woensdag 31 juli 2013

nergens judenrein


          25% regeling
De internationale orde kent aan elk volk zelfbeschikking toe. De amerikaanse president, hoewel machtig genoeg, heeft hier geen oren naar terzake van de Westpapoeas. Ook worden er onvoldoende maatregelen genomen tegen Peking om de Tibetanen te helpen. En de Koerden hebben nog steeds geen eigen staat.
De Palestijnen vormden geen eigen natie. Het is tegen de regels om een oud volk met eigen taal, cultuur en historie te hinderen in zijn bestaan, ook al werd door buitenlandse agressie het grondgebied tweeduizend jaar lang aan zelfstandig bestuur ontzegd. De Palestijnen zijn merendeels moslims. In hun religie wordt gestreefd naar ummah, een eenheidsstaat onder gezag van geestelijken. Dit is in strijd met art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, dat een afgezwakt vervolg is op het Bijbelse Tweede Grote Gebod. Groeperingen kunnen op den duur een eigen natie gaan vormen, maar bewesten de rivier de Jordaan zijn de arabisch sprekenden afstammelingen van inwoners van het vroegere turkse rijk, die daarbinnen soms migreerden naar streken met iets meer bestaansmogelijkheden.
Israel kan niet tolereren dat zich op de Westbank bedreiging van zijn bestaan ontwikkelt en daarom is het uitgesloten de souvereiniteit er prijs te geven. Verdragen zijn ten enenmale onvoldoende gelet op wisselingen van macht. Voor de hand ligt dan een regeling met regionale autonomie voor minderheden. Grondslag kan zijn maximaal 25% arabieren binnen pre-1967 Israel en idem maximaal 25% israelis op de Westbank. De grenslijn met Egypte van 1917 ware zo te wijzigen dat Gaza plus enig aangrenzend landbouwgebied onder gezag van Cairo komt en deze de oostelijke helft van de Sinai tot aan St Catharina overdraagt aan Israel. Aan Jordanie zou Saoudi Arabie enig kustgebied kunnen afstaan voor toerisme.
 In Nederland is een staatsmoskee mogelijk op het Museumplein, in de vorm van een grote zwarte kubus, prachtig contrasterend met het groene gras en de witte Badkuip, om daar het goede uit de Koran aan de vele moslims te benadrukken. Met ernaast een Psalmenhuis van roestvrij staal en glas in de vorm van naar boven geheven samengevouwen handen, waarin het gemeenschappelijk erfgoed gezongen, gemusiceerd en gereciteert kan worden op resp. sabbath, zondag en vrijdag. Wie weet de overige dagen gemeenschappelijk. Wie in Israel met de bus reist wordt in het hebreeuws aangesproken omdat de israelis varieren van wit tot zwart. Ofwel de volkeren zijn aan Israel verwant geraakt. Dat is nog niet zo het geval met de arabieren, maar het gaat, zij het kleinschalig, de goede kant op.
 
Daar de wereldbevolking nog steeds groeit zijn er nieuwe metropolen nodig, liefst aan de rand van de woestijn nabij zee of oceaan, om vruchtbare grond te sparen. Met het afvalwater valt een groene ring rondom te scheppen. Een nieuwe grote stad, huisvesting, werk en recreatie biedend -overbevolking in de regio van zowel arabieren als israelis wegvangend- nabij El Arish kan een Manhattan-district, een grachtengordel, een compacte suburb in hoogbouw om de zon buiten te houden en met binnenin palmentuinen, etc. krijgen. Plus een racecircuit terwijl het lokale transport gebeurt met automatisch gondels voor twee personen of 200 kg vracht op vijf meter boven het maaiveld. Spoor kan Cairo verbinden met deze prachtige plaats, met Jerusalem en Amman en Damascus.
Grenslijnen kunnen veranderen in mensenvrije grenszones terwille van de Natuur. Het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Himalya, de Noordpoolstreken zijn los te maken van staten, net als Antarctica reeds is, als ongestoord domein voor wilde flora en fauna.

Geen opmerkingen: