dinsdag 27 december 2011

nieuwjaarsessay

 
         Betere voornemens?
 
Jesaja zei dat eens de beer en het lam samen zullen weiden, gehoed door een kleine jongen. Is dit allegorie over de verhoudingen tussen mensen? Daar zijn we nog ver van af, ofschoon de kleine jongen dus al geboren is en ontroomst kun je met kerstmis zingen "Komt laten wij begroeten, Gods Middelaar". Er daagt een toestand dermate vanzelfsprekend dat er slechts een schooljongen nodig is om zo te verduidelijken dat de hele wereld het kan begrijpen. Die toch een sterke heer wordt door overtuigen. In moderne termen zal het dus zo zijn dat niet de bovenlaag de minderen uitbuit, dezen buitensluit van te delen macht en hen het liefst redelijk arm houdt om het statusverschil goed tot uiting te laten komen. Wil men werkelijke democratie en de meerderheid hoeft hiertoe slechts gepord worden dan is het vooralsnog zaak om de beren onschadelijk te maken. Daartoe horen Trix, Rutte & Co, de parlementariers die een ton pakken en de belangen van hun eigen financiele klasse het best behartigen, opzij geschoven worden. Zou niet Marianne een goede koningin zijn? Ayaan Hirschi Ali heeft ook bepaalde kwaliteiten.
Het is triest gesteld in Nederland met kennis die er toe doet. We hebben helaas alsmaar import nodig! Art 1 der Verklaring van de rechten van de mens, toch grondslag van het Internationale Verdrag op Burgerrechten, wordt door de rechters eenvoudig opzij geschoven om de vermeende elite te bevoordelen. Art 3 van de Grondwet? Daar hebben burgemeesters nog nooit van gehoord en ze willen niet weten dat het art open, eerlijke sollicitatieprocedures voorschrijft in plaats van de facto buitensluiting van 95% der bevolking teneinde politieke vriendjes voor te trekken. En art 60 van het Verdrag van Parijs (1953), een open, eerlijke markt beogend, laat niet toe begunstigingen via aftrek hypotheekrente en pensioenpremie omdat het wil garanderen dat ieder goederen en diensten kan verwerven voor dezelfde lage prijs als waarop die anderen aangeboden worden. Zie voor meer uitleg www.janjitso.blogspot.com.
Een uitstekend nieuw voornemen lijkt dat we elke aanstaande bobo verplichten tot de volgende eed of belofte: Ik zal handhaven art 1 der Verklaring van de rechten van de mens en bestrijden wie dit saboteren, doch nooit een oog uitstekend voor een uitgeslagen tand. Zo wordt het eenvoudig om al wie hooggezeten is en niet goed funktionneert de laan uit te sturen. Inbegrepen professoren, ambtenaren, directeuren die al een miljoen uit de gemeenschappelijke pot te pakken hebben en niet uit zichzelf plaats maken voor medemensen. Welke zich ook wensen te ontplooien en daartoe het recht hebben, zodat hen mogelijkheden geboden moeten worden binnen het democratische kader waarin de Hollandse oligarchie tenonder gaat. Bedenk dat art 1 impliceert het recht op een minimale plek om te wonen of te verblijven zonder dat anderen tegen je wil daar munt uit slaan. Het gaat hierbij niet over de timmerman die een reële prestatie levert  maar over huisjesmelkers, aandeelhouders van hypotheekbanken en welgestelden die thans eenzelfde huis voor netto tientallen procenten minder kunnen verwerven dan een minimumloner dank zij die aftrek hypotheekrente. Zij houden zo geld over om arme mensen te "helpen" aan een huurhuis; wel tegen flinke vergoeding doorgaans. De modale categorie fungeert slechts als doorgeefluik van geld uit de Schatkist naar de banken, naar hun aandeelhouders en directeuren. Logischer is het om de grond goedkoper te maken, gelet op het recht op een plekje, alsook de loonbelasting voor bouwvakkers af te schaffen. Net als voor de tandarts, want de patienten moeten nu zijn inkomstenbelasting ophoesten. De aftrek pensioenpremie is verworden tot een geniepige, door het volk slecht begrepen methode om geld uit de zakken van laagbetaalden over te hevelen naar al rijken, die dat niet nodig hebben behalve om hun hebzucht te stillen. Bij afschaffing, correctie met terugwerkende kracht, vloeien er honderden miljarden in de Schatkist en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden euros per maand omhoog. Al die aftrek is in strijd met het belasting betalen naar draagkracht en het zou wel zo eerlijk zijn om de belastingdruk voor hoogbetaalden openlijk te verminderen door verlaging van de tarieven. Dat lukt niet omdat er geen meerderheid voor te vinden is en daarom neemt men zijn toevlucht tot geniep om beter gesitueerden te begunstigen.
Ondertussen sluiten de roomse menseneters nog steeds nauw aan bij de oude heidense practijken van mensenoffers. Lees toch eens nauwkeurig het eerste hoofdstuk van het evangelie van Johannes. Dat begint met verwijzing naar de Schepping: een machtig vorst spreekt een woordje en de dingen gebeuren dienovereenkomstig duizend kilometer verderop.  Als er geen mensenogen aanwezig waren om details te observeren is dat een technisch goede beschrijving. Johannes verhaalt over een Nieuw Initiatief van Buiten, het Nieuwe Verbond waarin de status der mensen verhoogd wordt van knecht to kind. Een knecht wil loon; een kind zit aan tafel bij pa en heeft enige toegang tot diens portefeuille. Maar het moet opgevoed worden en behoeft daartoe kennelijk het doormaken van lief en leed teneinde geen automaat of zombie te worden. De Messias, zegt Johannes, is de enige die vanaf geboorte reeds deze hogere status kreeg. De ketterij in de nieuwe Bijbelvertaling onder leiding van de Universiteit van Amsterdam is zeer verwerpelijk. Men verving met knieval voor Rome "in de boezem des Vaders" door "die God is". Als dit laatste waar zou zijn kunnen wij nooit dezelfde status als de Christus verkrijgen en diens bedoeling is het helemaal niet om ons tweederangs te houden. De paus zou eens in de Bijbel moeten lezen en komt dan dra uit bij Eva die carriere wilde maken. Dat is een kwaaltje waar ze niet alleen in het Vaticaan maar ook op de Vrije Universiteit veel last van hebben: medemensen voorbij streven, baas over hen worden, godje spelen of diens plaatsvervanger op Aarde.
Toen Mozes wegbleef op de berg voelden de Israelieten zich zeer verlaten. Om God naar zich toe te trekken maakten ze een gouden kalf, het indertijd gebruikelijke voetstuk voor de godheid, net zoals een koning een kroon draagt. Maar wil Hij zich voor ons karretje laten spannen? In de wetenschap is de Eerste Oorzaak volstrekt onbekend. In de religie wordt die God genoemd en meer: Het is ons vriendelijk gezind. Vroeger had je geen machines en geen computers en werd de godheid derhalve voorgesteld met superpostuur van een mens. Atheisten hebben groot gelijk als zij daar niets van moeten hebben; maar vervolgens de kop in het zand steken is niet pluis. Ik heb eerder kritiek geuit op de UvA omdat daar een nieuwe theorie die de algemene relativiteitstheorie als onjuist aantoont en vervangt niet bestudeerd wordt. Zo hou je de studenten onkundig, dom en zie "kattekwaad" op www.janjitso.blogspot.com. Vervolgens uitte ik bezwaar tegen benoeming van een klaarblijkelijke saboteur, van die art 1, 3 en 60, als hoogleraar in nota bene de mensenrechten. Er lijkt een derde categorie beunhazen op de UvA te zitten, namelijk in de letterenfaculteit waar ze niet vermogen of te lui zijn om dat eerste hoofdstuk van de evangelist Johannes naar behoren in het nederlands weer te geven. In zulke leemten duiken dan rare ideeën op over God, bijvoorbeeld dat hij een mensenoffer van Ibrahim wilde als een soort bewijs van gehoorzaamheid. In de toenmalige practijk diende hetgeen aan de godheid toebehoorde in het vuur geworpen, afgestaan te worden. Abraham moest erkennen dat niet hij baas was over zijn zoon en evenmin zijn dat politieke of religieuze leiders die jeugd aanzetten tot terroristische zelfmoordacties. Het liep allemaal goed af ofwel werd van Boven de individuele vrijheid bevestigd. Men had ten tijde nog niet het vocabulaire waarmee wij de parels 1, 3 en 60 van onze wetgeving uitdrukken.
Op kerstavond in Barcelona wil je wel graag mooie muziek horen. Om een uur of acht in de kathedraal gekomen was het meteen rechtsomkeert vanwege de door grote versterkers brullende priester die probeerde te zingen. Alsof de duivel in hem gevaren was en de in steen afgebeelde heiligen stopten hun oren dicht. Die roomsen willen overschreeuwend hierarchie erin stampen. Van Uittocht uit het land der piramiden hebben ze weinig kaas gegeten. En wat een succes: de herberg in die stad had gemengde slaapzalen zodat bepaalde categorieen meisjes en jongens er niet terecht konden vanwege hun ethische redenen. Op welke zij volgens art 1 zondermeer recht hebben; ofwel het gedrag van een meerderheid doen zegevieren is niet het hoogste. Er bestaat het gebod dat de in onderpand gegeven jas voor het vallen van de koude nacht teruggegeven moet worden. Leert men op de UvA en de VU nadenken? Dan zouden de genoemde drie categorieen die eigen posities beschermen en daartoe waarheid bedekt laten toch moeten verdwijnen. In echte democratie is voor beide beer en lam volop ruimte en dank zij de technische vooruitgang hoeven ze geen stro te eten, want het hooi is niet meer schaars en zij kunnen zich er heerlijk aan te goed doen.
Het nieuwe Anno Domino 2012 mag derhalve zijn overeenkomstig Maria bezong.
Wie dienen zich aan als hervormers, leiders met ook respect voor het dier, dat niet uitgebuit maar conform het Gebod op sabbath vrij van produceren ontspannen mag rondstruinen in een natuurlijke omgeving. Het verschil tussen dier en mens is vooral dat de laatste beschikt over het woord. En over veel fantasie daarbij: Als de hostie niet naar mensenvlees smaakt wat dan te denken van de "excellente" wijn op de bruiloft te Kanaän? Protestanten kunnen veilig aannemen dat engeltjes even bezig waren met verwisselen of zo. Velen van hen accepteren ook, evenals joden en moslims, dat God vergeeft om niet. De kruisdood zal vooral voor anders ongelovige Thomassen geweest zijn, zoals daarvoor een onschuldig lam met het foute beladen de woestijn ingestuurd werd, er met zijn last vergaand. De echte Messias wenst uiteraard niet de Arabieren in zee te drijven en zorgen voor grotere autos in Israel. Hel was bij de Germanen glinsterende watermassa waarin je niet verzeild moest raken en omkomen. Harpmuziek later wordt al vervangen, nu tropische stranden binnen bereik liggen, door een honderden hoog IQ, zodat je zelf een fijn lichaam kunt kiezen. Sedert Darwin weten we over fysieke evolutie en het daagt dat idem geestelijke aanwezig en noodzakelijk is. Dat bereik je niet met de gewoonlijke reclame en niet door op beide Amsterdamse universiteiten elk nog tienduizend studenten te laten toelopen in de al overvolle stad. Een prettig voornemen kan daarom zijn de stichting van een nieuw universiteits/havenstadje boven Uithuizen-Roodeschool, gebouwd op windbrekende sierras. Het rooie Finsterwolde -waar de overheid probeerde semi-miljonairs te injecteren bij een Blauw Meer met bruinig water om te pootjebaden- ligt vlakbij en daar heeft men gereflecteerd over beer en lam. Ai, het inkomen per hoofd van de bevolking is het laagst rondom de gasbel. Alle kamers van de villa's te Wassenaar worden voor een spotprijs verwarmd want de regering houdt die laag, ver beneden vervangingswaarde, zodat iedereen ervan kan profiteren. Echter wordt de dakloze tijdens de kerstvakantie geweigerd in de lege, warme hal van de Vrije Universiteit. Zou teveel rotzooi opleveren; het moet daar geen stal worden.
Hebben we dan toch nieuwe import nodig? Van wijzen uit het Oosten, uit Dubai ja en nee? De NL burgers kunnen zelf een heleboel. Het beste is ons nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen die uit de Schatkist het modale salaris ontvangen. Dan wordt het volk eindelijk goed vertegenwoordigd en dit zal een zware klap voor de hogeren en hun gunstelingen behelzen. Zij vallen uit de piramide want het nieuwe parlement zal die namens ons afbreken. Je moet wel zorgen dat iedereen tijdig rouleert, plaats maakt voor nieuwkomers want
macht bergt drang tot corruptie in zich. Jammer dat de universiteitsblaadjes Folia en Ad Valvas zichzelf censureren terwille van de piramidale orde en systematisch bijdragen met verbeterende voornemens weigeren. De media, met voorop de NRC, zijn ook heel sterk in het saboteren van de Agora. Maar nu hebben we het Internet, het nieuwe middel voor uitwisseling van woorden ontsproten aan gedachten en niet te vergeten om oude richtingwijzers weer in het daglicht te stellen. In de Hollandse bijbelbelt bidden voor het huidige staatshoofd, beschermvrouwe van de piramide, is als vloeken in de kerk.

Geen opmerkingen: