maandag 8 september 2014

"apartheid"

opnieuw beschouwd
                                             Indertijd werd veel aandacht besteed aan de apartheid in Zuidafrika, hetgeen min of meer vergezeld werd van oordeel dat die blanken daar in meerderheid behoorlijk racistisch waren. Wellicht is het nuttig om ter volledigheid de kwestie nog in een ander daglicht te beschouwen:
De zwarten in het land kwamen oorspronkelijk uit Westafrika, waar men een hoog percentage snelle (fast twitch) spiervezel heeft. Dat stelt in staat tot sprinten; gelijk de leeuw, waarna het lekker uitrusten in de zon is. Aan de andere kant van het continent domineert de langzame spiervezel, goed voor het lopen van de marathon of de hele dag werken. De rest van de mensheid zit ergen op de lijn dwars door Afrika en kan niets veranderen aan de percentages van beide soorten spiervezels. Maar wel door gerichte training de cellen van een type vergroten, zodat men iets langs de lijn opschuift. Welke spiervezels men heeft is in hoge mate bepalend voor dagelijkse activiteiten en belangrijker dan de huidskleur.   
De Boeren in Zuidafrika met veel spiervezels geschikt om de hele dag hard te werken wilden liever niet delen met de zwarten, die in hun ogen lui leken. Van hun geloof mochten zij evenwel geen racisten zijn en toen verzonnen ze dat de zwarten buitenlanders waren, in thuislanden hoorden. Zelf pikten ze heel menselijk de grootste en beste stukken land in.
Momenteel is er onder het huidige regime een zes! sterren-hotel in Kaapstad.  In de superketens werkt voor lage lonen personeel, dat de eigenaars-miljonairs nagenoeg nooit ontmoet. Kortom is er aanzienlijke scheiding. Dit wordt nog versterkt doordat de meesten overgaan op engels, een taal met in Engeland en Amerika diep verankerde rang- en standsverschillen, naar gelang afkomst of rijkdom. Zowel zwarten als Boeren hadden een soort consensusmaatschappij van ongeveer gelijkberechtigden. Met gebruik van engels wordt de bevolking een piramidale samenleving bijgebracht en alhaast weten laaggeschoolden niet beter dan dat zo hoort. Nu op nederlandse universiteiten de moedertaal vervangen wordt door de brabbeltaal het engels is ook hier sprake van grotere afstand tot art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens, hetwelk gelijkwaardigheid tekent, ook op materiële vlakken. Een jongere kan binnen een half jaar wel een andere taal leren; het is niet nodig om amerikaanse studenten die in eigen land niet toegelaten worden tot hun topuniversiteiten in NL colleges in het engels te geven. Veeleer moet papoea-jeugd uitgenodigd worden en idem mensen uit andere overzeese streken met nederlandse binding. Het lijkt dat de dwaze bestuurders de laan uitgestuurd dienen te worden om de eigen moedertaal weer volop te laten bloeien.
                          
 
           

Geen opmerkingen: