dinsdag 2 maart 2021

geen controle over de euro?

redactie FD,
                         In de ruilhandel werden goud en zilver tijden lang gebruikt als betaalmiddel. Soms kwam er inflatie of deflatie door veranderingen in het aanbod van goederen of van het edelmetaal. Evenals de dollar in het binnenland van Amerika voldoet voor handel en investeringen kan ook de euro, in een gebied met iets meer inwoners, bruikbaar gemaakt worden. Als Nederland bijv. euro's schenkt aan Italië mag daar tegenover staan schenking van italiaans goud uit de grote voorraad. Ontvangt Spanje van ons miljarden om de schatkist ginds bij te vullen dan kunnen de tientallen spaanse miljardairs ter compensatie eurootjes naar ons overmaken.
Maar wij, het volk dat een handige stabiele munt begeert, hebben het niet voor het zeggen. De macht tot regulering is in handen van een rijke bovenlaag waaronder de veelverdieners in het parlement. Dat zou niet eens zo erg zijn als daar goed en eerlijk opgetreden wordt, doch helaas. Men heeft om te beginnen belang bij flinke staatsschuld want dat levert de rijke uitleners in normale tijden fijne rente op. Niet zij draaien voornamelijk op voor delging van staatsschuld middels extra belastingen - naar draagkracht!-, neen het zijn modaal en daar onder die hoofdzakelijk extra centen kwijt zijn aan de fiscus zoals via verhoging van de btw en op talrijke andere manieren. In het eigen land willen de welgestelden niet dat hun soortgenoten in Italie geen luxe auto's meer kunnen kopen en tevreden moeten zijn met kleine Fiatjes of in Griekenland zich verplaatsen per fiets en ezel, want dat zou enorme druk op hen uitoefenen om ook meer belasting uit hun overschotten af te staan.
Dit soort mensen bemant de Europese Centrale Bank, die bankbiljetten (of giraal geld) bijmaakt zodat rijkelui daarvoor hun thans slecht renderende obligaties kunnen overdoen en met het ontvangen geld winst gaan maken op de beurs en met vastgoed. Met zo'n portefeuille deert inflatie door het bijdrukken van bankbiljetten hen minder dan de kleine man met spaargeld op een bank die 0 rente verstrekt. Er zijn "slimmeriken" onder hen die verkondigen dat de ECB, nieuwe houder van staatsschulden, deze "tegoeden" beter kan wegstrepen. Welja, dan hoeven de haves geen extra belasting voor aflossing op te brengen; modaal en minima hebben de centen daarvoor niet. Zo besparen wie op hun geld zitten zich verarming.
Om de euro in goeden doen te houden en waar het mis ging weer te brengen zijn er andere bankdirecteuren nodig in Frankfurt en op het Frederiksplein. Dat bereik je niet gemakkelijk in de huidige piramidale maatschappij met allemaal veelverdieners in de Tweede Kamer -die overhouden en daar soms zelfs miljonair worden! Het alternatief is de republiek met gekozen president die bekwame ministers zoekt ook buiten de kringen van vrienden en bindende referenda uitschrijft: .........De gewenste tekst daarvan zal verschillen bij wie meer of minder gelijkwaardigheid, ook nivellering inhoudend, wensen. Aangezien het lot van de euro volop in de belangstelling staat zouden de kieswijzers alvast uit de partijprogramma's  kunnen destilleren welke kant er opgegaan wordt.
Laat ook het Centraal Planbureau eens uitrekenen hoe de inflatie op de huizenmarkt vermindert en het aanbod van woningen vergroot wordt als er wet komt met gebod om te verkopen als je woningen bezit die jij niet zelf gebruikt.

Geen opmerkingen: