zondag 24 november 2013

onderwijs


          rijksmoskee
 
Een enorme zwarte kubus tegenover de witte Badkuip met fris groen ertussen? Moslims vormen zo langzamerhand de grootste religieuze groepering in Amsterdam en hebben recht op een moskee groot als een kathedraal. Daar is op het Museumplein mooie ruimte voor. Er hoeft hier niet nog meer kunst en cultuur bij, want een mens raakt oververzadigd van wat er al is.
De Koran is een goed boek omdat het strijd tegen het slechte aanprijst. Allah houdt niet van kwaadaardigheid, integendeel en zal fanatici die jihad verkeerd, in hun eigen hebzuchtig belang uitleggen, nog mores leren. Moslims, joden en christenen zijn ergens broeders, want allen met toegang tot het Paradijs mits oprecht en zo. Ze hebben de psalmen als gemeenschappelijk erfgoed en indien er geen Psalmenhuis in Jerusalem is kan er wel eentje in de NL hoofdstad staan. Zeventig meter hoog van roestvrij staal en glas in de vorm van naar boven saamgevouwen handen. Ook op dat plein; om er de prachtige poezie op respectievelijk sabbath, vrijdag en zondag te zingen en te reciteren. Wie weet de overige dagen gemeenschappelijk.
Dat godshuis voor de islamieten zal uiteraard een rijksmoskee moeten worden waarin nauwkeurig de goede strijd onderwezen en terroristisch gedrag verworpen wordt. We kunnen daartoe wel bekwame lieden mobiliseren, net als voor de Grote Kerk te Den Haag die staatskerk moet zijn met doorlopende verkondiging van het Tweede Grote Gebod. Immers is onze universele Grondwet, art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, daarvan een afgietsel. Verboden tracht men te omzeilen zodat er steeds nieuwe nodig zijn; geboden hebben dwingend karakter. De meeste dominees moeten niks hebben van Uittocht naar gelijkwaardigheid en bidden voor instandhouding van de piramidale samenleving. Zulke oranje-fascisten heb je ook volop, meer dan 90 %, in het parlement. Het is maar een licht soort fascisme, niet te vergelijken met het bruine vroeger in Italie dat geweld niet schuwde, allerminst met het zwarte van de holocaust en evenmin met het verfoeilijke rode. Gelijkwaardigheid is kern van art 1 en absoluut; als de rechters er niet van willen weten zullen ze voor straf bijvoorbeeld keien moeten rapen op Spitsbergen ter versterking van onze dijken.

Ondertussen hebben de Bommels te Amsterdam trek in een kolengebergte, een benzineplas en nog extra studenten. Die helpen lekker mee de huren van woningen op te schroeven. Kan wel duizend euro per jaar schelen. Ook is er de Zuidas waar 4 x zoveel geld via tax evasion uit arm Afrika gehaald wordt dan er aan ontwikkelingshulp en uit collectes heenvloeit. De Vrije Universiteit wil kenniskwartier zijn van die Zuidas. Waar geen plaats is voor kleine luyden.
Dan maar vanuit overvol Amsterdam en rood Finsterwolde -waar de injectie met zuinige semi-miljonairs mislukte ondanks het kunnen pootjebaden in een Blauw Meer met bruinig water- een nieuwe universiteit benoorden Joe-ithoe-izen Roedeskoel in combinatie met een centrum voor de Eemshaven en daarheen verplaatst vliegveld Eelde, zodat dit ook bestuursstad van een autonoom noordelijk landsdeel kan worden? Asjeblieft geen engels in het onderwijs, want dat is de taal van rangen en standen, op bloed of geld gebaseerd. Er zijn legio "vreemdelingen" met enige binding aan onze taal die hier graag komen studeren omdat het in eigen land te moeilijk gaat. Hen plek gunnen en bieden vormt trouwens de beste ontwikkelingshulp.
In doorsnee zijn bij ons verblijvende marokkanen en turken dikwijls vriendelijker dan autochtonen. Komt dat misschien doordat zij minder geld hebben en zo zich gemakkelijker bewegen op niet hoogstaand nivo op welk laatste bobo's, professoren, journalisten menen te verkeren? Er wonen in de Benelux bijna een miljoen marokkanen die hun oude paspoort niet willen opgeven. Is het dan redelijk om in ruil een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond tegenover de Canarische Eilanden te verlangen om daar een metropool onder NL wet te stichten? Vergroting van het Rijk dus; voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe mooie steden verrijzen, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen. Met het afvalwater creëer je een groene ring rondom, ook voor tuinbouw zonder kostbaar aardgas. Zo krijg je te lande meer ruimte voor vluchtelingen, al of niet tijdelijk. De friezen van tegenwoordig stammen waarschijnlijk af van allochtonen; die uit de romeinse tijd waren mogelijk proto-groningers. Eventjes niet vergeten: de Shell gevraagd wat er achterblijft als het aardgas op is kwam er als antwoord dat er thans aan goede doelen gegeven wordt.
Is dat redelijk? Of moeten de media aan de slag om voor te lichten, initiatieven te suggereren, boos worden op uitbuitende kapitalisten die shoppen in luxe winkels van de Randstad met 's winters open voordeur. Te duur voor de inwoners van Slochteren. Wel, op zondagmorgen is er gratis onderricht beschikbaar, toegankelijk over dat Tweede Grote Gebod. De Staat is verplicht de gelijkwaardigheid besloten in het iets zwakkere art 1 na te streven. Daartoe voor de foute "volksvertegenwoordigers" die art 1 minachten, zich tegen referenda over hoofdzaken stellen, de Grote Kerk weer in bedrijf nemen als staatskerk. En te Amsterdam idem zo'n prachtig zwarte Rijksmoskee, want de bijbelse justitiële afhandeling van bokken en schapen geldt ook in de verkondiging van Mohammed. Een eindje verderop in het water bij het Centraal Station een internationale Ark met Ronde Tafel voor twistende en vechtende stammen, waarbij een wetenschappelijke staf oplossingen aandraagt en publiek matigende invloed uitoefent. Voeg hierbij nog een arboretum dat de hoofdstad uittilt boven een provinciaal centrum en betere allure dan met in Amerika afgewezen eerstejaars studenten wordt verkregen.

Geen opmerkingen: