maandag 8 september 2014

bijlegging conflict

Isra/mael
                                    Het is uitgesloten dat Israel arabieren kan laten geworden op enkele tientallen kilometers afstand van zijn poort het belangrijkste vliegveld. Dus is een onafhankelijke palestijnse staat onmogelijk. Ook als een meerderheid in de VN daar voor zou zijn. De Europese Unie en Amerika falen om dit de palestijnen bij te brengen. Zij hebben verder geen plannen van enige waarde. Het nederlandse kabinet en andere regeringen stoppen geld in VN scholen te Gaza waar -schande over Ban Ki Moon- de jeugd jodenhaat aangeleerd wordt. Dat moet ophouden. 
Het summum van beschaving is leven volgens het bijbelse Tweede Grote Gebod. Het Eerste behelst de zelfgemaakte goden Mammon, Carrière, bio-industrie en zelfs Geluk opzij zetten. De Schepper heeft evolutie ingevoerd, ook geestelijke en daartoe moeten kennelijk lief en leed ervaren worden om niet tot automaat of zombie te geraken. Als afgezwakte versie van het Tweede Grote Gebod, dat onverbiddelijk ook geldig is voor moslims, valt te beschouwen art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens. Dit art vormt grondslag der europese Verdragen en wordt als zodanig genoemd. In feite kan goed staatsgezag niet anders dan hierop gebaseerd zijn omdat het art gelijkwaardigheid tekent. Hollandse dominees echter moeten doorgaans niets hebben van Uittocht uit de nederlandse piramidale samenleving en verkiezen vleespotten boven werkelijke democratie.
Windsurfende studenten verhuizen na hun afstuderen uit Amsterdam zodat er goede roulatie is bij hun club. Dat bevordert het samen delen van surfplanken. De gewone surfclub daarentegen heeft een kliekende kern van oudgedienden en vriendjes die zichzelf bevoordelen. Zij gebruiken lesplanken gratis terwijl anderen ervoor moeten betalen, hebben het Internet voor anderen afgesloten zodat die het weerbericht niet kunnen zien en van de motorboot, toch nodig voor reddingsoperaties, staan zij het contactsleuteltje niet af. Voor wie weinig geld heeft zijn er slechts verouderde boards en zeilen. Ondertussen wordt in de kantine de jeugd plofkip voorgeschoteld. Wie herkent niet in eigen omgeving soortgelijks? Daarom is bij echte democratie roulatie nodig. Na een zeg zeven jaar uit de Schatkist betaald te hebben gekregen komt de beurt aan een ander; ook geldend voor ambtenaren en professoren.
In de arabische wereld is het nog een graadje erger met kliekende politiek, niet het minst bij Hamas. Daarom is het niet nuttig om die voort te laten bestaan. Dan wordt als regeling aangaande de twistende partijen het volgende mogelijk: Egypte krijgt Gaza erbij en voert daar normale orde in. In ruil wordt het oostelijke deel van de Sinaï tot aan St Catharine aan Israel afgestaan, terwijl het overige van de woestijn onder internationale controle komt gelijk Antarctica. Dit hoort tussen haakjes ook het geval te zijn met het Amazone-oerwoud, de Himalaya, de Noordpool-streken, de Sahara ten gunste van wilde flora en fauna. Op een autonome Westbank onder souvereiniteit van Israel gaat een 25% quotum gelden: israelis mogen er maximaal 25% van de bevolking uitmaken en in de rest van Israel de arabieren idem omgekeerd.
In honderd jaar tijd is de bevolking van Egypte acht maal groter geworden en uit het overbevolkte kleine vruchtbare deel zullen veertig miljoen mensen moeten verkassen naar nieuwe metropolen langs de Middelandse Zeekust. Daarvoor zijn miljarden euros aan hulp nodig; een gedeelte komt vrij als de staten niet buitensporig veel aan defensie hoeven te besteden. Een fractie van het geld is voldoende voor spoorverbindingen tussen de hoofdsteden, ondermeer via Jerusalem.
Israel is een zeer oude natie met eigen cultuur, taal, identiteit. Dat kan van de palestijnen niet gezegd worden en hun huidige leiders willen liefst opnieuw invoeren dat de joden tweederangs status krijgen, net als eerder tweeduizend jaar lang voortkomend uit buitenlandse agressie. Wat is de balans van de voorgestelde regeling voor gewone mensen? Met toegevoegd dat Jordanie een stuk kust van de Saoudiers overneemt om aan toerisme te verdienen. Thans is het een bovenlaag die materieel goed zit terwijl men juist van oud-Israel de herverdeling zou kunnen overnemen, welke eens in de vijftig jaar voorgeschreven was om loosers een nieuwe kans te bieden en vooral om jeugd ongeveer gelijke startposities te verschaffen. De arabieren in Israel hebben het veel beter dan de papoeas in Indonesie of de tibetanen in hun bezet land. De grote mogendheden kunnen de vredesregeling opleggen in het belang van de gewone mensen. Eventueel mag dat tijdelijk zijn en als er geen beter alternatief is moet er snel mee begonnen worden. Dit houdt in dat Den Haag geen geld meer stuurt naar de machthebbers in Gaza doch het overmaakt aan Egypte om positief te besteden aan onder diens zorg komende palestijnen. De regerende nederlandse politieke partijen zijn kapitalistisch gezind, handlangers van bovenmodaal. Willen niet weten dat het egoistische naar zich toe trekkend en anderen in hun mogelijkheden beperkend kapitalisme vijandig staat ten aanzien van het Tweede Grote Gebod. Israel heeft nog een zeer belangrijke taak om daar flink op te hameren. Te beginnen in eigen land helaas waar de kloof tussen arm en rijk op die van Amerika begint te lijken.
Zodoende is er een mooie taak voor de krant weggelegd als de politieke bobos het laten afweten; niet in eigen land en niet in de wereld werkelijk oog hebben voor dat art 1, 's werelds universele Grondwet. Het art verbiedt impliciet dat een goede oude natie bedreigd, laat staan in zee gedreven wordt door nieuwkomers, opgestookt door een op geld en macht beluste elite. Die van Israel hebben als wet dat de hoek van de akker -de opbrengst ervan- toekomt aan de vreemdeling. In moderne tijd is hieraan toe te voegen wilde flora en fauna. Mag de Westbank "Ismael" heten? En is iets van Isramael niet beter dan Palestina? Sta je in Israel bij een bushalte en spreekt men je aan dan gebeurt dat in het hebreeuws. Dat komt doordat er israelis met blauwe ogen, met zwarte huid zijn, kortom is de mensheid aan hen verwant geraakt. Die van "Babel en Rahab" zullen dat ook worden, "geteld als in Jerusalem geboren".
       

 

Geen opmerkingen: