donderdag 27 juli 2023

Nu betalen

Een kind heeft geen schuld als voorouders slavernij bedreven. Maar als het ervan geprofiteerd heeft moet het schadevergoeding ophoesten. Veel burgers in Suriname zijn arm en armoede remt ontwikkeling zeer. Daarom is die vergoeding met spoed uit te voeren; je komt er niet van af met een monumentje en mooie woorden. Uiteraard moet het over te maken geld terechtkomen waar er het meest behoefte aan is en niet bij de rijke bovenlaag, die evenwel zich zal inspannen om veel graan mee te pikken. Behoefte is er vooral aan verruiming van de opleidingen, van het onderwijs. In Nederland kun je daartoe naar verschillende provincies en surinaamse jongelui hebben er baat bij als zij in Nederland en België terecht kunnen. De Benelux ware uit te breiden met Suriname om een en ander te vergemakkelijken. Er is haast bij want het nieuwe schooljaar begint over enkele maanden en er moet bijvoorbeeld veel geregeld worden over goede opvang, huisvesting. Een jaar uitstel betekent verlies voor een jaarlichting en dat moet men niet willen. 
Ook Beatrix Amsberg moet betalen van haar miljoenen of miljarden. Als DNA-onderzoek zou uitwijzen dat zij een andere afstamming heeft maakt dat niet uit omdat in dit geval het materiële aspect telt. Tussen haakjes is algemene verplichte DNA-registratie noodzakelijk om "onechte" kinderen niet langer onrechtmatig buiten te sluiten van erfenissen en zwaar weegt de zorgplicht der ouders. Amsberg moet betalen voordat er bij nalatenschap geld verdwijnt naar de nederlandse fiscus. Houdt zij niets over dan is dat niet erg vanwege het sociale opvangnet de Bijstand. Bovendien zijn er oranjeklanten die haar dan wel wat willen toeschieten. 
Rutte, het feitelijke en verantwoordelijke staatshoofd die zijn "koning" als een hond aan de riem heeft, zal in de maanden dat hij nog in het torentje zit de overdracht moeten regelen. Dat hoort ook ten goede te komen aan gewone ouderen, aan wie de middelen ontbreken om rond te reizen in hun culturele taalgebied. Het bezoeken van Nederland kan prima in de koude winter; een mooie afwisseling met het warme thuisland. Dan is er volop hotelruimte en de musea zijn minder druk. 

Geen opmerkingen: