woensdag 15 februari 2012

aard van de VU

                   stiekume overname van de VU
 
 Op de stoep van de Vrije Universiteit te Amsterdam is een dikke duitser geplaatst met op de carosserie reclame voor carrieredagen. Er is niets op tegen om je maximaal te ontplooien maar medemensen voorbijstreven en baas over hen worden klopt niet helemaal met het Gebod om de os van de naaste niet te begeren. Die heeft het beest nodig om zijn akker te ploegen en daarvan opbrengst te oogsten. Multinationals willen alle ossen in hun stal en dan krijg je meester-knecht relaties. Bij vacatures geldt op die VU dat eigen volk voorrang krijgt en niet wordt gerespecteerd art 3 van de Grondwet -ieder is in overheidsdienst benoembaar-, welk ook maatgevend is voor het bedrijfsleven en het onderwijs. Het art impliceert open, eerlijke sollicitatieprocedures met regelmatige toetsing en roulering om ieder kans op ontplooiing te geven. Het verwerpt dus benoeming voor het leven van professoren en hun overmatig salaris is niet marktconform omdat er veel bekwame gegadigden bij de deur tegen gehouden worden, de vrijheid tot het geven van onderwijs ingeperkt werd ten gunste van zittende dikkonten. De bobos van De VU willen deze vroeger christelijke universiteit kenniskwartier maken van de kapitalistische Zuidas, waar de Mammon regeert en geen plaats is voor kleine luyden. Men zegt dat op die Zuidas de gewone amerikaanse belastingbetaler al voor een miljard dollar getild werd via constructies ten bate van de grote jongens.
Net als de Universiteit van Amsterdam wil de VU er liefst nog tienduizend studenten bij, want dat is goed voor de status. Zulks in al overvol Amsterdam, terwijl er toch goede mogelijkheden zijn om boven Uithuizen-Roodeschool een stadje te bouwen op windkerende sierras voor een nieuwe universiteit en als centrum voor de Eemshaven. De Europese Unie wenst spreiding van werkgelegenheid en welvaart. De streken rondom Slochteren hebben momenteel het laagste inkomen per hoofd van de bevolking en de Shell gevraagd wat deze achterlaat als het aardgas op is kwam er als antwoord dat er thans subsidies verstrekt worden. Finsterwolde, waar de injectie met semi-miljonairs mislukte, is vlakbij en kan nog inspiratie leveren. Immers streefde de echte Baas op de vroegere VU niet naar tweeeneenhalve ton salaris en zou ongetwijfeld de kant kiezen van de op de VU stakende schoonmakers, die een ietsje meer loon en aanzien wensen. Wat hun niet gegund wordt door de professoren die niet in staat zijn om zelf een dag per week schoon te maken tegen daarvoor gangbare honorering.
   De vraag is derhalve of de Vrije Universiteit afgepakt is van de kleine luyden en voor hen weinig te bieden heeft omdat carrieremakers ondergeschikten behoeven met liefst groot verschil in maatschappelijke positie. Ondertussen werd de toegang tot de wetenschappelijke bibliotheek voor hen al bemoeilijkt tenzij ze net als studenten eerst duizenden eurootjes betalen: gebruik van het Internet wordt listig beperkt door slechts 1 computer met zitplaats beschikbaar te stellen en dat voor maximaal een half uur, want anders wordt de politie erbij gehaald om de overtreder te verwijderen. Slaapt de achterban of is deze deels mede geevolueerd tot Mammon's volgelingen, niet respecterend het Gebod om het vee sabbath te gunnen, ontspannen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving in plaats van produceren in de schuren der bio-industrie. En etend van het onreine vlees.
Raadzaam is onmiddelijk ontslag, op staande voet, van de huidige beslissers op de VU, teneinde de koers weer in het goede spoor te krijgen. Daarbij past verlaging van de salarissen der hoogleraren, want zij hoeven niet grof over te houden na aanschaf van hun pakket dagelijkse benodigdheden terwijl de weduwe tekort komt. De EU gebiedt de overheden der aangesloten landen tot zodanige politiek dat iedere burger op tenminste een redelijk minimumnivo kan participeren in de welvarende samenleving. Daar hoort niet een stadspas bij zoals gegeven door Cohen van de PvdA (ik pak een ton en krijgen jullie de stadspas) want elke burger dient met respect bejegend en in zijn waardigheid gelaten te worden. In Nederland is de samenleving tot nog toe piramidaal georganiseerd en door de rechters wordt niet erkend art 1 der Verklaring van de rechten van de mens -ieder wordt geboren vrij en gelijk in rechten- teneinde een bovenlaag te beschermen. Hoewel dit art grondslag vormt van het door Den Haag erkende Internationale Verdrag op Burgerrechten. Het staatshoofd handhaaft de wet niet maar is uit op poen en status, de parlementariers behartigen de belangen van hun eigen financiele klasse het best en accepeteren de grove sabotage van art 60 van het Verdrag van Parijs (1953), dat ieder het recht toekent om goederen en diensten te verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die anderen aangeboden worden. De aftrek hypotheekrente stelt welgestelden in staat om eenzelfde huis te verwerven voor netto tientallen procenten minder dan een minimumloner kwijt zou zijn. Deze laatste verdient in dit rijk land niet genoeg voor een eigen woning. Die welgestelde houdt dus geld over en "helpt" hem graag aan een huurhuis. Tegen hoge huur doorgaans. Nota bene zit aan die parel art 1 vast dat elk recht heeft op een minimale plek om te wonen of te verblijven zonder dat anderen tegen zijn wil daar munt uit slaan. Wordt hierover op de VU gesproken? Leren de studenten daar dat het anders kan en behoort? Neen, want dat is tegen de belangen van de gevestigde elite. Zo onderscheidt de Vrije Universiteit zich niet meer van andere instellingen voor hoger onderwijs, terwijl dat toch wel de bedoeling was en nog moet zijn om de Aarde van een beetje zout te voorzien.

Geen opmerkingen: