zaterdag 16 mei 2015

tussen de kop van Noordholland en Friesland

                     Afsluit....dijk/heuvels?
In het verleden ontstonden er door menselijk toedoen veel kale stenen oevers en dijken, welke niet gunstig zijn voor plant en dier. Het IJselmeer is overmatig groot voor vogels en vissen en weinig aantrekkelijk voor zeilers. De Afsluitdijk passeer je, want verblijf (kort) is er alleen bij het monument.
Tussen Almere en Hoorn valt een heuvelige waterkering op te werpen met daarachter droog land voor wilde paarden, herten, etc. tot aan Lelystad. Aan baaien in die rug prettige volksbuitens?
Tussen Enkhuizen en Stavoren is een heuvelige ringwal mogelijk waarachter droog terrein voor bijv. de siberische tijger, die wel ganzen en paarden lust. Hierlangs ook een non stop trein Groningen-Randstad die bij een drenkplaats even langzaam rijdt.
Bij de Afsluitdijk misschien voorland? En waar de dijk te laag is zou er een brede hoge beboste zone van nabij gebaggerd materiaal kunnen komen. Halverwege past een grote militaire basis die "Leeuwarden" vervangt, zodat deze stad een civiele luchthaven met kantoren enz. kan krijgen.
Op de hoek van wad en Eems evt een stadje met een rood-christelijke universiteit, dat tevens centrum voor de Eemshaven wordt en hierheen verplaatst vliegveld Eelde krijgt. De Bommels te Amsterdam willen nog meer studenten in de al overvolle stad, maar dit is contra spreiding van werk en welvaart. Ook zijn in Westeuropa helemaal geen nieuwe zeesluizen nodig. De VU heeft het dienen (voeten wassen) afgezworen en richt zich op baas spelen (carrière maken). Men wil daar samenwerken met de kapitalistische Zuidas, die naar verluidt 4 x zoveel geld uit arm Afrika haalt middels belastingfoefjes dan er aan ontwikkelingshulp en uit collectes heen vloeit. Verdere groei van de saaie Zuidas is ongewenst, want nabij het Centraal Station is enorm groot bouw"terrein" beschikbaar tussen CS en oude stad en van de Oostelijke Havens tot aan het nieuwe Gerechtsgebouw. Daartussen blijft wel wat water over voor een grote Ark met Ronde Tafel voor twistende en vechtende partijen, zodat de stad internationaal op de kaart komt.
Rottum ligt nog buiten de horizon van de groningers, terwijl er op drukke zaterdagen 7 grote veerboten vanuit de Eemshaven naar Borkum varen. Plaat en Oog kunnen met gemiddeld een meter ophoging (duinen aan de noordkant, in het midden niets, bij het wad een dijk) aantrekkelijk worden voor toerisme (oostelijke helft met een eco-badplaats plus door de Eemscentrale verwarmde winterkoepel) en wilde flora en fauna.
        Beveiliging van het wadden- en IJselmeergebied tegen grootschalige immigratie uit overbevolkte landen naar droog te leggen vruchtbare kleigrondenverdient aandacht.
           

Geen opmerkingen: