zondag 27 juli 2014

concept republiek

bestuur Noordelijke Republiek
 
Net als Luxemburg binnen de Benelux een autonome eenheid vormt kunnen Groningen en Drente samen een onafhankelijke republiek vormen teneinde de drainage van welvaart uit het eigen gebied naar de Randstad te stoppen en nog belangrijker: om zich niet langer te laten koeieneren door lieden die zich hoger achten. Kortom is het aan Den Haag niet toevertrouwd minder villa's in Wassenaar en betere woningen te Slochteren te organiseren, noch heeft men daar het verstand om te begrijpen wat gelijkwaardigheid inhoudt of beter wil men kwaadaardig daar niet van weten. Weshalve de passiviteit van de bewoners der noordelijke streken verleden tijd moet worden. De provincie Friesland en Ostfriesland kunnen zich aansluiten.
Het staatsgezag zal hier gebaseerd zijn op art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens, dat ook grondslag vormt van de Verdragen der Europese Unie maar door Nederland volop gesaboteerd wordt teneinde een piramidale maatschappij in stand te houden met overmatig veel macht en geld aan de top en omgekeerd benadeling van gewone mensen.
Ieder in overheidsdienst zal zweren of beloven dit art 1 volkomen te respecteren en te bestrijden wie het saboteren doch hierbij nooit een oog uitstekend voor een uitgeslagen tand. Het art omvat materiële rechten zoals op een eigen minimale plek om te wonen of te verblijven zonder dat anderen daar munt uit slaan en idem deelname aan het produktieproces. Het heeft oude wortels, valt te beschouwen als een verzwakt afgietsel van het bijbelse Tweede Grote Gebod en staat lijnrecht tegenover kapitalistische inhaligheid. 
De nieuwe republkiek -met vlag blauw-wit-rood om het nieuwe elan aan te geven- kan om in de practijk gelijkwaardigheid te bevorderen niet zonder roulatie van posten, banen, funkties. Daarom zal niemand langer dan zeg acht jaren uit de Schatkist voor zijn werkzaamheden betaald krijgen en komt daarna de beurt aan een ander. Zo wordt ontplooiing  van de bevolking verkregen, leidend tot maximale welvaart.
Gelijkwaardigheid behelst dat je opgeleid wordt om evenwichtig belangen te behartigen in plaats van ondergeschikt te zijn. Militaire vorming voor alle jongeren, zoals vroeger de zonen van ridders kregen, hoort er bij. Dan zal het volk zelf ordetaken kunnen uitvoeren, binnenlands en naar buiten.
Te verwijderen zijn alle huidige burgemeesters, aan hun benoeming gekomen door vriendjespolitiek in strijd met art 3 der Grondwet, welk tot open, eerlijke sollicitatieprocedures verplicht. Als leden van politieke partijen kregen zij onrechtmatig voorrang en nog belangrijker is dat zij genoemd art 1 minachten. De gekozen gemeenteraad is Hoofd van het plaatselijk bestuur en als nieuwe tijdelijke voorzitter is aan te stellen het in leeftijd oudste lid van de gemeenteraad, mits deze de eed of gelofte aflegt en in het verleden niet in strijd daarmee handelde. Omdat ook de huidige rechters vies zijn van art 1 worden zij onmiddelijk de laan uitgestuurd en vervangen door jonge rechtskundigen. Jonge omdat oude verzuimd hebben het belang van art 1 te benadrukken. Vanwege gebrek aan ervaring bij de nieuwe rechters kan een rechtszaak gesplitst worden naar voorlopig oordeel en definitieve afhandeling enkele jaren later.
Op school werden bovenstaande aspecten van echte democratie verwaarloosd door de onderwijzers en idem op de universiteit. Daarom is de zondag belangrijk als inhaaldag en grof materialisme tegengaand zal er minder gewinkeld moeten worden. De zondag is bij uitstek geschikt voor verdieping van geestelijke vorming zoals ook de Schepper bedoeld heeft en waartoe van Boven lief en leed uitgestrooid worden om ons niet te doen vervallen tot automaten/zombies/verwende wezens die het dier minachten en van de bio-industrie eten.
Als sociale creatuur met recht en plicht tot deelname aan beraad en besluit heeft een mens groot belang bij het funktionneren van bestuur. Daartoe moet hij intensiever betrokken zijn in het dagelijkse wereldje dan slechts het kennen van de namen der bestuurders en wat de krant over hun visie meedeelt. Bij grote gemeenten zit dit fout en taak van sociologen is om betere organisatie voor te stellen. Op het laagste nivo hoort men weet van elkaar te hebben. Daartoe is het voor goed begrip noodzakelijk aan te leren met elkaar om te gaan, in het bijzonder ook met lieden niet uit -letterlijk en figuurlijk- eigen straatje. In de kerk is het al een verbetering wanneer iemand anders dan de dominee uit de Bijbel voorleest en men ook meer zorg besteed aan het samen zingen zonder dirigent of organist die eigen stempel wil drukken. Op school kunnen ambachtslieden mede onderwijzen en natuurlijk zijn volksvergaderingen met open microfoons onontbeerlijk.           

Geen opmerkingen: