dinsdag 3 april 2018

Spitsbergen

                              strafkolonie

Het is daar brrr koud, behalve in de korte zomer en waarom je je zwembroek niet moet vergeten. Om een beetje te zonnen, want op het water ligt nog ijs. Je kunt niet zomaar buiten lopen aangezien de ijsberen wel wat lusten en zij deinzen niet terug voor bobo's, mocht je er eentje zijn. Spitsbergen is van niemand maar Noorwegen zorgt er voor elementair beheer. Dit betekent dat NL er wel naar toe kan om een strafkolonie te stichten: Kortere dwangarbeid in plaats van langdurige gevangenisstraf, met keien rapen ter versterking van onze dijken. 't Is ook meteen fysieke training en dus erg gezond. En geen brood en water maar elke dag vis, vis, vis. Daarvan zwemt er ginds nog genoeg en 's zondags mag je hengelen voor de komende week, want bewaren in diepvries is hoog in het Noorden mogelijk. Behalve voor eten kunnen de gevangenen ook zorgen voor opbouw van barakken en een mooi stadje met hotels voor bezoekende familie. Die willen misschien wel even skiën. En zou er geen ruimte zijn voor kunstenaars? Zelfs bestuurlijk kunnen de gedetineerden veel zelf uitrichten omdat er een zeer gemêleerd gezelschap zal zijn van oplichtende bankiers, valse advocaten, belastingontduikers, rechters die aangiften in politielades laten verdwijnen, naast meer gewone criminelen. En had niet een dominee zijn vrouw vermoord?

Mark Rutte mag, mits nu eens niet naar voren geschoven als loopjongen van dikkonten in achterkamertjes doch per referendum aangewezen, misschien voorop, althans een glad praatje houden op vrijdagavond over "de toestand" op het geïsoleerde eiland. Daar kan hij verder in groeien bij een verblijf van een tien jaar op Spitsbergen. Dat zal immers ongeveer als termijn kunnen uitvallen bij regime wisseling te Den Haag wegens "kwade trouw". Dat is het volk bedriegen met een autocratische top die graait en kraait, terwijl toch duidelijk wij bij de Europese Unie horen en die heeft als preambule van de Verdragen art 1 der Verklaring van de rechten van de mens. Niks nieuws hoor is dat, want de inhoud wordt gerespecteerd door elke werkelijk beschaafde natie. De erin beleden gelijkwaardigheid behelst automatisch recht op deelname aan beraad en besluit in een republiek, zoals reeds de hoofden der gezinnen in oud Athene hadden. Het bindend referendum wordt slechts ingeperkt door Exodus 23:2, dat samen met de Tien Geboden van flink oudere datum is dan de griekse Gouden Eeuw en waarvan het samenvattende Tweede Grote Gebod al duizend jaar in den lande bekend is. Als de boeren in Brabant de ezel en hun varkens geen sabbath gunnen -buiten rondstruinen in een natuurlijke omgeving- en het vagevuur overvol raakt vormt Spitsbergen een uitwijkmogelijkheid. Kunnen ze daar ook kwezelversjes leren van geestelijken die het Veni Creator Spiritus uit het nieuwe slechte Liedboek der kerken verwijderden. Vrolijk, zalig, verhelderend Pinksteren met het wereldwijde Nieuwe Verbond toegewenst.

p.s. Wie niet weet wat dat Nieuwe Verbond (het Nieuwe Testament) inhoudt moet toch maar eens de Bijbel lezen, hoewel niet de ketterse nieuwe vertaling waarin gezondigd wordt tegen het Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. In het Oude Testament gaat het over knechten van de HERE God, de Schepper. Die willen loon in ruil voor een braaf leven. De Messias brengt Nieuw Verbond met verhoging van onze status tot "kinderen" van de Ene en zelf kreeg hij die status als enige reeds van geboorte af aan om zijn boodschap te onderstrepen, alles volgens het eerste hoofdstuk van het evangelie van Johannes dat begint met woord met kleine letter, verwijzend naar Genesis. Een kind zit aan tafel maar moet opgevoed worden en daartoe is kennelijk het doormaken van lief en leed noodzakelijk zodat misdaad en "Spitsbergen" wel zullen blijven bestaan. Totdat het chipje geactiveerd wordt voor reprint gelijk bij de opwekking op Pasen en beide hoogtijdagen samen vallen.

Geen opmerkingen: