donderdag 5 september 2019

politieke hervorming

Het is noodzakelijk om zich goed te orienteren over politieke zaken, want In een werkelijke democratie heeft ieder recht en plicht tot deelname aan beraad en besluit. Dit is ook verwoord in de preambule van de Verdragen der Europese Unie, waarvan wij burgers zijn, met het noemen van art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens als grondslag voor de politiek en handhaving van de bescherming der wet. Gelijkwaardigen zoals erkend in het artikel hebben automatisch recht om zich over hoofdzaken uit te spreken via bindende referenda, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Alles met in achtneming van Exodus 23:2. Van Rutte en de Achterkamertjes valt niets te verwachten over verbetering van een sociale samenleving omdat zij een piramidale maatschappij in stand willen houden. Zij worden daarin gesteund door een rechterlijke macht die niet onafhankelijk blijkt doch serviel is aan de Haagse machthebbers. Daarom moet Feteris weg, zijnde kwaadwillig jegens echte democratie en onbekwaam om goede wet die wij hebben te handhaven. Waarbij op te merken valt dat internationale verdragen gaan vóór regelgeving uit Den Haag. Het souvereine volk dient een nieuwe president van de Hoge Raad kiezen, die anders dan door wederdienst verwachtende vrienden benoemde figuren eerlijk en bekwaam de wet zal handhaven. Gelijkwaardigheid is alleen mogelijk in een republiek en het land valt op te splitsen in autonome gewesten om welvaart en zeggenschap te spreiden. Het lukt allemaal niet als er geen roulatie in de topfunkties plaats vindt want dat is nodig om scheef groeiende verhoudingen te verhinderen en voor ieder ontplooiingsmogerlijkheden te scheppen die ten goede komen aan de samenleving. 

naar een Sociale Unie der Nederlanden
                 Er zijn bij verkiezingen veel proteststemmers, vooral in randstreken met minder welvaart. Nog meer mensen blijven weg omdat zij menen niets in de melk te brokkelen hebben. Men kan voor behartiging van belangen slechts terecht bij lieden die als volksvertegenwoordiger een ton opstrijken en hoofdzakelijk geselecteerd worden door machthebbers in Haagse Achterkamertjes. De Justitie laat het afweten om de democratie te beschermen en zeggenschap te verlenen zoals deelname aan beraad en besluit. Dit is een grondrecht, opgenomen in de preambule van de Verdragen der Europese Unie met het belijden van gelijkwaardigheid volgens art 1 der universele Verklaring van de rechten van de mens. Het hoort bij een goede beschaving. Haal uw schoolgeld terug als u dit niet weet en zich in oranje kleding hult. Het art komt overeen met het oude Bijbelse Tweede Grote Gebod: respecteer en help de ander want hij/zij is als uzelf en dat is in den lande al duizend jaar bekend. Maar werd geminacht door feodalen, slavenhandelaars, kolonialisten, kapitalisten en alle mogelijke egoïsten. Daarom moeten we af van het huidige piramidale Nederland en werken aan een echte democratische republiek met bindende referenda en beslissingen op volksvergaderingen, kortom deelnemen aan beraad en besluit zoals het gelijkwaardigen betaamt.
Maar dat wil de bovenlaag met overmatige zeggenschap en hoog inkomen niet en zij zijn tot dusver spraakmakend. De bestaande politieke partijen streven niet naar grondige verandering; zelfs de socialisten willen graag onder de hoede van de kapitalisten blijven met dan telkens een beetje meer loon. Van een piramidale maatschappij met Achterkamertjes naar een echt democratische republiek is niet zo moeilijk maar vergt wel enig denken. De resultaten daarvan kunnen gebundeld worden in een nieuw politiek programma; van bijvoorbeeld een Sociale Unie voor Nederland. Daaraan heefdt ook een Partij voor de Dieren behoefte omdat men mee moet stemmen over meer dan flora en fauna.
Dat programma moet natuurlijk genoemd art 1 -ieder wordt geboren vrij en met gelijke rechten- als grondslag hebben. Het gaat daar al gauw mee scheef als men te lang op hoge posten blijft zitten en daarom is rouleren geboden: net als presidenten na een tien jaar de beurt aan een ander, geldig voor ministers, kamerleden, ambtenaren en al wie uit onze Schatkist vangen. Dit vormt tevens een rem op autoritair centralisme. Laten we onder een blauw-wit-rode vlag breken met het verleden en komen tot een unie van autonome landsdelen, samen met de belgen, luxemburgers, surinamers, antillianen. Liefst ook met de scandinavische landen erbij om een progressief blok te vormen dat veel goeds kan doen in de wereld.
Het abc van goede politiek omvat niet alleen respectering van art 1, de europese "grondwet". Er hoort bij niet begeren wat een ander toekomt. De Bijbel zegt niet pakken wat van een ander is, maar dit stamt uit een oude gemeenschap geörienteerd op landbouw zonder multinationals en speculanten zodat er thans betere dekking van de strekking is met aan de ander laten wat hij als gelijkwaardige behoeft. Dit is voor veel mensen nieuw, want het wordt niet onderwezen op school en universiteit. Het hoger onderwijs richt zich teveel op carrière maken, dat is medemensen voorbijstreven en vaak leidt dat tot baas worden. Als derde grondslag voor aanvaardbare politiek geldt wat de christelijkheid als kern heeft met verwoording in het Pinksterlied: hemelse barmhartigheid. In de Oudheid speelde dat niet zo en sloeg men elkaar dood bij twist. Sedert Darwin weten we dat er evolutie gaande is en de Schepper heeft hoogstwaarschijnlijk dat ook op het geestelijke vlak geprogrammeerd met als doel "kinderen te worden van de hemelse Vader". Dat is kerktaal en in gewoon nederlands betekent het dat onze status verhoogd wordt van knechten -die loon willen- tot "opgevoede" lieden, die daartoe lief en leed hebben door te maken om geen automaten of zombies te worden. Het Nieuwe Testament betekent en behelst Nieuw Verbond met de Schepper. Atheïsten worden geacht te menen dat niet bestaande kabouters "schiepen en onderhouden", want in de logica is "vanzelf" absurd.
Als dat art 1 daadwerkelijk in het voorwaard van de Europese Verdragen staat dan kunnen de rechters van internationale rechtbanken wel inpakken omdat zij niet toezien op handhaving. In feite moeten zij weggestuurd worden want anders blijven ze graag zitten. De brexit valt in dit opzicht toe te juichen omdat dan de lords en de kouseband ridders, al wie menen boven ons te staan, uit ons midden verdwijnen. Hun numero Uno Elisabeth is te betreuren omdat de eersten de laatsten zullen zijn en mits zij in de hemel komt zal ze er wel eeuwig plees moeten schoonmaken. Het vagevuur lijkt prima voor kerkgangers die samen slechts een miniem stukje brood nuttigen om daarna apart biefstuk respectievelijk gehaktbal te verorberen. Ondertussen drinken de priester en zijn gezellen de wijn op. De EO is afgezakt naar oude mannen met op prime time kletsen over onbenullig voetbal, even vervelend als dat duitse deuntje na elven en het goeiemorgen geleuter. Je zou zeggen dat de media zweren bij piramidale verhoudingen want telkens krijgen dezelfde vriendjes beurt en geld. Waarover hebben ze het op school?
Die van het CDA, SGP, Christenunie en deels ook het jodendom kennen het gebod : "Gij zult niet begeren wat van uw naaste is" op hun duimpje, maar geven er een foute interpretatie aan. Hun resulterende politiek is dat je de miljardair met rust moet laten. Twaalf miljoen salaris voor een speler van Torino kost toch ook maar een dubbeltje per clubsupporter en geniet dan van je besteding? Doen aan niet begeren wat een ander toekomt maakt dat de wereld op zijn kop komt te staan. Er is natuurlijk geen enkel bezwaar tegen bezit van vele miljarden dollars als anderen daar geen nadeel van ondervinden, zoals bijvoorbeeld minder zeggenschap in het economisch gebeuren. Zoiets is mogelijk op de Maan of op Mars maar niet op onze Aarde. Daarom moeten overmatige miljarden afgeroomd worden, zeg in een twintig jaar zodat er niet levenslang geparasiteerd kan worden. Dit met uitzondering van wat tussentijds verdiend wordt door eigen inspanning. Een beetje evenredige verdeling leidt al gauw tot een maximum aan bezit van slechts enkele miljoenen. In de practijk is dit niet doenlijk omdat onder meer eigendom van onroerend goed niet goed naar waarde te schatten valt. De afroming door de overheid ware derhalve te beperken tot een rest van honderd miljoen euro. Maar de economen dienen hierbij wel regels te maken om kleine ongewenste monopolieposites te verhinderen.
Wordt hierover nagedacht op de universiteiten? Welneen, het zijn instituten om carrière te maken, medemensen voorbij streven en dan baas over hen worden. Vandaar het voorstel om een nieuwe hogeronderwijsinstelling te creëren op de hoek van wad en Eems in een archtektonisch fraai stadje op en in windkerende heuvels waarheen teven vliegveld Eelde verplaatst wordt en een veerboot naar Scandinavie voert. Men kan daar modellen voor collectieve distributie ontwikkelen, want thans romen grote winkelketens enorm af naar verre welgestelde aandeelhouders terwijl vroeger de kleine kruidenier terugpompte in eigen streek. Ook lijkt de Shell een belastingparadijs in Oost-Groningen te exploiteren: via een duister herenakkoord grote baten van het aardgas opstrijken maar geen belasting betalen. Daar kan wat aan gedaan worden in een autonome deelrepubliek en wel met terugwerkende kracht omdat dit billijk is.
Wie moeten daar dan wat aan doen? Vanzelfsprekend het souvereine volk en niet de semi-koloniale uitbuiters te Den Haag. In Stad (Groningen) is wel plek voor grote volksvergaderingen om discussie te voeren en tot aktie over te gaan. Alleen ontbreekt het zeer aan voldoende kennis van zaken en dat komt door slecht onderwijs thuis en op school. Dank zij het Internet dat leerstof kan bieden is het mogelijk om schoolgaan te beperken tot een halve week of halve dagen. Bijgevolg zijn er minder leraren nodig en kan de begroting voor onderwijs fors omlaag. Wel moet er geschift worden bij die leraren naar voldoende bekwaamheid, want werkdruk wordt veroorzaakt door ondeskundigheid om goed aan te pakken. Probleempje is hoe kinderen niet opgesloten in schoolbanken op te vangen. Bouw dus een vliegdekschip en zo ofwel geef de jeugd onder andere militaire vorming, dat wil zeggen kunde om hoofd en handen te leren gebruiken in tijd van nood en voor handhaving van orde. De Russen behalve sterfelijke dictator Poetin vormen geen enkele bedreiging voor ons omdat zij van hun nieuwe welvaart willen blijven genieten. Die vorming van jeugd buiten de tegenwoordige schoolbanken is mede te benutten om de politie als dienaars van machthebbers de laan uit te sturen. Net als vroeger wordt het dan weer taak van een ieder om mee te werken aan een eerlijke prettige samenleving en alleen recherche zal nog nodig zijn voor wie het toch niet kan laten om te pakken wat hem niet toekomt.
Waarom eigenlijk je inspannen behalve voor eigen buik en verder genot? Het aardse werd niet door ons gemaakt en is eigenlijk niet van ons. De Schepper wil niet op de televisie verschijnen omdat dan alles vast komt te liggen en keuzevrijheid verdwijnt. Het is hier geen voltooide planeet met tevreden muizen lichtjaren ver van het kattenzonnestelsel doch blijkbaar is er bestemming tot evolutie, zowel fysiek als geestelijk. De agnost moet hier terdege rekening mee houden, dat wil zeggen kennis dienaangaande vermeerderen en overeenkomstig praktisch bezig zijn. Met andere woorden moet op de openbare school kennis van de Bijbel opgedaan worden omdat dit de enige bron is vermeldend dat de Grote Baas ons vriendelijk gezind is en naar thans bekend raakt genoeg heeft aan een chipje van ons om later een reprint te maken. Indien daartoe aanleiding bestaat.
De nieuwe Republiek der Nederlanden mag best originele visies ontwikkelen en hoeft niet achter de vele engelstaligen aan te lopen. Terwille van een leefbare Aarde kan bijvoorbeeld gewerkt worden aan DNA registratie van alle aardlingen teneinde sancties te kunnen nemen tegen verstorend groot kindertal. Een duitse vrouw met zeven kinderen naar Brussel halen roept bezwaar op wegens haar egoïsme en onverantwoord gedrag. Tegenover de Canarische Eilanden mag Marokko een tienduizend vierkante kilometer woestijngrond aan ons afstaan om een metropool onder NL wetgeving (anders wil er niemand naar toe) te bouwen. Dit in ruil voor verblijf van bijna een miljoen marokkanen in de Benelux en voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunen ginds drie grote steden ontstaan waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen. Suriname kan van Amsterdam, dat rijk werd van de kolonie, een sabbathsdorp krijgen in aangenaam klimaat op duizend meter hoogte. Mooi ook voor schooljeugd om de tropen te leren kennen en medicijn tegen pinaren ginds. Als 's lands grootste marktplaats hoeft Amsterdam niet groter te worden. Het lijkt goed om mensen uit kantoren over te hevelen naar het boerenbedrijf dat dan wel op collectieve basis gesteld dient te worden. Nieuwe woningen zijn niet nodig als de bevolking in aantal vermindert en dat lukt deels al met het laten vervallen van dubbele nationalitiet. Grijs Links geeft helaas de centen uit aan een overbodige tunnel onder de Zuid-As waarin je met meer dan honderd kilometer per uur de hoofdstad voorbij kunt razen. Is een boulevard met fraaie entree naar Amsterdam niet aantrekkelijker? Bij zestig km/uur heeft een wegvak grotere capaciteit.
Napoleon liet op zijn tocht door het Midden Oosten afslachten en eigen zieke soldaten ombrengen voor hij zijn Waterloo vond. Karel V was in het vlakbij gelegen Brussel als ultieme baas verantwoordelijk voor enorme ellende in Amerika. Huidig "Brussel" dient eerder geld uit te geven aan het vrijkopen van gemartelde politieke gevangenen dan aan migranten. Van hier moet art 1 verspreid worden, evt met harde sancties gepaard. En Peking hoort te streven naar ten hoogste 500 miljoen chinezen om agressieve opstelling te vermijden en later niet de wadden in te polderen voor haar groeiende bevolking. Het meedenken over ontwikkelingen in de wereld kan niet voorbehouden worden aan enkelen met grote toeter ofwel roulatie hoort strak geregeld te worden, waarna machtsblokken zoals een Noordelijke Unie hun zegje kunnen verkondigen. De Noorse fjorden lijken heel geschikt om de bij vrede overtollige kernwapens op te slaan voor gebruik tegen inkomende rotsblokken uit de ruimte.
Er zijn onnoemelijk veel economen in den lande, maar waar blijven dan voorstellen om zuiniger om te gaan met arbeid en meer vrije tijd voor zoveel andere en dikwijls prettiger zaken te hebben? Overbodige concurrentie, vaak ontstaan uit nood omdat anderen geen (deel)baan willen afstaan, ware tegen te gaan met extra belasting. Terwijl juist vrijstelling daarvan mogelijk lijkt in de medische sector, zodat de zorgpremies fors dalen. Jeugd in loon knijpen is smerig; er kan wel een spaarregeling bedacht worden voor een deel van het loon om later te gebruiken. Wie profiteren van het goedkope vakken vullen? Zowel aandeelhouders als klanten en die laatste schromen veelal niet om van de vuile bio-industrie te consumeren. Als "Den Haag" niet wil kunnen autonome landsdelen verbeteren. Maar de Pekelders moeten wel bedenken dat zij er waarschijnlijk niet goed aan doen om adviseurs uit Dubai aan te trekken, want dat zijn ondertussen aandeelhouders van de Shell geworden. Diens directeur rapt het lied Ik verdien in een dag meer dan u in een heel jaar en verwarmt zijn villa's met het voor iedereen spotgoedkoop gehouden aardgas.
Hoe bij onoplettendheid het fout loopt zie je op de weg: Dagelijkse files tussen het honderdtwintig door vanwege slechte spreiding van werk en wonen. Een zak vol geld voor wie uit Amsterdam wil verhuizen en ruilen met forenzen of terug naar Turkije moet bespreekbaar zijn. De treinen hebben over de hele dag meer zitplaatsen dan passagiers en nieuw spoor is in menig buitenland dringender nodig dan op de Zuid-As. Die leeft van belastingontwijking met goedkeuring door de plaatselijke rechter en zodoende wereldwijd arme mensen berovend. De Wielrijdersbond stuurt maar al te vaak niet de goede kant op met verkeerd geplaatste borden en verzuimt voortouw te nemen tot hervorming van het wegdek voor meer duidelijkheid: slechts asfalt op de doorgaande strook, ten hoogste 5 m/sec op het fietspad en 10 m/sec bij gemengd verkeer in de stad. Immers zijn km/uur goed om te overbruggen afstanden te beschrijven maar bij remweg en reactietijd passen meters en seconden.
De NRC had een tijd geleden een rubriek op het Internet voor plaatsing van reacties uit het publiek. Dat heeft de redactie afgeschaft en alleen nog enkelen bij de krant kunnen lezen wat er te berde gebracht wordt. Voorwaar prima censuur. Het moet dus anders in NL.
Goede wet beoogt billijkheid te zoeken en te bevorderen. Ook met terugwerkende kracht want het zou anders immers uitdraaien op onbillijkheid. Dan is er minder wettekst nodig, vooral minder van het verbiedende soort als nadruk gelegd wordt op het gebod om zich positief jegens de ander op te stellen. Dit houdt uiteraard niet zomaar in dat je een ander maar zijn zin moet geven en in de practijk zijn de mensen daar wel heel vaak op uit, willen gesterkt worden in eigen mening. Komt dat niet dagelijks voor bij de politie? Die wil dus een akelig stroomstoot wapen om zijn gelijk door te drijven.

Geen opmerkingen: