maandag 2 augustus 2010

3e essay

                  Graaiers limiteren
 
Vroeger, bij de Germanen, bestonden er wel slaven, maar de meeste mannen -vrouwen hadden indirecte invloed via hun echtgenoot- waren betrokken bij besluitvorming en daardoor kwamen extreme situaties zoals iemand die met behulp van veel geld de produktiemiddelen in eigen bezit brengt niet voor. Tegenwoordig is dat dus wel het geval en vraagt zo'n welgestelde ook nog huur, rente, dividend zonder zelf een vinger uit te steken. Dit wordt bekrachtigd door het parlement dat de wetten maakt. We leven thans ergo met een sociale ordening die als minderwaardig beschouwd moet worden.
Daarover bestaat veel wrevel bij degenen die er nadeel van ondervinden en omgekeerd wordt het door de profiterende bovenlaag verkocht als beste democratische ordening. Eigenlijk zijn er maar weinig voorstellen die verbetering in de situatie beogen. Integendeel zal een combinatie Trix-Lubbers erop uit zijn om boven zes nullen er niet op achteruit te doen gaan, lees in de practijk nog verder begunstigd te worden, ook met aftrek hypotheekrente en pensioenpremie, want het hemd is nader dan de rok. Steun vinden zij bij de parlementariers als die elk een ton krijgen en zo ver uitstijgen boven het merendeel van het volk. CDA-ers, VVD-ers en PvdA-ers hebben er een handje van om de mooiste, best betaalde baantjes voor henzelf en vrienden in te pikken, ook al handelen zij daarmee in strijd met art 3 van de Grondwet dat open, eerlijke sollicitatieprocedures impliceert. Vandaar het voorstel om Beatrix Amsberg af te zetten en 300 man aan nieuw parlement te kiezen a 50 mille per persoon salaris. Met ook honderd euro contant voor de kiezer op het stemburo, die immers moeite doet met het bestuderen van de programma's.
Wat te doen tegen een falende topman die 14 miljoen mee krijgt? Geld dat niet afkomstig is van Mars; alwaar ze ons natuurlijk uitlachen. Parasiteren terwijl je in staat bent om een positieve bijdrage te leveren aan de inspanning die de mensheid elke dag moet doen is verwerpelijk en moet daarom met wet bestreden worden. De schurkjes blijken immers zelf niet te willen corrigeren. Zo kan een veelverdienende voetballer na zijn carriere verplicht worden om tenminste een paar dagen serieuze arbeid te verrichten en hiervan bewijs te overleggen wil hij brood kunnen kopen. Hierbij de aantekening dat het betere en mindere werk, alsook de daarop gestelde beloningen, redelijk verdeeld horen te worden, liefst ook een beetje contrasterend, bijvoorbeeld de tandarts kans gevend om mede in het park het groen te onderhouden.
Een volgende limiet voor de rijke moge zijn beperking van zijn persoonlijke bestedingen, terwijl met het overige hij kan participeren in het opzetten van welvaartbrengend produktieprocessen, etc en daar een stem in krijgt. Het betekent ondermeer minder vijf-sterren hotels, doch wie zal daar rouwig om zijn dergenen wie sociaal verkeer, niet beperkt tot eigen klasse, voor ogen staat?
Het erven en zo ook het heimelijk bezitten vormt een lastig onderwerp. Wellicht moet met collectivisatie, cooperatie dit aangepakt worden. Zo kan er alvast begonnen worden met coco-supermarkten die meteen de wantoestand bio-industrie laten verdwijnen. Deze misvorming van het boeren is typisch gericht op eigenbelang zonder zich te bekommeren om medeschepselen en nota bene de Schepper der dieren, elk naar hun aard rondkruipend, lopend, vliegend, zwemmend, schofferend. Het is ongetwijfeld kwaad in de ogen des HEEREN om geen sabbath te gunnen zoals de Geboden voorschrijven: ontspannen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving. De schuren der bio-industrie doen denken aan hoogten voor de Mammon en op de Vrije Universiteit richt men zich op de kapitalistische Zuidas, het verleden als universiteit der kleine luyden negerend om zakken met goud en roem binnen te halen.  ZAK (vier meter hoog beeld van jute en strooisel) die op de VU staat, leidt in die richting, naar carriere om te overheersen. De twee keer zoveel als de Balkenende norm verdienende directeur van de "christelijke" universiteit is natuurlijk geen graaier, want zo noemt men hem niet, maar hij behoort tot de categorie der graaiers. Van deze universiteit afkomstig waren Balkenende, Zalm, Rouvoet, Bos; allen onbekwaam en onwillig om te hervormen, niet genegen om de achterkamertjes af te breken en het stiekume netwerken te veroordelen zodat aan referenda en gelijkelijke welvaartsverdeling  gebouwd kan worden.

Geen opmerkingen: