woensdag 15 februari 2012

Einstein / Yanchilin

      kort overzicht
Nieuwe theorie over zwaartekracht wordt uit de doeken gedaan in het boek van Vasily Yanchilin "The Quantum Theory of Gravitation" (2003).
Nabij massa wordt de lengtemaat kleiner en de afstand groter, daar is iedereen het over eens. Volgens de algemene relativiteitstheorie van een honderd jaar geleden, van voordat de kwantummechanica bestond, is de seconde trager nabij massa. De nieuwe theorie stelt dat die dan juist sneller verloopt en dat de lichtsnelheid in het verleden, met de massa van het heelal meer geconcentreerd, groter was. (Daarom moet de aan supernovae Ia ontleende schaal gecorrigeerd worden, verdwijnt versnelde accelleratie van het universum, net als negatieve energie, zwarte gaten, inflatie, de cosmologische constante en dient de Nobelprijs natuurkunde 2011 ingeleverd te worden). Op grond van het principe van least action analyseert Yanchilin dat het foton (in eigen geometrie een rechte baan beschrijvend) tracht een baan te volgen met zo groot mogelijk stappen (oscillaties) en daarvan een minimum aantal. Dit past bij de waargenomen route, een paraboolbaan, van licht als Mercurius nog net achter de zon staat. In de theorie van Einstein zouden de fotonen massa juist moeten opzoeken en zo voor de verre waarnemer een hyperboolbaan beschrijven. Ergo deugt die oude theorie niet, hoewel deze nog redelijke benadering geeft indien meespelende factoren weinig varieren.
De roodverschuiving van zonlicht wordt volgens de algemene relativiteitstheorie veroorzaakt doordat het foton de zwaartekracht van de zon moet overwinnen en doordat de seconde op de zon langzamer verloopt. Toch wordt niet de som van beide gemeten; Yanchilin geeft een nieuwe verklaring.
De speciale relativiteitstheorie blijft geldig mits zo opgevat dat de lichtsnelheid onafhankelijk is van de bewegingstoestand der waarnemers. Namelijk hangt deze volgens de nieuwe theorie af van de potentiaal der totale massa van het heelal, welke op een bepaald tijdstip en een bepaalde plaats in alle richtingen hetzelfde is. In het verre verleden was de voortplantingssnelheid van electromagnetische golven veel groter en dat past bij het explosieve karakter van de Big Bang, niet bij stilstand van de tijd ter plekke van huidige grote massas. 's Winters als de Aarde het dichtst bij de zon staat is de lichtsnelheid bij ons een tien centimeter groter dan 's zomers vanwege de bijdrage door de massa van de zon. Aan de "grens" van het heelal nadert c tot nul en worden richting en snelheid onbepaald. Einstein zelf geloofde niet dat de lichtsnelheid volkomen onafhankelijk kon zijn van al het andere in het universum maar nam dat, lang geleden, voorlopig aan als werkhypothese. Reflecteer over de woorden electro, magnetisch, golven. Yanchilin ziet gravitatie als een puur kwantummechanisch verschijnsel: Volgens de onzekerheid van Heisenberg zullen er in een deeltje overgangen zijn van de ene helft naar de andere. Zie het boek voor uitvoerige beschrijving aan de hand van het electron. Die onzekerheid wordt volgens de nieuwe theorie door massa geremd. Derhalve is in de helft van een deeltje het dichtst bij een externe massa de Heisenberg onzekerheid kleiner dan in de verste helft. Netto resulteren er meer overgangen van de verste naar de dichtstbijzijnde helft dan omgekeerd en het geheel verplaatst zich in de richting van de andere massa, hetgeen in gewone taal aantrekkingskracht heet. Wellicht valt zo ook te verklaren dat inerte massa (met evenwicht binnenin) niet voelbaar is tenzij er tegen geduwd of aan getrokken wordt.
Het boek is verkrijgbaar in de biebs van de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit te Groningen, de Openbare Bibliotheek te Amsterdam, the Library of Congress en gemakkelijk te bestellen door de naam van de auteur even te googlen. Ondertussen boycott Wikipedia het werk van de russische wetenschapper gelijk in de duistere Middeleeuwen onwelgevallige boeken, gevestigde autoriteit aantastend, verbrand werden. Op de Universiteit van Amsterdam worden de studenten onkundig gehouden en is het boek verbannen naar een afgelegen magazijn. Dat past in het beschermen van de verkregen Erasmuspremie voor onderzoek van mindere kwaliteit. Raadzaam is Vasily Yanchilin uit te nodigen voor een gastcollege met daarna discussie.
 

Geen opmerkingen: