zondag 24 juli 2011

wij nu ook 20 mille

Wat leuk: Meer dan twintig duizend euro voor elke volwassen Griek en volgens het gelijkheidsbeginsel hebben wij daar nu ook recht op. Na vorig jaar bijna honderd miljard en thans iets meer dan 100 miljard euro door de Europese Unie naar ginds zonnig, warm land sturen hoeven ze daar geen hypotheek te nemen op hun huis om achterstallige belasting te betalen, houden ze hun fijne privĂ©-zwembad en de luxe auto, zodat ze niet gedwongen worden om per trein en ezel te reizen. U hoeft dus uw oude fiets ook niet meer mee te nemen ten geschenke als u daarheen met vakantie gaat.
De griekse schuld aan het buitenland is niet abnormaal groot, namelijk minder dan de waarde van het bruto nationaal produkt en kan op redelijke wijze afgelost worden omdat alleen al het toerisme jaarlijks twintig miljard binnen brengt. Het europese geld dient vooral om te compenseren dat de regering te Athene bij de binnenlandse banken grote schulden maakte om kwistig riante salarissen, pensioenen en subsidies rond te strooien terwijl de belastinginning verwaarloosd werd.
Nu zijn wij aan de beurt om ook flink van de Europese Unie, van de goedheid der regeringsleiders te ontvangen en dat zal eveneens tienduizenden euros per persoon moeten worden om gelijk op te gaan. Dat komt heel veel mensen prima uit en de banken die in het verleden zulke enorme winsten maakten en nog steeds kolossale bonussen uitdelen willen er aan meebetalen. Ze beloven vast wel een en ander niet door te berekenen in de tarieven en zetten het oogmerk winst behalen graag opzij.
   Er is een nog klein probleempje, want het merendeel van de 200 miljard die de Grieken krijgen moet worden opgebracht door de belastingbetalers in de noordelijke eurolanden. Bijvoorbeeld de Italianen, kundige belastingontduikers, zullen er wel niet aan mee doen. Zij lenen liever aan de italiaanse staat en ontvangen daarvoor flinke rente, opgebracht  door de minder grote slimmerikken onder het volk die wel belasting naar draagkracht betalen en geen armlastig land wensen met lege schatkist en volle privĂ©-kluizen. Dezen zouden voor bijscholing moeten gaan naar de Vrije Universiteit te Amsterdam, die kenniskwartier wil worden van de kapitalistische Zuidas alwaar men naar verluidt via constructies de amerikaanse schatkist en zo de kleine luyden daar voor honderd miljoen dollar heeft weten te tillen.
  Ook ons land betaalt mee aan de bonus die de Griek krijgt en daartoe moeten de belastingen bij ons verhoogd worden of bezuinigingen doorgevoerd zoals wellicht minder buurthuizen, zelf medicijnen betalen en een lagere AOW. De leden van de golfclub betalen alles zelf en hebben er gelukkig geen last van. Veel meer belasting zal er naar Den Haag moeten nu wij allemaal ook recht hebben op tenminste 20.000 euro volgens het principe van gelijke behandeling en waarvoor wij de minister-president en de minister van Financieen dankbaar zijn. Wel, afschaffing van de aftrek hypotheekrente levert tientallen miljarden op. Mensen met een koophuis die niet veel verdienen hebben weinig aftrek voor hun hypotheek en zullen er na ontvangst van de twintig mille flink op vooruit gegaan zijn. Hetzelfde resultaat wordt bereikt met afschaf van de aftrek pensioenpremie, welke toch maar verworden was tot een geniepige methode in strijd met de draagkrachtregel om geld uit de zakken van laagbetaalden over te hevelen naar al welgestelden. Die het niet nodig hebben behalve om hun hebzucht te stillen. Ergo eenmalig twintigduizend euro voor ondermeer de AOW-ers of jaarlijks een aantal duizenden erbij.
  Stel dat om ieder 20 mille te geven de inkomstenbelasting verdubbeld moet worden. Is dat erg voor de minima? Neen, zij kunnen onder een verhoogde vrijstelling komen. Is dat erg voor 's lands rijken, meer belasting betalen? Geenszins; je kunt niet eens elke dag voor honderd euro opeten en drinken en als je een grote villa hebt is het best lastig om elke stoel in de vele kamers een zitbeurt te geven. Bovendien zijn er nog miljarden achterstallige terugbetalingen te vorderen bij de Amsbergjes, want een staatshoofd hoort niet de familie voor te trekken en moet de wet, art 1 van de Verklaring handhaven.
Ondertussen dienen we wel te zorgen dat de salarissen van de kamerleden gehalveerd worden, want men behartigt de belangen van de eigen financiele klasse nu eenmaal het best. Zo zal de meerderheid van modalen en minima weer echte vertegenwoordigers krijgen en is het tevens mogelijk om hun aantal te verdubbelen voor het nodige denkwerk. Anders krijg je hier nog ergere italiaanse toestanden. Zalm verlaagde als minister de vermogensbelasting al zodanig dat welgestelden letterlijk slapende rijker kunnen worden. Hij wordt overigens overtroefd door Obama's minister van Financieen die de "kloof" (tussen rijkste en armste burger) wist te verbreden tot vijftig miljard dollar. En in Griekenland gaan ze staatsondernemingen verkopen zodat je met het uitgespaarde belastinggeld na tariefsverhoging ook die kant op gaat. Twintig mille per Griek in het bovenstaande is dus niet helemaal juist: het bedrag zal per persoon varieren van weinig tot veel zoals past in een kapitalistische wereld. De Europese Bank doet voorts geen geringe duit in de zakken van wie in "verschil" geloven omdat ze er wel bij varen, want op al die leningen van de bank wordt aan hen natuurlijk rente uitgekeerd, opgebracht door de arbeiders en de middenklasse.
Zij houden dan te weinig geld over voor bijvoorbeeld een eigen huis maar de rijken kunnen helpen door te verhuren. Dat je niet de woning van de naaste zou mogen begeren is toch ouwe Bijbelse koek?

 


Geen opmerkingen: