvoudige woorden. Onze taal is aan vernieuwing toe, esthetisch en zonder dat vele geratel; wel gebruikend de veelzijdige woordenschat en daarom al het engelstalige maar naar het buitenland.
Wat valt er te vinden bij de tegenwoordige politieke partijen? Bij elk daarvan zitten apparatsjiek aan de top met prettig inkomen. Dat leidt ertoe dat zelfs de SP-ers, hoewel iets afstaand van het salaris aan de partijkas, blijven steken in een beetje meer loon voor de arbeider en verder niks behalve waar men het al met de andere partijen nagenoeg over eens is. Onvrede uitte zich in stemmenwinst voor PVV en FvD zoals in Westerwolde, maar hun programma behelst weinig aan echte hervormingen, lees verbeteringen met afbraak van de monarchistische piramide.
In onze hersens zit als het ware een centraal schermpje waarop binnenkomt wat de zintuigen waarnemen. Die zien eerst de contouren van een berg, daarna details en inkleuring. Dit wordt vergeleken met wat in de geheugencellen opgeslagen is en zo wordt een tafel herkend als tafel. De hersenafdelingen corresponderen met elkaar en dan kan iets nieuw ontstaan, bijv. vijftien uit zeven plus acht. Niet uitgesloten is onbewuste inkomst van buitenaf, niet te verwarren met sfeer. Dit laatste is een tamelijk nieuw woord en men zou kunnen spreken van heilige sfeer waar vroeger met Heilige Geest uitgedrukt werd. Soms gedraagt het brein zich als een gatenkaas waar allerlei binnendringt. Maar men kan ook blokkades opbouwen zoals de kapitalist doet met het plaatsen van "vrije markt" overal op dat centrale schermpje dat in werkelijkheid natuurlijk een driedimensionaal centrum is. Waar ook besluiten genomen worden. Doorgaans na afweging en het ligt er maar net aan wat er al "binnen" zit hoe dan de vrije wil uitpakt. Leerplicht en permanente educatie vergt open houden van de kanalen naar je brein en daar vooral art 1 doorheen sturen. Bovendien is het zeer nuttig om op school de Bijbel te lezen ter verbetering van het onderscheid tussen goed en kwaad. Dat geldt evenzeer voor de Vrije Universiteit die thans los is van God en begerig naar het grote geld. "Het grote geld" is een leerzaam boekje van Jos Defoort over economie vroeger en nu en aanbevolen voor de leeslijst. In het paradijs moet je het doen zonder pecunia en aanzitten aan een gemeenschappelijke tafel. Het is goed om zich op het ondermaanse hiertoe reeds voor te bereiden, ruimte te maken voor "het Rijk de hemelen dat komende is".  Het vuur van de Koran was bij de Germanen vermoedelijk een koude glinsterende watermassa waarin je niet moest terecht komen wegens verdrinken. Daarentegen wel in de grote feesthal het Welhalla. In de Middeleeuwen droomde men van eeuwige rust met harpmuziek. Nu hebben we tropische eilanden met bar. De paus schijnt het beter te weten dan Christus met zijn bewering dat de hel niet bestaat. Zou dat onder de grond zijn met het niet kunnen sluiten van de neus voor de stank van het rottende lichaam? De Schepper geeft geen details en kan niet op de televisie verschijnen omdat dan alles vast komt te liggen en onze keuzevrijheid verdwijnt.
Vrijheid moet er ook in de politiek zijn, lees deelnemen aan referenda en voeg meer toe aan het bovenstaande als je aan beraad wilt deelnemen.
Als voorbeeld van waarschijnlijk nuttige verandering hervorming van de situatie in het verkeer: Dat laat nu al zien dat met tamelijk eenvoudige regels ieder redelijk aan zijn trekken komt bij verplaatsingen. Een recente vernieuwing was invoering van de rotonde. Het fietspad kan weer veilig worden voor achteloze ietwat slingerende berijders van het stalen ros door er een maximumsnelheid van vijf meter per seconde in te stellen. Dit valt goed aan te geven op het wegdek met het romeinse cijfer V. Voor het gemengde verkeer op straat ware de middenstreep te vervangen door X-en, dus maximaal 10 m/sec (36 km/uur). Uren en kilometers zijn geschikt om te overbruggen afstanden mee uit te drukken, niet zo voor reactietijd en remweg. Vervolgens op de buitenwegen de onderbroken middenstreep vervangen door telkens XX, op de autoweg XXX en op racecircuits XXXXX.... Om verwarring te voorkomen horen slechts doorgaande rijstroken asfalt te hebben. Alle afslagen, in- en uitritten zijn met ander materiaal aan te geven.

Geen opmerkingen: