zondag 6 augustus 2023

het dwaalspoor van Einstein: de algemene relativiteitstheorie

    Voorbij de grens van een dogma
Metingen wijzen uit dat het licht zich in alle richtingen even snel verspreidt, ook al beweegt de bron. Nieuwe theorie is dat dit komt doordat de fotonen in relatie staan met de zwaartekrachtspotentiaal van de massa van het heelal. Dat is een scalair en in alle richtingen dezelfde, maar veranderend met de uitdijing van het universum en ook plaatselijk bij een massa. Richting grens van het heelal neemt de zwaartekrachtspotentiaal af en idem de lichtsnelheid. In het verleden was die veel groter en dit is van groot belang bij de metingen aan de supernovae 1A. Namelijk vervalt versnelde uitdijing van het heelal als die lichtsnelheid in het verleden groter was en is er ook geen negatieve energie meer nodig. Vasily Yanchilin werkte dit uit in zijn boek The Quantum Theory of Gravitation (2003) en hieruit wordt verder meer geput. 
Een foton gaat niet vlak langs massa maar volgt het principe van least action. Het zoekt een pad met zo groot mogelijke stappen (lagere frequenties die minder energie vertegenwoordigen) en daarvan zo weinig mogelijk. Dan lijkt het voor de waarnemer of het licht nabij massa een kromme baan volgt. Omdat fotonen uit hun perspectief altijd een rechte baan doorlopen zegt men dan wel dat de ruimte gekromd is. Daar werk je dan in met Riemann meetkunde. In het Canadian Journal of Pure and Applied Science schreef de russische wetenschapper over Poincaré, die stelde dat je met euclidische geometrie toekunt indien de lengtemaat als variabele genomen wordt.  
Sedert de Schepping is er overal evenveel tijd verstreken. Vergeet treinen die met bijna de lichtsnelheid door tunnels rijden zodat het tijdsinterval verandert. De moderne manier van zeggen is dat het tempo van de fysische processen afhangt van de zwaartekrachtspotentiaal. Het is ook tamelijk passé om te spreken van een oerknal uit een punt. In de natuurkunde bestaat een punt niet omdat het geen afmetingen heeft. Voor de Schepper zal het bovendien gemakkelijker geweest zijn om met een soort veld te beginnen dan alles in een punt te proppen. Het onderwijs faalt als de causaliteit ter zake genegeerd wordt. De Grote Geest heeft anders dan wij geen lichaam en valt zodoende niet te kennen. Biologen worden vaak atheïst omdat zij niet nadenken over het wonderlijke koolstofatoom dat altijd hetzelfde was en ons onmisbaar is. Als uw tweelingbroer een ruimtereis maakt kan het verloop van het fysisch gebeuren in zijn lichaam ander tempo dan het uwe hebben en lopen de horloges niet gelijk maar hij zal nooit een zwart gat bereiken. Omdat zulke dingen niet bestaan en berusten op de verkeerde veronderstelling dat de tijd nabij massa vertraagt. Integendeel verlopen de processen bij massa sneller, net als in het zeer geconcentreerde Begin. De atomen worden er compacter en de elektronen behoeven meer energie om te verspringen. Ofwel de frequenties daarvan worden hoger.  Vandaar dat een foton massa passerend dit graag op een afstandje doet (lenswerking). 
Besefte u dat de foto van een zwart gat een compositie, nep was? Mogelijk gaat het om materie als in het prille, ondoorzichtige begin van het heelal, resterend of nieuw gevormd, waaromheen zich een lichtkrans vormt. Met dus het wonder dat daarin precies richting Aarde een opening zit om ons dat zwarte gat te laten zien. Te Nijmegen hebben ze een professor voor zwarte gaten. In Utrecht bedacht men normalisatie voor tekortkomingen in de algemene relativiteitstheorie en moeten ze niets hebben van iets anders dat het eigen werk zonder zin zou laten. Op de Universiteit van Amsterdam zit een professor met een eigen theorietje, dat evenwel niets oplevert en daarom de kwalificatie "zonder waarde" krijgt. De Vrije Universiteit bracht Yanchilin's boek naar het keldermagazijn waar de studenten niet vlot verkeren zodat zij onwetend, dom blijven. Te Leiden werd het boek teruggestuurd als oninteressant voor hun "wetenschap". In Groningen verzuimt men net als elders wetenschappelijke aanpak, dat is het leveren van steekhoudende tegenargumenten in plaats van doodzwijgen. Uit Amerika kwam de huidige minister van wetenschappen terug na geen resultaten te hebben behaald en hij laat na tot zulke aanpak te verplichten. Ondertussen leunen de dik betaald filosofen lui achterover en stellen niet gelijk vroeger te Athene de nodige vragen. It is me what, zouden ze kunnen zeggen waar men de nederlandse taal niet toereikend vindt voor goed onderwijs. De betere studenten in het buitenland kiezen voor eigen topuniversiteiten en wat hier komt heeft toch voldoende intellectueel niveau om in korte tijd het nodige van onze rijke taal op te steken. Zodat wij zelf ons met honderdduizend verschillende woorden en combinaties nauwkeurig kunnen uitdrukken in goed onderwijs. 
De Vrije Universiteit werd door atheïsten ontvreemd aan de christelijke achterban, die bij de oprichting de vreze des HEEREN voorop stelde. Daarmee werd de Schepper bedoeld, Die er thans volstrekt onwetenschappelijk genegeerd wordt. Er is geen verschil meer met andere universiteiten en opslokking door de UvA ligt mogelijk in het verschiet. Kan er nieuw christelijk hoger onderwijs komen in een stadje met Eelde vervangend vliegveld aan de monding van de Eems? Want wat is er wel niet allemaal mis in de diverse faculteiten, met name de juridische: De Zuid-As, waar de VU kenniscentrum voor wil zijn, leeft van belastingontduiking. Wenst de VVD dat te handhaven met hun nieuwe kandidate? 
De wetenschap ontdekte dat er evolutie gaande is. Ook geestelijke en kennelijk bedoeld door God op Zijn boerderij planeet Aarde. Evolutie gaat met vallen en opstaan, geloven in de algemene relativiteitstheorie en die verwerpen als de horizon verruimd wordt: Yanchilin stelt dat zwaartekracht een puur kwantummechanisch proces is. Met hypothese dat massa de Heisenberg onzekerheid reduceert zullen er in de helft van een deeltje het dichtst bij een externe massa minder kwantummechanische overgangen naar de verste helft zijn dan omgekeerd. Ziedaar dat dan het deeltje zich in de richting van de andere massa verplaatst. Bij gaande evolutie hoeven schuldgevoelens zoals in de kerk beleden met het oog op zich verbeteren, profijt van de evolutie trekken, minder zwaar te wegen en kan het accent weer komen te liggen op het Nieuwe Verbond tussen Schepper en mensen, gebracht door de Messias die daartoe helemaal geen godje hoeft te zijn. Dat Nieuwe Verbond verhoogt onze status van knechten die loon willen tot "kinderen" die opgevoed moeten worden om niet tot zombies of automaten te geraken en daarom lief en leed hebben door te maken. Is dit iets wat de jeugd op de Boelelaan mag worden onthouden? Zulke visie past wel in wetenschap die de onzin van zwarte gaten plus negatieve energie overboord gooit. Mocht u niettemin angst koesteren voor de Zich Verenigende Aanstormende Allesverslindende Enge Zwarte Gaten dan is het verstandig om een stekje van een telepathische geranium de ruimte in te sturen. Als het dan verorberd wordt door de ZVAAEZG zullen de blaadjes van het tweelingbroertje op de vensterbank trillen van ontzetting. Misschien is er voordat u aan de beurt bent nog net tijd voor een schietgebedje.  
Laten we concreet handelen en Vasily Yanchilin uitnodigen voor een gastcollege met discussie. Dat kost maar duizend euro vanuit Hurghada waar hij tegenwoordig woont. De deelnemers moeten wel eerst het boek lezen zodat vragen die daarin al beantwoord werden achterwege blijven. Laat men geen modderfiguur slaan doch oprecht argumenteren en redetwisten. Daar wil ik gaarne bij zijn na ooit aan de UvA sterrekunde als bijvak gehad te hebben. Onder meer te beschouwen is het aequivalentie-principe, een der pijlers van de algemene relativiteitstheorie: In een zwaartekrachtsveld veroorzaakt een elektrische lading geen straling, terwijl dit wel het geval is bewegend in een non-inertiaal referentiesysteem. Het boek is didactisch verbluffend goed geschreven en een voorbeeld voor wie eindelijk eens een actueel nederlandstalig natuurkundeboek willen schrijven. Nu hoeft het niet bij woorden te blijven met discussie wie er gelijk heeft. Yanchilin stelt een waarneming voor die prima uitgevoerd kan worden op het strand en de 700 meter hoge vulkaan van Saba. Daarbij worden de tikken van atoomklokken beneden en boven verzameld en na enkele weken, ondertussen toevend aan het strand met het blauwe water, worden de aantallen vergeleken. De metingen in vliegtuigen en op de grond werden niet gecorrigeerd voor de verschillende duur van de seconde. Bij de kortere tijdsduur op Aarde hadden erbij geteld moeten worden de tikken over de periode dat de seconde in het vliegtuig langer duurde. Slordig? NIST beweerde een atoomklok te hebben die tot op een seconde nauwkeurig is in een miljard jaar. Vanwege het uitdijend heelal moet dat natuurlijk zijn precies tot op een miljardste van een seconde. Maar ook dat is niet helemaal waar want doorlopend verandert het tempo der fysische processen.

Geen opmerkingen: