woensdag 20 juli 2011

kwestie Griekenland

      Wat is een goeie minister van Financieen?
 
Waar vind je een bekwame man op Financieen? In Amerika hebben ze wel de allerslechtste met een kloof tussen de armste en rijkste burger van vijftig miljard dollar breed. De overheid heeft tot taak om grijpers en graaiers in toom te houden, want anders zuigen dezen als vampiers non-materialisten uit. Een vorige nederlandse minister van Financieen verlaagde de vermogensbelasting zodanig dat welgestelden letterlijk slapende rijker kunnen worden. Het geld komt niet van de planeet Mars.
Wie wil eten en kan werken moet 's lands huishouden helpen versterken. Omgekeerd mag ook hij profiteren van wat de Natuur en techniek verschaffen. In de gemeenten rond het groninger dorp Slochteren waar aardgas gewonnen wordt is het inkomen per hoofd van de bevolking het laagst van heel het land. De regering zei dat iedereen moet kunnen profiteren van de aardgasschat en hield daarom de prijs ervan laag. Zo kunnen alle kamers der villa's voor een spotprijs verwarmd worden. De zwerver krijgt niets.
Bij de Israelieten gold dat eens in de vijftig jaar de produktiemiddelen -toen land- herverdeeld moesten worden, zodat de looser een nieuwe kans kreeg en vooral om jeugd ongeveer gelijke startposities te verschaffen. In tegenwoordig Israel berust de economische macht bij een twintigtal families.
Te brede kloven met verminderde ontplooiingskansen voor de armeren leiden op den duur tot (loon)slavernij en later revolutie. Een regering heeft echter beschikking over wet en deze is machtiger dan geld. Goede wet beschermt de zwakkere partij tegen de sterke, de rijke, de slimme, de gemene. Dieren behoren tot de zwakkere wezens en hebben van slechte kabinetten veel te lijden. Goede regel is dat elk dier onder controle van de mens voldoende natuurlijke buitenruimte zal hebben om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen. En dat bij elk kunstmatig verhard oppervlak, hetzij erf, straat of dak hoog opgaand geboomte aangeplant wordt ter compensatie van voor de Natuur verloren gegane vruchtbare aarde.
Voor de mens is aan te bevelen raadpleging van de deskundigen terzake van het tweede belangrijkste in zijn leven, het lichaam. De dokter zal hem vertellen dat het helemaal niet ongezond is om te fietsen in plaats van ijzer heen en weer te slepen in de vorm van een veel te grote auto en niet elke dag minstens voor honderd euro aan eten te consumeren kan er nog bij. Wie weten de dominantie van de buik (dure aangelegenheid) over het hoofd te doorbreken? Het om te keren, dat toch doet recht aan je wezen.
Bijvoorbeeld de rijkere Grieken willen hun auto, hun prive zwembad en het etentje buitenshuis niet afstaan. In het verleden kregen zij daar meer van dan ze zelf verdienden om te bekostigen doordat hun regering kwistig van de eigen banken geleend geld rond strooide in de vorm van mooie salarissen, pensioenen en subsidies. Merk op dat de griekse buitenlandse schuld niet abnormaal is, niet het nationale brutoprodukt overstijgt. Omdat er jaarlijks een twintig miljard euro uit toerisme binnenkomt kan deze schuld redelijk gemakkelijk op tijd afgelost worden indien de Grieken ook geen luxe autos en olie importeren maar per trein en ezel reizen. Neem uw oude fiets mee ten geschenke als u daar met vakantie gaat en dit liever dan thuis extra belasting betalen om de eigen minister van Financieen in staat te stellen miljarden euros over te hevelen naar de griekse Schatkist. Zodat daarmee het van de binnenlandse banken geleende geld terug betaald kan worden en....die Grieken zelf niets hoeven in te leveren. Dit laatste is heel goed en efficient mogelijk door de regering in Athene thans anti-geld te laten uitdelen in de vorm van schulden zoals honderdduizend euro schuld aan de staat voor elke bezitter van een huis (afgezien van de fijnregeling) en tienduizend voor de eigenaar van een automobiel. Dit komt ongeveer overeen met de hypotheken en afbetalingen in noordelijke landen. Ergo hoeft er technisch helemaal geen grieks probleem te zijn voor de euro-zone als de Grieken een aantal jaren met geringere levensstandaard opgezadeld worden.

   Waarom dan zoveel gezucht en gepeins in de europese hoofdsteden en roept de president van de EU Raad Van Rompuy een conferentie bijeen? Hij is verkeerd voorgelicht en daardoor onbekwaam om een rechtvaardige oplossing aan te dragen: de tering naar de nering zetten als opgave voor Griekenland. In plaats daarvan willen hij en consorten het gewone volk van de noordelijke eurozone uitknijpen met extra belasting om de griekse welgestelden hun naar prestaties gemeten overmatig riante levensstijl te doen behouden. Wat zit daar achter?
Daar achter zit dit: In de zogenaamde democratische landen berust de werkelijke macht niet bij de doorsnee mensen maar bij een bovenlaag. Van parlementariers die allemaal een ton aan inkomen vangen en de belangen van hun eigen financiele klasse het best behartigen. Zij houden geld over omdat ook zij niet voor meer dan enkele tientjes eten en drinken op kunnen. Zij worden aandeelhouders, bezitters van luxe en wat is het dan fijn dat je aan de staat geld kunt uitlenen om daar door het gewone volk opgebrachte rente over te ontvangen. Zo nog meer in de richting van de haves te schuiven en collega-rijken goed gezind worden. In het Zwarte Pieten-spel gaat het erom wie moet opdraaien voor de kosten van de royale levensstijl der bovenmodalen en dat zijn dus de middenklasse en vooral de minima. In Italie zijn de houders der staatsobligaties voor meer dan de helft van de schuld welgestelde burgers en hun financiele instellingen. De buitenlandse schulden van de staat zijn er niet onoverkomelijk hoog, niet abnormaal en het eigenlijke probleem is dat de italiaanse elite de belasting ontduikt. In een gezonde samenleving is de staat niet armlastig terwijl rijkdom bij een minderheid van particulieren zit die deze voor eigen plezier en niet tot nut van het algemeen aanwendt.
   Wat staat Brussel te doen? In de eerste plaats zorgen dat er echte vertegenwoordigers van de bevolking komen en dit behelst halvering der salarissen van de parlementariers voor zover afkomstig uit de Schatkist plus bijvoorbeeld verdubbeling van hun aantal zodat het broodnodige denkwerk door een groter aantal gekwalificeerden gedragen wordt.
Om het aan Griekenland geleende europese geld terug te krijgen zal er dwang uitgeoefend moeten worden met overheveling van de inkomsten uit export en toerisme naar een vereffeningskas. Dit laatste om te voorkomen dat sommige schuldeisers zich vooraan weten te dringen. Reorganisatie van de binnenlandse bezitsverhoudingen dient Athene zelf op te lossen. In geen geval hoort daarvoor geld uit de noordelijke eurozone beschikbaar gesteld te worden; ook al wensen de welgestelden onder de Grieken dit teneinde zelf niet te hoeven inleveren en gunnen hen dit de collega-welgestelden in andere landen. Per slot van rekening maakt niet de absolute hoogte van rijkdom je status uit maar het verschil met de buren. Als dat in Griekenland vermindert door nu eindelijk de fiscus af te sturen op wie het geld hebben of naar het buitenland brachten heeft dat negatieve invloed op de posities elders in Europa indien je het door de bril der bovenmodalen bekijkt.
De woorden die Van Rompuy kan uiten zijn: Jullie Grieken en Italianen die in het buitenland geleend hebben betalen dit gewoon normaal terug. Anders sturen we de deurwaarder, dat is leggen sancties op. Onze goede raad is voorts om binnenlands te reorganiseren, te hervormen, zorgen dat er eerlijke verhoudingen komen tussen prestaties en beloningen in plaats van begunstiging waar anderen voor moeten opdraaien.
Te besluiten ware met enige elementaire theorie: Joden en moslims verwerpen rente met uitbuitend karakter. In dit licht vallen de vergoedingen voor noodzakelijk geleende bedragen opnieuw te bezien.
Geld is een smeermiddel om vraag en aanbod soepel op elkaar af te stemmen. Het is niet de bedoeling om daar kunstmatig, zoals door speculatie, een stok in het wiel te steken teneinde zonder reele tegenprestatie van eerlijke aard, dus manipuleren vermijdend!; daarvan af te romen voor zichzelf en zulks nota bene in kolossale hoeveelheden. Wet kan en moet dit terugpakken en bij de rechthebbenden doen belanden of anders in de gemeenschappelijke pot de Schatkist. Hierbij valt aan te tekenen dat de belangrijkste job op deze Aardbol die is van de man in het Witte Huis. Obama krijgt een kwart miljoen dollar aan salaris en dat hoort het maximum voor elk ander te zijn. Overigens zou hij een bonusje verdienen bij hulp om vrijheid en zelfbeschikking voor de Westpapoeas, de Tibetanen, de Koerden, de Basken, die in Noordoost-India te realiseren. Herverdeling der vermogens kan thans geleidelijk door jaarlijkse krimp van eigen kapitaal met een twee procent. Waarbij groei door eigen arbeid mogelijk en gewenst blijft. De afroming is te sturen richting Schatkist of eco-coco (collectieve, cooperatieve) ondernemingen.
De prognose ondertussen is dat op de aanstaande euro-top Van Rompuy een lakei zal blijken van de minderheid der "haves" en daartoe de belangen van de niet-rijke meerderheid van het volk zal achterstellen. Dit valt aan de hand van het bovenstaande te controleren.
 
En neem dan ook eens een kijkje in Griekenland zelf; aanschouw de kale bergen en zie dat rond de stadsmuren van Rhodos veertig meter hoog gevarieerd geboomte wil groeien. Er kunnen daarom miljarden euros het land binnenstromen om grond voor herbebossing op te kopen en de bevolking plantgaten te laten maken, hen te doen zorgen voor water in het droge seizoen en hun geiten weg te houden. Het hout levert later flink geld op en een volgende generatie zal dankbaar zijn voor de groene deken die de zomerse hitte tempert.
Het varken is van nature een bosbewoner. Zo is bijverdienste mogelijk terwijl bij ons de smerige bio-industrie verdwijnt. Alles bij elkaar een win-win situatie omdat de Natuur produceert.
 

Geen opmerkingen: