dinsdag 14 februari 2012

FOUT!

 rijk vs arm
 
       FOUT met hoofdletters is verlaging van het griekse minimumloon terwijl het overschot aan geld bij de rijken, dikwijls  gestald op buitenlandse banken, ongemoeid blijft.
Brussel en het IMF dienen zichzelf ogenblikkelijk te corrigeren voor zoveel beunhazerij. Eigenlijk is meteen nieuwe bezetting van funkties door wel bekwame mensen nodig.
Ginds minimumloon was niet zo hoog dat het verspilling in de hand werkte; zullen de welgestelden straks goedkoper aan hun zwembad komen?
Bij ons houden directeuren, hoge ambtenaren, professoren, managers geld over nadat zij ruimschoots zich bediend hebben van spullen voor levensonderhoud. Dit geld afromen naar de Schatkist voor stimulering van de economie is beter dan een nullijn voor de lagere inkomens. Nieuwe investeringen kunnen dan coco, collectief en cooperatief, volgen met spreiding van rendement over de bevolking in plaats van kapitaalkrachtige aandeelhouders te spekken.
Fout is daarom ook Athene te dwingen tot verkoop van staatsondernemingen. De nieuwe bezitters willen winst maken en zullen daartoe de prijzen voor de consumenten trachten op te schroeven. Tussen haakjes is het even fout om onbekwame directeuren van staatsbedrijven op hun stoel te houden, aan vriendjespolitiek te doen. Dit geldt natuurlijk ook voor ambtenarij; het beste lijkt om de hele bevolking voor overheidstaken in te schakelen gedurende een dag per week of een maand per jaar. Dat geeft meteen een inkomensbodempje.
In Nederland heeft de bevolking enorme schulden aan hypotheken. Bij wie staat men per saldo in het krijt, wie zijn die figuren (of instellingen zoals pensioenfondsen)? Komen zij nog tekort om zich happy te voelen of dient de fiscus langs te gaan met een vrachtwagen om die vol te laden? In Griekenland zou elke huizenbezitter opgezadeld kunnen worden met een eenmalige kapitaalbelasting, met een schuld van een ton aan de staat (fijnregeling niet besproken). Dan krijgt die weer voldoende armslag om aan lopende verplichtingen, behoudens cadeautjes in de vorm van overmatige salarissen, pensioenen, subsidies, te voldoen. Dit met het vooruitzicht dat er elk jaar een twintig miljard euro binnenkomt uit toerisme, genoeg om buitenlandse schuld af te lossen als men het niet uit geeft aan luxe zaken zoals autos en benzine.
De EU partners mogen helpen met het binnenbrengen van euros voor betere spoorverbindingen. Waarmee de oliesheiks niet blij zijn. Veel euros zijn voorts gewenst voor aankoop van grond ter herbebossing, om de Grieken plantgaten te laten maken en hun geiten weg te houden. Het hout levert later flink op en volgende generaties zullen dankbaar zijn voor de groene, hitte temperende deken. In feite heeft de Europese Unie plicht tot dergelijke investering omdat het dringend nodig is voor een gezonde, omvangrijke wilde fauna. Tussen haakjes is het varken van nature een bosbewoner en de bevolking kan zo nog wat bijverdienen terwijl bij ons de afschuwelijke, laag bij de grondse bio-industrie verdwijnt.
Illustratief voor het gedrag van de europese bovenlaag is het gebeuren op de Vrije Universiteit: de echte baas daar, de Heer van het christendom is dienend zoals een goed leider betaamt. Thans staken op deze instelling van hoger onderwijs de schoonmakers omdat zij iets willen opschuiven naar meer gelijkheid qua inkomen en status. Maar dat wordt hen niet gegund en geen enkele hoogleraar zei ook wel een dag per week schoon te willen maken tegen in die sector gangbaar salaris (zodat wetenschappers op de stoep naar binnen kunnen om mede onderwijs te geven; zij worden nu geweerd en dat is bepaald niet marktconform omdat zij voor minder hoog loon even goede prestaties willen leveren). De bobos van de VU wensen deze kenniskwartier te doen worden van de kapitalistische Zuidas. Daar wordt volop strijd geleverd om poen en macht en er geldt dat de sterkste, de slimste mag overheersen. Daarentegen bestaat als uitdrukkelijke regel in de Europese Unie dat iedere burger zal kunnen participeren in de welvarende samenleving op tenminste een redelijk materieel minimumnivo. De aangesloten staten zijn verplicht  om hiertoe passende politiek te voeren en daar hoort geen vernederende stadspas bij. Ook dient elke burger met respect bejegend en in zijn waardigheid gelaten te worden. Laat dus weg vernederende termen als bijstandsgerechtigde, welke ambtenaren zo graag hanteren om medemensen naar beneden te trappen. Technisch gesproken bestaat er allang geen Bijstand meer omdat  arbeidsongeschikt zijnde men in verplichte verzekering valt terwijl anders men als het ware stand by op de arbeidsmarkt staat met alle rechten vandien zoals correcte benaming en salariering. Als Rutte & Co het goed vinden dat miljonairs niet werken doch slechts parasiteren toont dit hun onverstand aan.
Het duurt lang voordat uit universiteiten betere visie naar buiten komt - vanwege eigenbelang der professoren, die hun overmatig salaris willen behouden en liefst de deur voor concurrenten gesloten houden-  zodat er een rol weggelegd is voor de media, voor het Internet in het bijzonder. Alternatieve visie past meestal niet bij kranten zoals NRC en FD, laat staan De Telegraaf; ook niet bij Trouw en Volkskrant die weglaten wat niet in hun straatje past en in feite een piramidale samenleving aanhangen. Uittocht moet kennelijk van onderop komen

 

Geen opmerkingen: